Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer verenigen zich opnieuw in aanloop naar broedseizoen.

De lente lonkt, het broedseizoen is in aantocht. Dit jaar is dat voor boswachters, net als afgelopen jaren, reden tot zorg. Want de grote drukte die we in natuurgebieden constateren, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

Er is een sterke toename aan bezoekers in de natuurgebieden. Mensen zijn massaal op zoek naar ontspanning en rust in de natuur en hoewel die groeiende waardering voor de Nederlandse natuur heel positief is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. “Het is van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden,” zegt Ruben Vermeer, boswachter bij Natuurmonumenten.

Op kraamvisite.

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week borden en spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’.

De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.

Natuur is open.

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wild zich kan terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Op de websites van de terreineigenaren staat per gebied aangegeven of er afsluitingen zijn in verband met het broedseizoen.

Geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli.

Stop ook even met het snoeien van de heg tot aan de herfst. Het is verboden om inheemse vogels te verstoren tijdens het broedseizoen!

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Houd jij rekening met de kraamtijd van de natuur?

Bron afbeelding: Natuurmonumenten.
Noot redactie: dit artikel uit 2022 is aangevuld.

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

11 Comments

 1. Lucie 8 maart 2021 at 14:14 - Reply

  Ik hoop maar dat iedereen beseft hoe zuinig we moeten zijn op alles wat groeit en bloeit….

 2. rachel 21 maart 2022 at 11:03 - Reply

  ik houd er wel rekening mee ja. als je bij iemand op visite bent doe je dat ook en dat vind ik in de natuur ook

 3. Linda schrijft 't op 21 maart 2022 at 12:18 - Reply

  Ik ben dol op de natuur en ik ga maar wat te graag al het moois vanaf een afstand spotten

 4. EvenDelen.be 21 maart 2022 at 19:09 - Reply

  Ik hou ervan om dieren te zien in de natuur. Echter vind ik het ontzettend belangrijk om de rust van de dieren niet te verstoren.
  Ik zal dan ook altijd op afstand blijven !! De natuur en de dieren zijn voor mij veel belangrijker dan ‘die leuke foto’.

 5. sanne 21 maart 2022 at 21:11 - Reply

  Ik hou er echt wel rekening mee. In sommige gebieden durft de havik dan wel eens aanvallen. Ieder jaar valt hij een paar joggers aan. En nog steeds leren de mensen niet om voldoende afstand te houden.

 6. Jouvence 23 maart 2022 at 14:32 - Reply

  Wij houden er zeker rekening mee dat we de rust van deze dieren niet verstoren, zeker niet in deze periode.

 7. Caroline 23 maart 2022 at 15:48 - Reply

  Heel goed om hier aandacht voor te vragen dat er meer rekening mee wordt gehouden. De natuur is het domein van de dieren. Dat mogen wij niet verstoren.

 8. Janet 25 maart 2022 at 15:07 - Reply

  Heel fijn om te lezen dat er steeds meer rekening gehouden wordt met het broedseizoen. Ik hoorde het laatst ook al op de radio.

 9. Tania 25 maart 2022 at 15:58 - Reply

  Denk dat ze dit best aangeven als je een bos binnengaat want denk dat veel mensen hier jammer genoeg geen rekening mee houden

 10. Mieke | Mieks Mind 29 maart 2022 at 07:15 - Reply

  De kraamtijd van de natuur, nee daar houd ik eigenlijk nooit rekening mee. Ik hoor eerder dat je rekening moet houden met het broedseizoen

 11. Aniek 5 april 2022 at 07:27 - Reply

  Ja het wordt wel heel druk in de bossen. Ik zorg ervoor altijd netjes op de Pasen te blijven, zodat de dieren daarbuiten wat meer rust hebben.

Leave A Comment