We hebben een erg nat voorjaar achter de rug. Ideale omstandigheden voor muggen, dus er wordt rekening gehouden met flinke aantallen. Onze scout kwam onder de muggenbulten terug van de regionale scoutingwedstrijden. Samen tijd doorbrengen in de buitenlucht is geweldig, maar muggen kunnen een echte spelbreker zijn. Stekende en zoemende muggen kunnen voor flink wat irritatie én jeukende bultjes zorgen. Gelukkig zijn er veel manieren om muggen op een natuurlijke wijze bij je vandaan te houden.

Muggen bestrijden.

Muggen zijn niet alleen irritant qua geluid en een jeukende reactie van de huid op een muggensteek, maar ze kunnen ook ziektes overbrengen, zoals malaria, dengue en het zikavirus. Er zijn tal van chemische middeltjes op de markt om muggen te verjagen. Deze spuit je op je lijf die vervolgens door je lichaamswarmte gedurende een langere tijd een voor muggen onaangename geur verspreiden. Dan zijn er muggenstekkers en -lampen op de markt. Deze zijn alleen in een afgesloten ruimte te gebruiken. Ook houden muggen niet van wind, vuur en walmende fakkels. Helaas is het ook voor jezelf niet prettig om zelf in deze walm of op de tocht te zitten. Dat moet anders kunnen. Het geheim? Planten en kruiden die muggen verjagen.
In dit artikel ontdek je welke tuinplanten muggen op afstand houden, zodat je weer volop kunt genieten van je tuin zonder last te hebben van deze ongenode gasten. En als je deze tuinplanten een goed doordachte plek geeft dan blijven muggen ook weg bij je openstaande ramen en deuren zodat je deze ongenodigde gasten vervolgens binnen ook niet tegenkomt.

Ooievaarsbek (Geranium).

Je zult het misschien niet denken, maar de geurende ooievaarsbek is één van de geschikte planten tegen muggen die je kunt inzetten. Vooral de roze Geranium endressii weert de stekende gasten excellent. Bijna alle soorten ooievaarsbek hebben een sterke geur waar muggen niet van houden en insecten als hommels en bijen juist wel. Ooievaarsbek is winterhard en bloeit van juni- september.

Lavendel (Lavandula).

Lavendel is niet alleen een prachtige aanvulling op je tuin vanwege de mooie paarse bloemen en heerlijke geur, maar het is ook effectief in het verjagen van muggen. Muggen houden namelijk niet van de sterke geur. Vlinders komen er juist op af! Snoei de Lavendel met enige regelmaat om de vaste plant mooi in vorm te houden.

Citroenmelisse (Melissa officinalis).

Citroenmelisse is een kruid met een sterke citroengeur. Het is een snelgroeiende plant die je gemakkelijk in je tuin kunt kweken. De geur van citroenmelisse houdt muggen op afstand, maar let op: de plant kan zich snel verspreiden. Plant citroenmelisse daarom in een pot of op een plek waar het kruid de ruimte heeft om weelderig te groeien. Je kunt er eenvoudig lekkere thee mee zetten.

Planten en kruiden die muggen verjagen.

De Citroenmelisse weert muggen bij de openstaande deur.

Kattenkruid (Nepeta).

Kattenkruid is een kruidachtige plant met paarse bloemen die bekend staat om zijn aantrekkingskracht op katten. Maar wat veel mensen niet weten, is dat kattenkruid ook een uitstekend middel is om muggen te weren. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat kattenkruid effectiever is dan sommige chemische muggenwerende middelen. De plant heeft een sterke geur die muggen niet prettig vinden. Over het verjagen van de buurtkatten heb ik op Thuisleven een aantal artikelen geschreven.

Afrikaantjes (Tagetes).

Afrikaantjes zijn een kleurrijke en vrolijke toevoeging aan elke tuin. Naast hun decoratieve waarde hebben ze ook een nuttige functie: ze houden muggen op afstand. De geur van Afrikaantjes is voor muggen namelijk onaangenaam. Afrikaantjes laten zich gemakkelijk zaaien, dus ieder jaar even de zaden oogsten. Bijkomend voordeel is dat ze ook slakken op afstand houden.

Citroengras (Cymbopon citratus).

Citroengras is een tropische plant die bekend staat om zijn frisse citroengeur. Het is een belangrijk ingrediënt in veel Aziatische gerechten, maar het wordt ook veel gebruikt als natuurlijk muggenwerend middel. De geur van citroengras houdt muggen op afstand. Deze plant heeft wel wat extra aandacht nodig in ons Nederlandse klimaat, dus zorg ervoor dat het op een beschutte en zonnige plek staat en bescherm de plant tegen vorst.

Munt (Mentha).

Munt is een kruid met een sterke geur dat gemakkelijk groeit en zich snel verspreidt. Het is een veelzijdig kruid dat gebruikt wordt in gerechten, drankjes en als natuurlijk muggenwerend middel. Muggen houden niet van de geur van munt, dus plant het op strategische plekken in je tuin om deze steekinsecten op afstand te houden. Munt kan ook invasief zijn, dus het is aan te raden om het in een pot te planten om verspreiding te voorkomen.

Basilicum (Ocimum basilicum).

Basilicum is een populair kruid dat vaak wordt gebruikt in de keuken, maar het heeft ook muggenwerende eigenschappen. De sterke geur van basilicum is onaangenaam voor muggen, waardoor ze uit de buurt blijven. Basilicum kan gemakkelijk worden gekweekt in potten en kan zowel binnen als buiten worden geplaatst. Bij ons staat Basilicum in het keukenraam, klaar voor gebruik en het enige raam zonder insectenhor.

Eucalyptus (Eucalyptus globulus).

Eucalyptus staat bekend om zijn verfrissende, mentholachtige geur en is een populaire plant in veel tuinen. De geur van eucalyptus is effectief in het weren van muggen en andere insecten. Eucalyptus kan zowel als boom of als struik worden gekweekt, afhankelijk van de beschikbare ruimte in je tuin. Zorg voor voldoende zonlicht en goed doorlatende grond. Ik kneus regelmatig wat blaadjes, die kun je ook in een schaaltje in de douche zetten als stoombad.

Tijm (Thymus).

Tijm is aromatisch kruid dat vaak wordt gebruikt in de keuken, maar het heeft ook muggenwerende eigenschappen. Muggen houden niet van de geur van tijm en blijven daarom verre van deze plant. Tijm groeit goed in goed doorlatende grond, op een zonnige plek en is winterhard. Omgeef je terras met verschillende kruiden.

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis).

Rozemarijn is een krachtig geurend kruid dat veel gebruikt wordt vanwege zijn culinaire en medicinale eigenschappen. Daarnaast is rozemarijn ook effectief in het verjagen van muggen. De sterke geur van rozemarijn is onaangenaam voor muggen. Rozemarijn kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt en heeft een zonnige plek nodig.

Aanvullende tips.

Het is belangrijk om te weten dat de geur van deze planten vaak sterker wordt als ze worden aangeraakt of gekneusd. Dus aarzel niet om af en toe wat bladeren of bloemen te wrijven om de geur extra te verspreiden. Het gebruik van natuurlijke muggenafweermiddelen op de huid, zoals etherische oliën van citroengras, lavendel en eucalyptus, kan ook bijdragen aan een muggenvrije zomeravond.
Naast het planten van muggenwerende planten, zijn er ook andere maatregelen die je kunt treffen om muggen te weren. Zorg bijvoorbeeld voor een goede afwatering in je tuin. Dit om stilstaand water te voorkomen, omdat muggen daar graag eitjes leggen. Verder is het slim om ervoor te zorgen dat je tuin niet te veel donkere, vochtige plekken heeft waar muggen kunnen schuilen. Snoei daarom regelmatig struiken en bomen voor een betere luchtcirculatie.

Conclusie.

Door het strategisch plaatsen van deze planten en kruiden in je tuin, kun je op een natuurlijke manier muggen op afstand houden. Zo creëer je een prettige en muggenvrije omgeving waarin je ongestoord kunt genieten in de buitenlucht. Bovendien zijn deze planten en kruiden niet alleen effectief tegen muggen, maar voegen ze ook kleur, geur en sfeer toe aan je tuin en lokken ze andere gewenste insecten.

Lees ook:

Hoe bescherm jij jezelf tegen muggen?

Uitgelichte afbeelding van Erik Karits via Pixabay

Leave A Comment