Net als De Nationale Vogeltelling is de Nationale Bijentelling naast een leuke activiteit ook een noodzakelijkheid. Er zijn in Nederland 360 soorten ‘wilde’ bijen en een aantal soorten raakt bedreigd. Door deel te nemen aan de telling, kunnen er op basis van kennis betere beslissingen genomen worden.

De Nationale Bijentelling.

In 2024 vindt de Nationale Bijentelling plaats van 15 t/m 25 april. In 2023 gingen 3.465 deelnemers ons voor. Ze telden samen zo’n 58.450 bijen en zweefvliegen. Speciaal hiervoor heeft Nederland Zoemt op de website een handig telformulier en een bijengids met de 16 meest voorkomende wilde bijen, hommels en zweefvliegen opgenomen. Ook zijn er leuke bijenspelletje opgenomen.
Je telt op een dag naar keuze een half uurtje in je achtertuin, balkon of nabijgelegen natuurgebied. De resultaten geef je vanaf die dag digitaal door tot maximaal zondagavond 22.00 uur.

Het waarom en het doel van de bijentelling.

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat ze de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen ze iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Waarom zijn bijen belangrijk?

Bijen nemen een groot deel van de bestuiving van gewassen voor hun rekening. Ze komen op de bloesem van fruitbomen af en zorgt ervoor dat deze bevrucht worden. Dit terwijl ze eigenlijk op zoek zijn naar voedsel, want ze eten het stuifmeel en de nectar. In de moestuin en siertuin zijn de bijen ook zeer welkome gasten. En dan is er nog de honing die honingbijen maken, want niet alle bijen maken honing. Vergeet niet te zorgen voor water in de tuin voor vogels èn insecten.

Met deze planten trek je veel bijen!

Net als de Top 10 Vlinderplanten heb ik een aantal bijentrekkers verzameld. In de grote tuincentra staan de planten die bijen aantrekken vaak apart in een stelling. Van februari tot in november moet er wel iets te bloeien staan voor de bijen.

?
 • Krokus
 • Groot Hoefblad
 • Wilg
 • Kogeldistel
 • Salie
 • Beemdooievaarsbek
 • Ereprijs
 • Dropplant
 • Vingerplant
 • Zonnebloem
 • Klimop
?

Zaadbommen maken.

Zaadbommen maken is eigenlijk heel erg simpel. De meeste spulletjes heb je wel in huis. De benodigdheden zijn: potgrond, biologische zaadjes, kleipoeder, wat water, een lege eierdoos en een bakje. Onze dochter kon niet wachten en gooide alvast wat zaadbommen in de tuin.

Makkelijk zelf zaadbommen maken en zaaien in de tuin.

World Bee day.

Op 20 mei is het wereld bijendag. De VN heeft 20 mei in het leven geroepen als Wereld Bijendag. Dit omdat op deze dag in 1734, Anton Jansa werd geboren. Jansa was een expert als het aankwam op bijen en wordt ook gezien als de pionier van de bijenteelt. Wereldwijd gaat het namelijk niet goed met bijen. Ze worden bedreigd door de varroamijt, maar ook verstedelijking speelt hen parten. Wilde bijen spelen als bestuivers een belangrijke rol bij de instandhouding van de biodiversiteit, doordat zij zorgen voor het voortbestaan en de voortplanting van vele planten.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Denk jij aan de bij in je tuin?

Noot red: dit artikel uit 2021 is aangevuld

One Comment

 1. Lucie 12 maart 2021 at 15:05 - Reply

  Ook dit jaar ben ik er weer bij!

Leave A Comment