Twee jaar na het opzetten van een pluktuin wordt het tijd om het eens te evalueren. Wat gaat er goed en wat niet? Limagrain wil mij daarbij helpen en stelt ook een ‘Holland Bloemcadeau’ beschikbaar, maar daarover later meer.
De Pluktuin.
De twee afgelopen jaren heb ik in de pluktuin regelmatig met bloemenzaadjes gestrooid. Van die zakjes die je gratis aan kon vragen bij de diverse natuurbeschermingsorganisaties voor de bijen, hommels en/of vlinders. Ik wilde mij er zo min mogelijk in mengen en ik liet de bloemen uitbloeien om zichzelf door te kunnen zaaien. Het was mijn doel om er een circulair geheel van te maken. Voor de winter maai ik het plukveld tegelijk met de laatste keer grasmaaien dit seizoen wat hoger af. Alleen aan het begin van het derde seizoen moet ik wel degelijk ingrijpen om de graspollen en brandnetels uit de pluktuin te halen. Deze komen al op en groeien inmiddels hoger dan de bloemen en dat is niet de bedoeling. Tijdens die klus kom ik ontzettend veel regenwormen tegen. Dus met de bodem staat het er goed voor.
Dan kom ik een advertentie tegen van Limagrain en het veldbloemenassortiment, meerjarig wel te verstaan. Veldbloemen zijn welbekend van de ingezaaide bermen en stroken langs de uitgestrekte graslanden. Ik besluit om mij daar eens in te verdiepen en gooi al snel mijn plannen helemaal om.
Veldbloemen en zaadmengsels.
Veldbloemen zijn bloemen en kruiden die al decennia lang voorkomen in de Nederlandse natuur, de zogenaamde inheemse soorten. Ze worden ook wel weidebloemen of wilde bloemen genoemd. De veldbloemen zijn goed voor bijen, vlinders en andere insecten. En ze hebben al bewezen dat ze goed kunnen gedijen in dit klimaat. Veldbloemen en kruiden zijn ook een lust voor het oog en ze dragen bij aan de biodiversiteit. De veldboeketten winnen ook in de bloemenwinkel aan terrein.
Veldbloemen zijn verkrijgbaar in verschillende zaadmengsels. Er bestaat een onderscheid tussen eenjarige en meerjarige veldbloemen. De eenjarige veldbloemen zaai je vanaf eind april tot begin juni. De meerjarige zaadmengsels kun je in het voorjaar maar ook in het najaar zaaien. Het zaad zal ontkiemen wanneer de omstandigheden gunstig qua temperatuur en vochtigheid zijn. Daarnaast kun je de veldbloemen sorteren op groeihoogte en/of kleur. De meeste zaadmengsels zijn geschikt voor alle bodemsoorten en zijn handig te vermengen met graszaad voor een bloemenweide. Of met fijn zand of zaagsel om een veldje of strook in te zaaien. Veldbloemen houden eigenlijk van een arme wat losse bodem. Dit kun je ook bewerkstelligen door je bodemoppervlakte aan te langen met wat los zand.
Advanta Veldbloemen 2- Romantic.
Mijn oog valt bij Limagrain op de Advanta Veldbloemen 2- Romantic door zijn uiteenlopende kleuren van de 31 soorten bloemen en kruiden. Het veldbloemenmengsel bestaat uit 1, 2 en meerjarige veldbloemen en kruiden die tussen de 50 tot 75 centimeter hoog worden. Ze volgen elkaar in bloeiperiode op, dus de veldbloemenweide zal er nooit hetzelfde uit zien. In het eerste jaar zullen de meerjarige bloemzaden zich settelen. Om zich daarna bij goed beheer en omstandigheden jarenlang te laten zien. Het is belangrijk dat de opgekomen plantjes niet uitdrogen. Water geven is zeker een aandachtspunt bij veldbloemenmengsels. De bloeiperiode is wel 20 weken per jaar, dus dat wordt lang genieten.
Van Pluktuin naar veldbloemenweide.
En door met de voorbereidingen voor een nieuw seizoen trek ik het jonge gras en de brandnetels die als eerste opkomen uit de pluktuin. De kluitjes schud ik goed uit, want ik wil geen regenworm missen. In de zaaitips van Limagrain lees ik over het creëren van een ‘vals zaaibed’. Precies hier is het de afgelopen jaren mis gegaan vrees ik. In de toplaag van de bodem zitten zaadjes, deze ontkiemen eerder dan de bloemzaadjes die je strooit. Zo is de kans op overwoekeren door ongewenste kruiden groot. Met een ‘vals zaaibed’ maak je het beoogde veld, strook of border zaai-klaar en laat je het twee a drie weken rusten. De dan ontkiemde opgekomen plantjes trek je eruit voordat je het veldje inzaait met het veldbloemenmengsel. Nu hebben de bloem- en kruidenzaadjes alle ruimte om te ontkiemen en tot volle pracht op te komen.
Zaaien van het veldbloemenmengsel.
Je hebt niet veel zaad nodig om een veldje in te zaaien. 100 gram is al goed voor 65 m2 oppervlakte. Na wat rekenen kom ik uit op 38 gram voor ons veldbloemenweitje. Die hoeveelheid zaad kun je vermengen met wat vochtig fijn zand of zaagsel, dat maakt het gemakkelijker om het bloemenzaad evenredig over de oppervlakte te verstrooien. Dat deed mijn opa vroeger ook al met graszaad.
Hierna druk je de zaden ietwat aan, maar niet dieper dan de dikte van de zaden zelf. Dat kan je eventueel met een hark doen. De veldbloemenzaadjes vinden zelf hun weg in de bodem, waarna 6 tot 8 weken al de eerste bloemen zullen verschijnen! Houd je Tuin- en Buitenleven kanalen in de gaten voor de foto’s van het resultaat?
Winnen.
Namens Limagrain mag Tuin- en Buitenleven een trouwe lezer verblijden met een Holland Bloemcadeau. Met dit bloemcadeau in blik kun je zelf of iemand anders zo’n 25 m2 inzaaien met rood-wit-blauwe bloemen, als klaproos, margriet, kamille en korenbloem. Deze bloemen worden tussen de 40- 60 centimeter hoog.
Wat mag je hiervoor doen?
Om kans te maken op deze prachtige prijs laat je een leuke reactie achter onder dit artikel. We zien graag een foto van het plekje dat je in zou willen zaaien op sociale media. Hiermee speel je jezelf in de kijker! Tag @tuinenbuitenleven (fb)/ tuin_en_buitenleven (IG) en @Limagrainshop in deze foto met de hashtag #TuinenBuitenlevencom.
De winnaar wordt op 27 april 2021 op Koningsdag bekend gemaakt onder dit artikel. Dat lijkt mij wel toepasselijk.
De winnaar is bekend.
Deze winactie is verlopen. Neem een kijkje tussen de lopende winacties of daar iets voor je bij zit.
Lees ook.
- De Nationale Bijentelling en planten die bijen trekken
- Klaverzaad is niet alleen beroemd om zijn stikstofbinding
- Vier stijlen om je tuin in te richten
Zou je ons willen helpen?
Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!
Geniet jij ook zo van veldbloemen in de berm?
Bron afbeelding: Limagrain
Oh nú weet ik wat er steeds misgaat met het zaaien van de veldbloemen waar ik zo verzot op ben! Dus de kale boomspiegels bij mij in de straat kunnen tóch omgetoverd worden tot fleurige paradijsjes voor blije beestjes zoals de vlinders, de bij, maar óók voor mij! En mijn buren niet te vergeten, die zullen zich tijdens deze lockdown even in de vrije natuur wanen! Zo’n bloemenweelde zou iedereen ten goede komen, ik zie het al voor me, dat wordt genieten!
ik wil heel graag winnen
Leuk ik wil graag winnen ik vind het mooi ?????
Mooi! Mijn moeder houdt hiervan. Zij hebben hier ook een perfecte plek voor. Ik verras ze er graag mee!
• Wat leuk is deze.
Ik wil in de toekomst als ik een andere huis heb, echt zo stukken hebben dat er veel bloemen groeien vooral voor de vlinders en bijen. Wat hou ik er van.
Ik ga deze actie delen op Facebook en Twitter
Vooral van klaprozen ben ik fan.
Afgelopen 2 jaar ook genoten van de gratis samples. Wil nu toch ook een groter stuk inzaaien. Het is voor ons op de camping. Onze vlinderstruik trekt ook al heel veel vlinders en bijen. Maar vind zo’n kleurrijk veldje zo mooi.
Veldbloemen zijn prachtig, ik wil dit graag zaaien zodat ik er van kan genieten als k buiten zit in mijn tuin