Een bezem is een geweldig hulpmiddel om je stoep, tuinpad of oprit schoon te vegen. Een schoongeveegd pad zal minder snel groen uitslaan van mos en algen, omdat zon en wind vrij spel hebben. Maar hoe gebruik je een bezem op de juiste manier? Ik geef je graag enkele tips en overwegingen mee.

1. Kies de juiste bezem.

Niet alle bezems zijn even geschikt voor het vegen van een pad of oprit. Kies voor een exemplaar met stevige, krachtige haren. En des te zwaarder de klus, des te dikker de steel. Zo weet je zeker dat je gereedschap goed zijn werk kan doen. Kunststof haren nemen overigens geen vocht en vuil op. Een zachte bezem wordt daarentegen aangeraden voor vegen binnenshuis.

2. Kies de juiste lengte en breedte.

Zorg ervoor dat de lengte van je bezemsteel past bij je lichaamslengte. Dit voorkomt rugklachten op termijn. Een verstelbare steel kan hierbij een oplossing bieden. Helemaal wanneer meer mensen binnen een gezin gebruik maken van dezelfde bezem.
Bedenk bij de keuze van de breedte van de bezem, dat des te breder, des te zwaarder deze over het algemeen is. Aan de andere kant ben je waarschijnlijk wel met minder veegbewegingen klaar met de veegklus. Een brede bezem is soms moeilijker te hanteren, zeker in de hoekjes.

3. Maak je bezem schoon.

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om je bezem schoon te maken. Haal een borstel door de haren of pluk deze leeg. Zo weet je zeker dat je bezem geen extra vuil en viezigheid van de vorige veegklus mee naar je stoep of oprit brengt. Maak de steel schoon met een vochtige doek en controleer of deze nog wel glad is, dat voorkomt blaarvorming aan je handen.

4. Veeg in één keer.

Probeer in één keer de hele stoep of oprit te vegen. Je creëert zo een mooie, egale lijn en hoeft niet steeds opnieuw te beginnen. Ook krijgt de wind tussentijds geen kans om je hoopje naar het schone gedeelte te blazen.

5. Veeg in dezelfde richting.

Veel mensen beginnen met het vegen van de hoeken en werken dan naar het midden. Dit is echter niet de bedoeling. Probeer in plaats daarvan in één richting zodat je stoep of oprit er netjes uitziet.

6. Veeg naar jezelf toe.

Een bezem werkt het beste als je deze naar jezelf toe beweegt. Je hebt hierdoor meer controle over de bezem en kunt beter sturen. Deze manier van vegen kost ook minder energie dan van je af vegen en is beter voor je lichaam. Let wel op dat je niet in je eigen vuil staat als je naar jezelf toe veegt!

7. Onderhoud van je bezem.

Investeer in een goede bezem. Als je deze goed onderhoud dan gaat het bijna een leven lang mee. Als je je bezem na gebruik schoon en droog opbergt, verlengt dit de levensduur aanzienlijk. Zorg ervoor dat de bezem niet gemakkelijk om kan vallen door hem omgedraaid tegen een muur of in een hoek te zetten.

Talen Tools bezem met gekruiste haren.

Onze keuze.

Wij hebben gekozen voor een X-bezem van Talen Tools. De gekruiste haren slaan geen stukje tuinpad over. We hebben het brede model gekozen omdat we flink wat oppervlakte te vegen hebben. Anders had het smallere model zeker volstaan. De steel is los te draaien en te gebruiken voor een andere schrobber of trekker. Voor mij is vegen gewoon een stukje wekelijkse sportoefening. Net als het maken van een ommetje is.

Lees ook.

Veeg jij je eigen straatje schoon?

Nb. deze review is niet gesponsord

 

One Comment

  1. Inge van Dijk-Stoop 5 maart 2023 at 11:31 - Reply

    Geweldig, ik deed dus zo goed als niets op de juiste manier, bij het kiezen en onderhouden van de bezem ging het al fout.

Leave A Comment