Het nieuwe boek Vogelspotten in de serie Outdoor Kids van Uitgeverij Snor, leert je waar en hoe je moet kijken, om te leren zien dat je het pad kruist met veel meer soorten vogels dan je nu denkt. Tuin- en Buitenleven mag een paar boeken verloten, maar daarover later meer.

Boekenserie Outdoor Kids.

Gerard Janssen heeft al verschillende titels voor Uitgeverij Snor geschreven. Waaronder de hele boekenserie ‘Outdoor Kids’. Het nieuwste deel ‘Vogelspotten’ is onlangs uitgebracht. Eerder verschenen: Sterrenkijken, Huttenbouwen, Spoorzoeken en Weer Voorspellen en Strand en Zee. De serie Outdoor Kids wil bewijzen dat avonturen buiten dicht bij huis beleefd kunnen worden. Hoe spannend is het als er een heel nieuwe wereld voor je opengaat en dat in je eigen buurt. Een soort achtertuinavonturen.

Vogelspotten.

Het boek laat kinderen kennismaken met allerlei verschillende soorten vogels. Niet alleen heel de zeldzame, maar vooral ook de vogels die in je eigen straat leven en die je misschien nog niet hebt opgemerkt. Dat zijn meer soorten dan je denkt. In het boek leer je vogels herkennen aan de hand van hun kenmerken als: zang (sommige vogels zingen hun eigen naam), veren, soorten snavels, en de uren waarop ze zingen. Maar ook vind je in dit boek tips over wat je nodig hebt als beginnend vogelaar. Zo is een verrekijker handig en doe je het best schutkleding aan als je vogels gaat spotten.
Naast een checklist met aanwijzingen voor verschillende soorten vogels, is het tweede deel van het boek een vogelgids. Hierin vind je de meest voorkomende vogels onderverdeeld naar het gebied waar ze voorkomen.

Binnenwerk Vogelspotten uitgeverij Snor.

Onze ervaring met Outdoor Kids.

Toevallig dat we gisteren op het land een geklop van jewelste horen. Wij zoeken in de boomtoppen en ja hoor, daar zat een Grote Bonte Specht zijn ding te doen. Regelmatig worden we overdonderd door het vogelgeluid om ons heen. Het Roodborstje komt altijd even polshoogte nemen als we een tuinklus hebben afgerond. En meneer en mevrouw Merel komen vlot na het maaien de regenwormen oppikken.
Gerard Jansen ( schrijver) heeft het boek heel persoonlijk ingeleid en probeert zo de lezers aan de hand mee te nemen. Dat is heel goed gelukt. Het boek ‘Vogelspotten’ en de serie Outdoor Kids zijn prachtig vormgegeven en geschreven in begrijpelijke taal. Niet kinderachtig maar heel treffend en kernachtig: de Grote Bonte Specht die heel golvend tussen de bomen vliegt. De spijker op zijn kop!

Boekinformatie.

Outdoor Kids- ‘Vogelspotten’
Auteur: Gerard Janssen
Illustrator: Maartje Kuiper
Grafische vormgeving: Suzanne Nuis/ Hit Ontwerp
Uitgeverij Snor
ISBN: 9789463141338

Winnen.

Tuin- en Buitenleven mag namens uitgeverij Snor drie exemplaren van ‘Outdoor Kids- Vogelspotten’ verloten.

Wat mag je hiervoor doen?

Om kans te maken op deze fantastische prijs laat je een leuke reactie achter onder dit artikel én een ander artikel op TuinenBuitenleven.com. Ik ben overigens wel benieuwd welke vogels er in jouw achtertuin vliegen. De winnaars worden op 17 juli 2022 bekend gemaakt onder dit artikel.

De winnaars zijn bekend!

De prijzen zijn geclaimd. Niet gewonnen, niet getreurd. Neem een kijkje tussen de lopende winacties.

Lees meer.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Ken jij veel vogels in je buurt?

Bron afbeeldingen: Uitgeverij Snor

36 Comments

 1. Mirjam 26 juni 2022 at 08:21 - Reply

  Wat een leuk boek. We zijn graag in de natuur waar we heel veel vogels tegenkomen. Met dit boek kunnen we dan ontdekken welke vogels het zijn (als we ze zelf al niet herkennen). Onze tuin wordt veel bezocht door koolmezen, merels, af en toe een musje en wat duiven. En heel af en toe stapt er een reiger over de schuur.

  • Alyt van der Heide 31 juli 2022 at 17:41 - Reply

   Wat een prachtig boek, mooie illustraties.
   Sinds wij verhuisd zijn, hebben we eindelijk weer een vogelrijke tuin. Musjes, merels, eksters, pimpelmezen en koolmezen en zelfs een keer een vlaamse gaai gespot.
   Om de hoek ligt een vogelbroedgebied. Heel benieuwd welke vogels we daar kunnen spotten a.d.h.v. dit boek.
   We wonen in ieder geval wel in een vogelstraat, nl aan de Tureluur.
   Had deze winactie niet eerder “gespot”, doe graag mee voor de herkansing.

 2. Alinda 26 juni 2022 at 08:41 - Reply

  In onze achtertuin zit een specht, mus, merel, koolmees, duiven, roofvogels welke weet ik niet, Vlaamse gaai en nog wat vogels waar ik de naam niet van weet

 3. Fleur 26 juni 2022 at 16:28 - Reply

  Superleuk!!! Ik spotte altijd vogels met mijn vader en doe dat nu ook graag met mijn dochters

 4. Antonia van Eegelen 27 juni 2022 at 08:09 - Reply

  koolmees, merel, duiven, specht, uil, roodborstje,
  torenvalken, reiger, eenden, gans, rotgans, Canadese gans, meerkoet, fuut.

  en nog wel meer

 5. Anna 27 juni 2022 at 08:57 - Reply

  Wat een leuk boek voor mijn zoon.
  We kijken altijd graag naar de vogels.
  In onze tuin zitten musjes koolmeesjes, merels, duiven en we hoorden dit jaar voor het eerst een specht.

 6. Jeanine 28 juni 2022 at 09:50 - Reply

  Wat een leuke prijs. Hier in huis zijn we gek op vogels! In onze tuin zitten eksters, musjes, koolmeesjes, pimpelmeesjes. We hebben een mooi vogelboek en onze jongste dochter leest de Vogels Junior. Dit boek kan mooi mee als we er op uit gaan in de natuur.

 7. Jolien Versluis 28 juni 2022 at 11:28 - Reply

  We hebben enorm veel vogels in de tuin, waar onze dochter altijd geïnteresseerd naar kijkt. Merels, specht, boomklever, roodborstjes, mussen, koolmees, eksters. We moeten zelfs regelmatig een mus of ekster weer naar buiten jagen, omdat hij dan het huis in is gevlogen.

 8. Lynn Mahieu 29 juni 2022 at 19:12 - Reply

  Ik doe graag mee want mijn kindjes zijn heel geïnteresseerd in vogels en vragen steeds naar de namen van de exemplaren die ze zien vliegen. De meest voorkomende ken ik uiteraard (veel eksters, duiven, heggenmussen en kauwen in de tuin) maar die anderen zijn vaak te moeilijk te onderscheiden.
  Als we dit boek winnen kunnen we met z’n allen op onderzoek uit! ?

 9. Charlotte 1 juli 2022 at 08:16 - Reply

  Mijn meiden zijn dol op buiten spelen, maar doen zich toch wel eens vervelen. En dit leuke boek om vogels te zien, lijkt me fantastisch voor hen. Maak graag kans op een exemplaar

 10. Bianca 1 juli 2022 at 15:32 - Reply

  Nuttig!

 11. Jolijn 3 juli 2022 at 13:07 - Reply

  Helemaal leuk! Ik maak graag kans! Wij genieten iedere dag van het vrolijke gezang van een merel.

 12. Marja 5 juli 2022 at 10:35 - Reply

  Superleuk voor mijn kleindochtertjes die vol verbazing kijken wat er allemaal in oma haar tuin fladdert. Van veel vogels kennen ze de naam maar niet van allemaal. De mus, merel, koolmees, kauw en ekster zijn vaste bezoekers

  • Jolanda 5 juli 2022 at 20:24 - Reply

   Wat ontzettend leuk! Mijn zoon wil in de zomervakantie lid worden van een vogel club omdat hij de vogels wil leren (geen idee wat hij precies bedoelt ;) ). Dit zou een leuke verrassing voor hem zijn! In onze tuin hebben we regelmatig duiven en musjes

  • E. Horlings 9 juli 2022 at 04:53 - Reply

   Mijn dochter van 9 is geïnteresseerd in alle beestjes in de tuin. Van onze konijnen, tot de heggemus en prachtige vlinders. Ook in het natuurgebied dichtbij kunnen we straks dan nog beter vogels spotten!

 13. Judith 7 juli 2022 at 10:01 - Reply

  wat leuk, zoonlief treedt graag in de voetsporen van zn vader die erg veel van vogels en andere dieren weet. dus ik loot graag mee!
  onze tuin krijgt bezoek van vlaamse gaaien, mezen, vinken, roodborstjes, spreeuwen, merels, kraaien en eksters :-)

 14. Judith 7 juli 2022 at 10:04 - Reply

  hij wilde mn reactie niet plaatsen dus nog een keertje :-) we doen graag mee, mn zoontje treedt graag in de voetsporen van zn vader die heel veel weet over vogels en andere dieren. in onze tuin vliegen mezen, roodborstjes, vinken, kauwen, kraaien, vlaamse gaaien en eksters

 15. Marian B 7 juli 2022 at 14:19 - Reply

  Ik doe mee. Mijn dochter vindt dit wel interessant. Ze heeft het vogelspotten van opa, een echte liefhebber van vogels.

 16. Marloes Lijmbach 11 juli 2022 at 06:25 - Reply

  Mijn zoontje wordt de nieuwe Freek Vonk en zit elke dag met zijn verrekijker in de bomen te turen naar vogeltjes. Hij heeft al koolmeesjes, eksters, eenden, waterkipjes, roodborstjes en pimpelmeesjes ontdekt. Hoe gaaf zou het zijn om dit boek te winnen.

 17. Robert Richter 11 juli 2022 at 16:17 - Reply

  Wat leuk, onze jongens Oliver(7) en Joris (4)vragen regelmatig, papa, wat is dat voor vogeltje? En er zit vanalles bij ons, de meest bijzondere zijn het winterkoninkje, het boomklevertje en af en toe groene en bonte spechten.

 18. Heidie 19 juli 2022 at 11:49 - Reply

  Wat leuk zo’n vogelspotboek.
  Helaas te laat gelezen om mee te doen om er eentje voor mijn dochter te winnen. Die vindt dat zeker leuk.

 19. Anneliese de Waal 31 juli 2022 at 17:24 - Reply

  Ik doe erg graag mee voor de kinderen ??, heel erg leuk ? Groetjes Anneliese de Waal

 20. Lies 31 juli 2022 at 18:31 - Reply

  Ik doe graag mee voor mijn 2 kinderen! We hebben een vrij grote tuin met veel vogels. Niet iedere vogel herkennen we nog dus dit zou een mooie uitkomst zijn!

 21. Jolanda 5 augustus 2022 at 14:33 - Reply

  Wat zonde dat de boeken niet geclaimd zijn! Ik doe heel graag mee voor nog een kans :)

 22. Claire 29 augustus 2022 at 01:03 - Reply

  Wat een gaaf en bijzonder boek!! Ik zie het helaas te laat, ik had anders graag meegedaan met de winactie.

 23. Sandra 29 augustus 2022 at 12:08 - Reply

  Wat een leuk boek! Heel interessant voor kinderen om zo met verschillende vogels kennis te maken

 24. Linda schrijft 't op 29 augustus 2022 at 13:20 - Reply

  Wat een leuk boek om je kids bekent te maken met de natuur, het zou als ouder echt wat voor mij zijn. Maar ik zoek ook altijd elk beestje op.

 25. Nicole Orriëns 30 augustus 2022 at 06:51 - Reply

  Ik zou wel graag mee vogels willen herkennen, maar het blijft helaas meestal bij de gewone vogels. Zoals mussen en dergelijke. Dit boek lijkt me geweldig.

  • lmcmr 30 augustus 2022 at 06:56 - Reply

   Er staan verrassend veel gewone vogels in dit boek. Ik kijk mijn ogen uit

 26. Wanda 31 augustus 2022 at 19:32 - Reply

  Ik ben echt heel slecht met flora en fauna en kan nog net een mus onderscheiden van een kraai, bij wijze van spreken.

 27. Tessa 1 september 2022 at 08:49 - Reply

  Wat een leuk boek. Als klein meisje had ik een vergelijkbaar boek, maar dan gericht op de natuur in de stad

 28. Janet 1 september 2022 at 10:13 - Reply

  Ik ben echt niet goed met vogels, maar ik heb veel familieleden die ook fervent vogelaar zijn, dus ik krijg nog wel eens wat mee van ze.

 29. Mandy 5 september 2022 at 14:19 - Reply

  Oeh! Wat leuk. Ik ben vaak wel benieuwd als ik een vogel zie wat voor een vogel het is. Meestal zie ik gewoon mussen en kraaien lol maar soms zit er een prachtige tussen dat ik denk van “jammer dat ik niet weet wat voor vogeltje dit is”

 30. gea 6 september 2022 at 09:21 - Reply

  LEuk! vooral bij mijn ouders in het land zie je veel vogels altijd. Leuk dat het ook gericht is op kinderen door de mooie vormgeving van de tekeningen

 31. Imre 24 september 2022 at 07:55 - Reply

  Ik ga deze onthouden voor 5/12!

 32. Brigitte 24 september 2022 at 12:40 - Reply

  Geweldig leuk boek voor alle vogelaars in de dop!

Leave A Comment