Een nieuw boek over planten van uitgeverij Lemniscaat valt op mijn deurmat. De titel is Plant en dat is kort maar krachtig. Krachtig is precies ook de bedoeling van het boek. Het gaat namelijk over 15 soorten planten en schimmels en hun superheldenkrachten…

´Plant´.

De 15 soorten planten spreken erg tot de verbeelding. Ze variëren tussen kruiden, dagelijkse groenten, fruit, bomen en prachtige bloemen. Dat lijkt een willekeurige opsomming, maar dat is zeker niet het geval. Samen bestrijken ze een breed spectrum van het plantenland. Alle soorten worden stapsgewijs uitgekristalliseerd van zaadje tot volwassen plant, het nut voor de biodiversiteit en de wijdverspreide familieverbanden. Na het uitlezen van het boek ben je ongemerkt verworden tot een amateur bioloog. Dagelijkse bruikbare kennis helemaal wanneer je regelmatig in de tuin, moestuin of in het bos te vinden bent.

Mijn ervaring met ‘Plant’.

Wat direct opvalt aan ´Plant´ is dat de kaft erg kleurrijk is geïllustreerd. Dat is niet het enige opvallende aan dit plantenboek geschikt voor lezers van 9 jaar. De plantrijke letters en de diertjes op de kaft zijn verzonken in de omslag. Ik kan er niet van af blijven en het is een ware blikvanger op de boekenplank. Ik neem de vele informatie tot mij en dat gaat zeer vloeiend. Vol verwondering lees ik over de grote plantenfamilies. Ik denk met weemoed terug aan de Helikoptertjes, dat blijken de vruchten van de Esdoorn te zijn. Waar je van de suikeresdoorn ahornsiroop mee kunt maken en Lychee een ver familielid van deze zeepboomfamilie is.

Binnenwerk 'Plant' 9 plus over de Esdoorn.

Binnenwerk ‘Plant’ soort Esdoorn- Zeepboomfamilie.

Over Riz Reyes.

Riz Reyes is tuinbouwkundige en onderwijzer. Hij werd geboren op de Filipijnen waar zijn vader een fruitplantage had. Op zeven- jarige leeftijd verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij allerlei nieuwe en vreemde bloemen leerde kennen. Hij studeerde tuinbouwkunde aan de Universiteit van Washington. Met zijn werk wil hij jonge mensen inspireren om meer te doen voor het milieu.

Over Sara Boccaccini Meadows.

Sara Boccaccini Meadows is een Engelse illustratrice die in Los Angeles woont. Haar speelse werk – in aquarel, gouache en inkt – wordt geïnspireerd door het buitenleven, en ze heeft een kwart miljoen volgers op Instagram.

Boekinformatie en verkrijgbaarheid.

Plant;
Riz Reyes;
Sara Boccaccini Meadows (illustraties);
Steven Blaas (vertaling);
2022, Lemniscaat;
9+
ISBN: 9789047714071

Lees ook.

Heb jij een favoriet naslagwerk?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment