‘Verbinden is het toverwoord, op een Buurtcamping is er plek voor iedereen’, zo zegt Joep – vrijwilliger van de Buurtcamping. Deze afgelopen zomer vond er een recordaantal van 65 Buurtcampings plaats door het hele land. De Buurtcamping is een driedaagse pop-up camping in een (stad)park: voor en door buurtbewoners. Gedragen door vrijwilligers en betrokken bewoners van een buurt die de camping op touw zetten om zo sociale cohesie in de buurt te stimuleren. De Buurtcamping heeft in 2023 600.000 ontmoetingen gerealiseerd. Het grote doel? De sociale samenhang in buurten verbeteren door ontmoetingen tussen buren te stimuleren en mensen uit verschillende ‘bubbels’ met elkaar te verbinden.

Het Buurtcamping seizoen 2023 werd afgetrapt met campings in onder andere Apeldoorn, Utrecht, Leiden, Den Haag en meer. Kijk op het overzicht naar de locaties van de Buurtcampings. En kijk uit naar een bezoek aan een van de ‘ideale samenlevingen in het klein’.

Polarisering tegengaan door laagdrempelige ontmoetingen.

Nederland polariseert en om dat tegen te gaan moeten we ons best doen ‘de ander’ te ontmoeten. Dit gebeurt de hele dag op een Buurtcamping. ‘De kracht van een Buurtcamping is misschien dan ook wel de kneuterigheid en het laagdrempelige karakter van de ontmoetingen’, zegt campingbeheerder Sabrina Pits  van Amsterdam Rembrandtpark. ‘Met een wc-rol onder je arm naar het toilet, samen de afwas doen met de buurman en even tandpasta lenen van de buurvrouw. ‘Door samen de camping op te bouwen of mee te doen aan een van de activiteiten, leren buurtbewoners elkaar tijdens de Buurtcamping beter kennen’, vervolgt Pits.

Een derde van de kampeerplekken is gereserveerd voor minima. Zo wordt ervoor gezorgd dat iedereen een tentje kan opzetten op een Buurtcamping. En nog belangrijker: zo ontmoeten mensen met verschillende achtergronden elkaar op een inclusieve plek.

Maarten Hupkes, directeur van De Buurt over de groei van het aantal campings en het belang van een Buurtcamping: ‘Met de Buurtcamping verbinden we allerlei soorten mensen met elkaar. En dat is belangrijk, want we willen allemaal graag leven in een prettige buurt. Een buurt waarin je elkaar kent, waarin iedereen zich veilig voelt en waar we elkaar om hulp durven te vragen’. ‘Juist in deze tijd, vervolgt Hupkes, waarin we zo makkelijk langs elkaar heen leven. Hier leveren wij met de Buurtcamping een grote bijdrage aan’.

Het succes van de Buurtcamping.

Sinds 2013 slaagt de organisatie erin een groep diverse mensen te laten kamperen in eigen park. Door de verrassende ontmoetingen bij het kampvuur voelen mensen zich meer thuis in hun buurt, leren ze nieuwe mensen kennen en ontstaan er nieuwe vriendschappen.

Nieuwe ontmoetingen en vriendschappen.

2023 was het jaar dat de 11e editie van De Buurtcamping plaatsvond met 61 driedaagse campings en 10 campings zonder slaapzak, verspreid door heel het land. Hiermee werden meer dan 17.260 buurtbewoners bereikt en meer dan 600.000 ontmoetingen gefaciliteerd. Het gemiddelde cijfer dat gegeven werd onder alle geënquêteerden was dan ook hoog: een 8.4!

Succes dat niet mogelijk is zonder vrijwilligers. Op dit moment zijn ruim 1.300 vrijwilligers door heel het land bezig met de voorbereidingen om buurtbewoners de vakantie-ervaring van hun leven te geven. Van Groningen tot Maastricht: overal trekken mensen de parken in om met elkaar te kamperen. Joep (vrijwilliger Buurtcamping): ‘Mijn toverwoord is verbinden, mensen die elkaar nog nooit ontmoet hebben komen hier samen en binnen een dag ben je al familie van elkaar. ‘De maatschappij in het klein, maar zoals die eigenlijk hoort te zijn’.

Informatie buurtcampings 2024.

Op dit moment is De Buurtcamping en Stichting De Buurt druk bezig met de planning voor het campingseizoen van 2024. Interesse om campingbeheerder, vrijwilliger of donateur te worden? Ga dan naar: debuurtcamping.nl/campingbeheerder of stuur een e-mail naar contact@de-buurt.nl.

Over De Buurt.

De Buurt is een stichting zonder winstoogmerk. Zij versterken buurten onder andere door samen met inwoners, ondernemers en organisaties tijdelijke campings te organiseren. Hierbij werken ze samen met organisaties die allemaal streven naar een fijnere buurt; waarin je elkaar groet, kent en helpt.

De Buurtcamping voldoet aan de kwaliteitseisen van Het CBF, heeft een ANBI status en is een Social Enterprise. De droom is om heel Nederland samen te laten kamperen op De Buurtcamping.

Lees ook.

Heb jij eerder van de buurtcamping gehoord?

Bron afbeelding: ©IrisDuvekot

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment