Met deze onderhoudstips houd je de (voor)tent langer waterdicht en vrij van schimmel en vlekken.
Voorafgaand aan de kampeervakantie.
Ruim voordat je op vakantie gaat met je tent, zet je deze nog een keertje op. Je achtertuin, de Dagcamping of een plantsoen in de buurt zijn hiervoor uitermate geschikt. Kies hiervoor een droge dag uit, anders kan je de tent en bijbehorende spullen zoals je hangmat niet netjes maar vooral droog opruimen. Tijdens deze check kom je er al snel achter wat er nog aan je kampeerspullen mankeert. Ben je compleet of kom je nog een vlek tegen? Ook kun je als de tent weer eenmaal staat rustig met kleurtape of een markeerstift de tentstokken merken. Dat scheelt wellicht veel frustratie op je eerste kampeerdag. Pak alle kampeerspullen bij elkaar in de grootste hoes. Zo kom je nooit ergens zonder de haringen, tentstokken of de scheerlijnen aan….
Schoonmaken.
- Maak de tentflappen en ramen schoon met lauw water zonder sop en laat deze goed drogen. Klop van binnenuit de tent het vuil van het doek los. Veeg het van buitenaf met een zachte en schone (!) borstel.
- Maak het grondzeil en de haringen schoon met een sopje en laat dit ook goed drogen.
- Neem de tentstokken af met een vochtige doek.
- Eventuele roestvorming op de tentstokken ga je tegen door deze met een beschermingsmiddel in te smeren. Dit is te koop bij een speciaalzaak. Mocht je hiervoor Autowax gebruikt dan moet je dit wel goed uitsmeren.
Tip: een nieuwe katoenen tent impregneer je van de binnenkant met een vochtwerend middel om schimmel tegen te gaan.
Reparatie.
- Voor gaten in het PVC-grondzeil bestaan er speciale reparatiesetjes. Het grondzeil van nylon is te repareren met zelfklevende stukjes nylon.
- Voor scheurtjes of winkelhaken in het tentdoek zijn zelfklevende reparatiestrookjes te koop speciaal voor katoenen tentdoek. Deze strookjes breng je met een strijkbout aan. Voor reparatie van tentdoek van nylon of polyester kun je het beste de leverancier van je tent raadplegen. Soms krijg je bij aanschaf van een nieuwe tent een reparatie set mee.
- Lekkage van een naad is vaak goed te herstellen. Er is speciale tape of naadafdichting te koop voor grondzeilen en synthetische tentdoeken (nylon, polyester). Een lekkende naad van een katoenen of polyester tent kun je weer waterdicht maken door deze te impregneren. Kijk wel even goed welke flacon je uit het schap pakt. Kijk bij twijfel eerst naar het label van je tent.
Weg met schimmel!
Tijdens het kamperen.
Zet de tent goed op. Check dat de kruispunten en naden van het tentdoek goed over het frame gespannen zijn. Vervolgens steek je eerst de haringen van de hoeken en dan pas de overige haringen. Met de scheerlijnen zet je de tent strak vast. Er bestaan tegenwoordig ook glow-in-the-dark scheerlijnen. Dit om nachtelijke struikelpartijen te voorkomen.
Maak vlekken in je tentdoek niet schoon met sop. Dit tast de waterdichtheid van je tentdoek aan.
Weg met vlekken!
Vogelpoep.
Schraap of veeg de resten zo snel mogelijk van het tentdoek af en maak deze plek schoon met veel lauw water zonder sop. Anders is je tentdoek niet meer waterdicht. Of je laat de poep opdrogen en schraapt het dan weg. Hiervoor kun je heel eenvoudig een betaal- of parkeerpasje gebruiken. Tenslotte veeg je de achtergebleven resten weg met een zacht borsteltje. Een eventuele vlek maak je ook weer schoon met veel lauw water.
Vetvlekken.
Met wat keukenpapier dep je de boter-, jus- of olievlekken. Niet teveel uitwrijven. Wat overblijft verwijder je met terpentine of wasbenzine. Daarna neem het tentdoek af met een lauw sopje van water en alkalivrije zeep. Je moet het tentdoek vervolgens weer waterdicht maken.
Berg je de tentspullen goed op.
Volg het stappenplan voorafgaand aan je kampeertrip en maak de tent goed schoon en berg deze droog op. Mocht dit door een plotselinge weersomslag of plotseling vertrek niet lukken. Hang dan de tent weer thuisgekomen goed uit om ‘het weer’ te voorkomen.
Zorg bij het vouwen van de tent/ het grondzeil voor een droge ondergrond. Vouw deze in de richting van de hoes en maak zoveel mogelijk rechthoeken. Veeg na iedere vouw de bovenzijde af met een zachte borstel. Zo komt het droog en schoon in de hoes. Thuisgekomen haal je de tent uit de hoes en leg je deze op een donkere plek weg om verkleuring en beschimmeling van het tentdoek tegen te gaan.
Trek met de scheerlijn de haring uit de grond. Dan mis je er nooit één. Sla met de haringen tegen elkaar zodat de aarde eraf valt. Wikkel de scheerlijnen direct op, zodat ze niet met elkaar in de knoop geraken.
Tip: Zelf opblazende matjes berg je met het ventiel opengedraaid en de mat uitgerold op. Anders verliezen ze de self inflatable-functie. Laat je het ventiel van de opgeblazen mat dicht zitten, dan kan er na verloop van tijd een lekkage ontstaan.
Lees ook.
- Waar let je op bij het kopen van een caravan?
- Blue Ocean® matrassen komt met duurzame kampeeroplossing
- Ga je liever achter een boom of op de Porta Potti?
Ruim jij je tent altijd netjes op?
Afbeelding van sabinamajoor via Pixabay
Wat een waardevol artikel, hier staan een paar goede tips tussen die ik zeker ga gebruiken!
Vroeger met mijn ouders altijd met caravan + tent weg geweest en de tent ging altijd schoon en droog erin.
Mijn ouders hadden vroeger een vouwwagen. Altijd moest eerst alles droog zijn voordat het werd opgevouwen.
Mijn vriend gaat jaarlijks met zijn vrienden kamperen. Ze vertrekken volgende week. Heel goede tips die ik hem zeker even ga doorgeven. Ikzelf ben nog nooit gaan kamperen.
Wij hebben geen tent, maar ik denk dat dit hele goede tips zijn. Je moet natuurlijk wel zorgvuldig zijn met je tent om hem goed te houden.
Wat een goede tips allemaal. Wij hebben geen tent meer, vroeger wel en het was altijd een crime om hem op te bergen na een goede regenbui.
Wat een goede tips zeg! Ik heb zelf geen tent en kampeer nooit, maar ik kan me voorstellen dat je het moet schoonmaken en bijhouden. En vogelpoep is zo killing. Dat bijt zich overin in als er ☀️ zon op staat
Wat een fijne tips voor de kampeerders. Ik kampeer nooit dus ik heb het niet nodig.