Mepal is in het hele land bekend om zijn schoolbekers en broodtrommels. En helpt ons daarmee al jaren om steeds een beetje beter met het milieu om te gaan. Minder gebruik van plastic zakjes en producten maken die geschikt zijn voor dagelijks én langdurig gebruik. De ogenschijnlijke kleine stappen die Mepal maakt werpen steeds meer hun vruchten af. In deze review mag je dat letterlijk nemen want Mepal maakt het mede mogelijk dat de peperplant, die vol in de knop staat, binnenshuis kan overwinteren. Dat is goed tegen de voedselverspilling. Dat geldt overigens ook voor de keukenkruiden die langer vers blijven in de kruidenpot.

Verse keukenkruiden.

Tja, hoe houd je nu die keukenkruiden vers? Iedere keer trap ik er weer in en koop ik biologische kruidenplantjes in de supermarkt. Over het algemeen houden kruiden niet van vochtige grond, maar wel van voldoende vocht bij de wortels. Dus ik zet ze met potje en al op een schoteltje om de plantjes van onderaf water te kunnen geven. Dan staat het weer in de weg of stoot ik het plantje om. Ik schiet uit met de gieter en het schoteltje stroomt over. Kortom catastrofe.
Weet je trouwens dat de basilicum die je koopt een groot aantal losse kruidenplantjes zijn. Je zou ze eigenlijk moeten verspenen voor een langere levensduur. Nu moeten ze elkaar verdringen.
In de tuin heb ik het een stuk beter voor elkaar met de kruiden. Die zijn binnen voorgezaaid, overgepoot naar buiten en laat ik ieder seizoen bloeien om zichzelf door te kunnen zaaien. Ik merk dat de kruidenplanten ieder jaar sterker worden en rijker van smaak. Nu eens op zoek naar een oplossing voor de kruidenplanten in de keuken.

Mepal kruidenpotten.

Mepal Hydro herbs kruidenpot biedt dé oplossing tegen verpieterende kruidenplantjes. De kruidenpot is groot genoeg (Large) om de keukenkruiden met binnenpot en al in te verhuizen. Door een lont in de aarde te steken kan de plant van onderaf precies zijn behoefte aan water tot zich nemen. Dit gaat heel wat rottigheid tegen. Het losse waterreservoir maakt het mogelijk dat je maar maximaal drie keer in de twee weken het water bij hoeft te vullen zonder dat de kruidenplant nat gegoten wordt. Je kunt voor een losse of een twin kruidenpot kiezen. Deze wordt geleverd met één lont per potje. Deze lonten zijn overigens per vijf bij te bestellen. Je hoeft dus niet steeds nieuwe kruidenpotten te kopen. De Mepal kruidenpotten zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. Neem vooral ook een kijkje in de outlet. Daar kom ik de kleur Nordic blue tegen.

De lonten van de Mepal kruidenpot zijn los bij te bestellen.

De lonten van de Mepal kruidenpot zijn los bij te bestellen.

Mijn ervaring met de kruidenpotten.

Wat een prachtige kleur is dat Nordic Blue, bijna ijskleurig. Ik ontvang een twin, een losse kruidenpot en een zakje met vijf lonten. Ik besluit om de Bieslook vanaf het land naar huis te verhuizen. Die staat daar in volle glorie in de volle grond, maar ik denk er niet altijd aan om het te knippen en mee naar huis te nemen. Je kunt de kruiden dan het beste in een krant wikkelen om het niet te laten verslappen.
Ik zie op een foto op de site dat je de lont kunt splitsen en één deel in het waterreservoir en het ander omhoog langs de kruidenpot omhoog kunt leiden. Omdat deze kruidenplant in de volle grond stond lijkt mij dat verstandig. De aarde blijft goed in de pot zitten en loopt niet weg door de lontopening. Dat kan ik in het waterreservoir zien. Ik gebruik het opgevangen regenwater omdat daar meer mineralen voor (kamer)planten inzitten. De bieslook hersteld snel van de verhuizing en drinkt per dag de helft van het water op. Deze week laat ik de kruidenpot nog even buiten staan omdat de overgang naar binnen nog wat groot lijkt. De kruidenpotten zijn niet alleen geschikt voor kruiden.

Mepal kruidenpot Nordic blue met lont.

De Pick-&-Joy® Hot Chili Yellow peperplant.

Ieder jaar weer hetzelfde verhaal. De paprika- en peperplanten staan vol in de knop en hangen vol rijpende vruchten terwijl de herfst met rasse schreden nadert. We hebben geen kas dus ze staan buiten maar zullen de vorst hoogstwaarschijnlijk niet overleven. Naar binnen halen dan met het risico dat de plant van schrik alles laat vallen. Dat moet ik dus voorzichtig aanpakken. De Mepal kruidenpot is groot en stevig genoeg om de hoge plant met beide benen op de vensterbank, achter glas, te houden. De pin van de lont steek ik aan de onderkant in de aarde en blijf verder van de plant af. Dagelijks check ik voorzichtig het waterreservoir. Het lijkt erop dat de peperplant er drie dagen mee vooruit kan. Vanaf dit moment wordt er niet meer gedraaid of gerommeld met de peperplant. Alleen tweemaal per week twee centimeter optillen, water bijvullen en weer terugzetten. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de hele winter Hot Chili Yellow pepers kunnen eten. En ik kijk nu alweer uit naar het voorjaar als de peperplant weer lekker naar buiten kan. De peperplant is een Heester, een ijzersterke, vaste plant onder de juiste omstandigheden. En laten verpieteren zou zonde zijn.

De Mepal kruidenpot is ook geschikt voor paprika en peperplanten (heesters).

Ook paprika- en peperplanten voelen zich prettig in een Mepal kruidenpot

Conclusie.

Miranda heeft haar witte Mepal kruidenpotten al jarenlang op het aanrecht in gebruik. Dat geeft wel aan dat dit een goede, zo je wilt eenmalige, investering is. De kruidenpotten van Mepal helpen mij ook om nog duurzamer te leven. Ik verspil minder voedsel en ook minder water. Helemaal door het gebruik te maken van opgevangen regenwater. Ik voel mijzelf hier erg goed bij en ben Mepal dankbaar om dit mede mogelijk te maken. Het woord is aan Mepal:

Mepal stap voor stap duurzamer.

“Maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaam ondernemen. Bij Mepal doen we dit al jaren. We helpen onze klanten om gezonde en duurzame keuzes te maken. Wij geloven dat duurzaamheid begint bij kwalitatieve producten, die een lange levensduur kennen en die zorgen voor dagelijks gebruikersplezier. Wat goed is en goed blijft, gooi je niet weg én hoef je niet te vervangen. Daarbij is de plek waar we deze producten maken zeer lokaal georiënteerd, ruim 80% wordt in Nederland gemaakt. We werken doelgericht met elkaar om elke dag een beetje beter te worden. Deze brochure laat zien wat we allemaal doen en waar we nog stappen gaan zetten. We hopen je hiermee te inspireren om hetzelfde te doen.”

Wij zijn Mepal.

“Mepal is een slim, handig en innovatief merk voor thuis en onderweg. De producten zijn te herkennen aan hun goed doordachte oplossingen, functionele en tijdloze uitstraling én eigentijds design. Mepal zorgt ervoor dat genieten op belangrijke momenten in het leven heel gemakkelijk wordt. Vrijwel alle producten worden in Nederland geproduceerd. Vanuit de thuisbasis Lochem gaan ze de hele wereld over, met de Benelux en Duitsland als belangrijkste markten. De omzet van Mepal kwam in 2021 uit op ruim 70 miljoen euro. Mepal. Voor altijd.”

Lees ook.

Gebruik jij graag verse kruiden en groenten?

*voor het schrijven van deze review heb ik kruidenpotten en lonten van Mepal gekregen*

4 Comments

 1. Linda schrijft 't op 10 januari 2023 at 07:39 - Reply

  Wat een goede tip en ze zien er ook nog leuk uit!

 2. Nicole Orriëns 10 januari 2023 at 12:03 - Reply

  Wat goed van Mepal! Ik wist helemaal niet dat ze dit deden. Ik associeer ze eigenlijk alleen maar met schoolspulletjes.

 3. Jouvence 10 januari 2023 at 12:22 - Reply

  Wat een prachtige kruidenpotten! Ik had vroeger op de basisschool inderdaad ook de bekende Mepal beker en trommeltje.

 4. Krystle 10 januari 2023 at 18:12 - Reply

  Wat ontzettend handig zeg, wist helemaal niet van het bestaan! Vind het ook leuk in de keuken staan die kruidenplantjes, maar blijven bij mij ook nooit goed. Dit is echt wel iets voor mij.

Leave A Comment