Isoleren is een hot item sinds de energie- en gasprijzen de pan uit rijzen. Sommige isolatiemaatregelen zijn vrij eenvoudig te treffen. Daar helpen verschillende gemeenten je ook een handje bij. Andere isolatiemaatregelen dien je aan een professional over te laten. Over het algemeen geldt dat je de investering op termijn terug kunt verdienen door de besparing op je maandelijkse kosten. Om je over de streep te trekken kan je in een aantal gevallen ook een beroep doen op subsidieregelingen. Ik zet een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje.

Eenvoudige isolatiemaatregelen

Radiatorfolie een kind kan de was doen. Plak de radiatorfolie met dubbelzijdig aluminiumtape op de achterzijde van de radiator. Zo wordt er een luchtbrug gecreëerd en straalt de warmte de ruimte in en niet door de muur naar buiten. Met buisisolatie zorg je ervoor dat de warmte van je centrale verwarming niet ontsnapt via het buizenstelsel.
Naden en kieren van deuren en ramen zijn te dichten met tochtstrippen dit heeft als bijkomend voordeel ook een reductie van omgevingsgeluid en dichtslaande deuren. Vergeet bij de binnendeur de deurborstel en bij de buitendeur de brievenbusborstel niet.

De grotere isolatieklussen

Spouwmuurisolatie wat is dat ook alweer? De spouw is de holle ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Wanneer je deze opvult dan heeft de omgevingstemperatuur nauwelijks invloed meer op je leefklimaat. Niet alle huizen hebben een spouwmuur, dat ligt mede aan het bouwjaar van je huis.
Vloerisolatie hebben we tegelijk met de spouwmuurisolatie aan laten brengen. Ins ons geval werd de kruipruimte onder het huis opgevuld met balletjes. Zo kon de koude uit de grond niet makkelijk optrekken door de vloer.
Dubbel glas of zelfs tripple glas aanbrengen zal ten opzichte van enkel glas direct te voelen zijn in de betreffende ruimte. Vooral wanneer dit de noordoostzijde van het huis betreft.
Dakisolatie is vooral aan te bevelen wanneer de zolderruimte ook als leefruimte gebruikt wordt. Anders zou je er ook voor kunnen kiezen om de c.v. op zolder op een laag pitje te laten branden. En vergeet natuurlijk de buizen niet in te pakken.

De investering terug verdienen

Voor iedereen zullen de genomen isolatiemaatregelen een ander effect hebben. Woon je in een hoekhuis of tussen andere huizen of appartementen in? Dat zijn allemaal zaken die meespelen. De kosten zitten hem in ieder geval niet in de eenvoudige isolatiemaatregelen. Deze spullen zijn overal verkrijgbaar, snel en simpel aan te brengen en renderen vlot. Sommige gemeenten verstrekken zelf een pakketje aan de inwoners. In het geval van spouwmuurisolatie is daar verreweg het meeste rendement mee te behalen van alle grotere isolatiemaatregelen. De spouwmuurisolatie kosten hoeven je daarom niet gelijk af te schrikken. Op verschillende sites staan rekentools gepubliceerd om te bezien in hoeveel tijd je de investering terug kunt verdienen. De genomen maatregelen hebben een positieve invloed op je energielabel en de waarde van je woning mocht je willen verkopen. Dit alles staat natuurlijk nog los van de winst die je voor het klimaat behaalt.

Lees ook

Tuin- en Buitenleven op Social Media

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, TikTok, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Ben jij al druk aan het isoleren geslagen?