Glas in de tuin, wat een bijzonder onderwerp zal je denken. De verschillende eigenschappen van glas maken dat het een bijna onmisbaar materiaal in en om de tuin is. En omdat het nagenoeg onzichtbaar is, valt het ook niet direct op. Ik zet wat toepassingen op een rijtje en je zult merken dat je bingokaart snel prijs oplevert.

De eigenschappen van glas.

Bij glas denk je waarschijnlijk als eerste aan breekbaar. Toch is glas een sterk en een veelzijdiger materiaal dan gedacht. Het is wind- en waterdicht en ook nog eens transparant. Het slijt ook niet door de jaren heen, tenzij je er een steen doorheen gooit. Met deze combinatie van ijzersterke eigenschappen kan je je voordeel doen in de tuin.

Windscherm.

Mijn grootouders hadden twee grote glazen schermen in de achtertuin staan. Het glas was omgeven door een houten kozijn. De schermen hadden wijduitstaande poten en stonden achter een rij coniferen. Daar stonden ze om de wind te breken. Oma had er vogelstickers op geplakt zodat de tuinvogels er niet tegenaan zouden vliegen. Deze tuinschermen waren niet te tillen en stonden jarenlang op dezelfde plek. Ik weet niet hoe hoog de glaszetter prijzen momenteel zijn, maar mijn opa is altijd timmerman geweest en heeft de robuuste windschermen zelf gemaakt. Ze kregen alleen eens in de zoveel jaar een likje verf en mijn oma lapte de ruiten met enige regelmaat.

Uitzicht.

Opgegroeid aan de Ankeveense Plassen heb ik urenlang vanachter het raam naar buiten getuurd. Kijkend hoe de seizoenen het uitzicht veranderden. Van natuurijs, jonge futen naar vallende bladeren en weer door. Het is niet voor niets dat serres, tuinkamers en buitenverblijven veel glazen ramen, schuifpuien en/ of openslaande deuren hebben. Sommige uitbouwen bestaan helemaal uit glazen wanden die te schuiven zijn. Zelfs de dakplaten zijn transparant. Vanuit die beschutting is het heerlijk genieten van het uitzicht van je tuin of omgeving.

Glas isoleert.

Wanneer je je even terug wilt trekken in de beschutting van je tuinhuis, dan maak je niet alleen gebruik van het eerder genoemde uitzicht. De glazen ramen isoleren het gebouw. Veelal hebben we het dan wel over dubbel glas geplaatst door een glaszetter. Om maximaal gebruik te kunnen maken van de isolerende waarde van glas dient het wel door een professional geplaatst te worden. Een glaszetter vinden in Amersfoort en omstreken kost niet veel moeite.

Tuinkas.

De isolerende waarde van glas wordt niet alleen toegepast in huis of schuur. Ook in de moestuin worden glasplaten ingezet om een zogenaamde ‘koude kas’ van te maken. Deze kas wordt op de koude grond geplaatst en afgedekt met platen. De kas is onverwarmd en wordt wel ingezet om de overgang van het opkweken in een warm huis naar vol in de grond te overbruggen. Ook beschermd de koude kas in de winter de groenten tegen de gure weersomstandigheden.

Een tuinkas kan ook ‘warm’ zijn. Dat houdt in de praktijk veelal in dat je er in kunt lopen en er indien nodig een pitje brand. De warmte van de zon wordt zo lang als mogelijk vastgehouden. Meestal worden de glasplaten in de zomer gekalkt om de plantjes tegen de brandende zon te beschermen.

Lichtinval.

Door die witgekalkte glasplaten wordt het licht wel doorgelaten, anders zou je geen hand voor ogen zien. Dat is overigens nog een toepassing waar glas veelal voor wordt gebruikt. Het raampje in onze schuur zorgt ervoor dat we geen lichtpunt aan hoeven te leggen in de schuur. Een daklicht wordt geplaatst op zolder, in het trapgat of uitbouw enkel en alleen om de ruimte van daglicht te kunnen voorzien.

GaafGlas tuinvogel glaskunst
GaafGlas tuinvogel glaskunst

Glaskunst.

Dan zijn er afsluitend nog leuke en zelfs handige voorwerpen die van glas gemaakt zijn. Ik heb leuke tuinstekers van glas gezien. Daarmee kan je in de moestuin aangeven welke kruiden of groenten er staan. Ook tuinvogels die van glas gemaakt zijn sieren de tuin vrolijk op. Windmobielen en spinners met glazen onderdelen draaien in het rond door de wind in de prachtigste kleuren. Als het zonnetje erop schijnt dan verschijnt een breed spectrum aan kleuren in de tuin.
En tenslotte niet te vergeten de glazen vaas voor je uit de tuin geplukte boeket natuurlijk.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij veel glas in de tuin?

Bron uitgelichte afbeelding: Pixabay

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment