Al sinds 2001 organiseren de Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland de Nationale Vogeltelling. Met de uitkomsten van dit tuinvogel onderzoek wordt de winterse vogelstand in kaart gebracht. Zodoende kan er gerichter ingezet worden op bescherming.

De Nationale Vogeltelling.

In 2024 vind de tuinvogel telling plaats in het weekend van 26, 27 en 28 januari. Je resultaten zijn direct door te geven via de applicatie of op de website, uiterlijk maandagochtend 29 januari in vóór 12 uur. Je kunt ook een PDF bestand met de 25 meest voorkomende tuinvogels printen om het tellen per vogelsoort inzichtelijker te maken.
Een tuin heb je niet nodig, een balkon volstaat en je telt geen overvliegende vogels. Meedoen kost je een half uurtje op de dag van je keuze. In januari 2021 telden bijna 200.000 mensen samen meer dan 2.750.000 vogels tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Dat is een nieuw telrecord!

Tips en hulp bij het tellen.

In de loop der jaren zijn er een flink aantal tips verzamelt om je te ondersteunen bij het tellen. Zo wordt aangeraden de vogels te lokken naar één voederplaats, wellicht met wat water. Op een druk moment maak je een foto en later kun je het aantal vogels accuraat tellen. Houd in je achterhoofd dat de vogels actiever zijn in de ochtend.
Ook wordt er voorafgaand aan het weekend informatie verstrekt om de soorten vogels beter te onderscheiden. Al het ondersteunend (les)materiaal maakt dat het een erg leuke activiteit om met je gezin of klas te ondernemen.

Lesmateriaal.

Een hele waslijst aan lesmateriaal siert de site van de Nationale Vogeltelling. Dit varieert van informatie, vogelvoer maken tot aan hele klusprojecten van voederplank tot aan schuilhut!

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Doe je ieder jaar mee aan de vogeltelling?

14 Comments

 1. LifestylebyLinda 22 januari 2020 at 16:40 - Reply

  Bij ons komen ze ieder jaar aan huis om de zwaluwen etc te tellen. We wonen in een oude boerderij waar ze graag nestelen en aan de nesten kunnen wij ook vaak voorspellen wat voor zomer wij gaan krijgen :) De natuur is en blijft erg bijzonder en vind het extra leuk dat je er een blogje aan wijdt. Hopelijk opent het de ogen van nog meer mensen!

  • Linda Meester 22 januari 2020 at 17:00 - Reply

   Wat leuk zeg. Wij hadden vroeger in ons ouderlijk huis ook ieder jaar een zwaluwnest onder het balkon

 2. Joanne 22 januari 2020 at 17:10 - Reply

  Ik heb eigenlijk nog nooit geteld! Zie wel regelmatig dezelfde 2 duiven die gezellig in de boom komen zitten :)

 3. racheltjuh 22 januari 2020 at 19:15 - Reply

  nee hier heb ik mij nog nooit mee bezig gehouden ;) het enige wat ik met vogels heb is dat ik de reigers bij onze koi vijver vandaan wil houden ;)

 4. Krystle/Batboy 22 januari 2020 at 19:55 - Reply

  Heb ze nog nooit geteld, maar kijk wel graag uit het raam welke soorten ik zie. Vind ik leuk om naar te kijken. Als ik dan een soort zie wat ik niet ken zoek ik het wel vaak op.

  • Tuin-en Buitenleven 22 januari 2020 at 20:33 - Reply

   Heb je dan wel eens een zeldzame vogel in je tuin gezien?

 5. Jasmina 23 januari 2020 at 02:19 - Reply

  Om heel eerlijk te zijn ,heb ik me hier nog nooit mee bezig gehouden…ik zal ook eens gaan tellen

 6. Frederique 23 januari 2020 at 11:44 - Reply

  Ik wist helemaal niet dat dit gedaan werd. Wat interessant en inderdaad weinig werk én leuk om te doen.

 7. Nicole Orriëns 23 januari 2020 at 11:52 - Reply

  Ik vind het altijd weer leuk als ik hier over lees, ook al heb ik nog nooit echt meegedaan.

 8. Saskia 24 januari 2020 at 09:23 - Reply

  Ik zie mezelf niet zo snel tellen. Maar het lijkt me een super leuke bezigheid met kinderen

 9. kiki 26 januari 2020 at 17:51 - Reply

  het is dat ik een ieniemienie balkonnetje heb en ze bij mij niet komen, maar anders zou ik zeker mee doen. goed dat het er is

 10. […] Hou jij dus net als ik van gezelligheid in de tuin door fluitende vogeltjes? Voer ze dan fijn het hele jaar door! Wie weet wordt jouw tuin dan zelfs als nestje gebruikt! En als je het leuk vindt kun je ook nog meedoen met de nationale vogeltelling! […]

 11. dylangaatnaarbuiten 8 januari 2021 at 20:09 - Reply

  Doe uiteraard elk jaar mee, zowel op mijn eigen balkon als de volgende dag in de tuin van mijn moeder. Foto’s maken is niet nodig, hier in de stad is het aantal vogels altijd wel te overzien, maar het blijft leuk!

 12. Mama Girlpower 29 januari 2021 at 09:47 - Reply

  Wat een goed idee. Wij hebben hier best veel vogels in de tuin. Ik ga meedoen. Leuk om de merels, vogelmeesjes, duiven en mussen te tellen. En de vogeltaart staat klaar buiten.

Leave A Comment