Verduurzamen is momenteel erg in het nieuws. Niet alleen bedrijven worden aangespoord om zuiniger met grondstoffen en energie om te gaan. Ook particulieren worden meer en meer gewezen op de mogelijkheden. In verschillende gemeentes in Nederland wordt een pakket met energiebesparende materialen verstrekt. Denk hierbij aan tochtstrippen en radiatorfolie. En als je dan toch zo lekker bezig bent in huis, waarom pak je dan niet gelijk de schuur, het tuinhuis en/of recreatiewoning aan? Je tweede verblijf verduurzamen is pas echt rijkdom.

Wat kan je allemaal doen?

Net als je woning heeft een schuur, carport of tuinhuis ook een dak. Je ziet meer en meer initiatieven om deze daken met zonnepanelen of sedum te bedekken. Het ligt er maar net aan wat jij belangrijk vindt. Wil je je omgevingstemperatuur verlagen en bijdragen aan de biodiversiteit in je buurt. Dan is het aanleggen van een groendak is goed idee. Of vind je het belangrijk om zuiniger met energie om te gaan en gebruik te maken van het zonnetje dat schijnt. Door het plaatsen van een regenton is de afwatering van het riool af te koppelen.
Dan zakken we af naar de kozijnen en de glazen ramen. Wil je de schuur ook behaaglijk maken voor je elektrische fiets? Of blijf je al vroeg in het seizoen overnachten in je vakantiehuis? Plaats dan dubbel glas en kwam ik ook in de bijbehorende informatie kunststofkozijnen tegen. Dat is helemaal een aanrader als je zat bent van het schilderen van de buitenboel en je last hebt van omgevingsgeluid.
De muren, wanden en de vloer kun je isoleren. Dit kan bijvoorbeeld met gevelbekleding, spouwmuur- of vloerisolatie.

Kosten van verduurzaming.

Het merendeel van de goede milieuvriendelijke ideeën wordt opgetuigd met een subsidieregeling. Denk aan subsidie voor de aanschaf van een (tweedehands) elektrische auto, het aanleggen van een groendak of installeren van zonnepanelen. Dat kan Europees, landelijk of zelfs gemeentelijk geregeld zijn. Lees goed de kleine lettertjes om te zien of je hierbij voldoet aan alle voorwaarden.
Wat kost een kunstofkozijn, isoleren of het plaatsen van dubbel glas is na wat speurwerk goed te vinden op het interweb. Je kunt meestal wel vrijblijvend een offerte aanvragen en de prijzen onderling vergelijken.

De uitvoering.

Een aantal verduurzamende maatregelen kan je eenvoudig zelf aanleggen. Denk aan het plakken van een tochtstrip of radiatorfolie. In tuincentra zie ik meer aanbod van DIY groendaken. Als je een beetje handig bent en je kunt een beroep doen op een helpende hand, dan kan dat een leuke zaterdag klus zijn.
Voor het plaatsen van dubbel glas, kunststofkozijnen en zonnepanelen is het aan te bevelen om een expert in te schakelen. Dat geldt ook voor het aanbrengen van isolatiematerialen voor huisisolatie. Verdiep je vooraf in het bedrijf en lees de reviews van klanten. Is het bedrijf goed bereikbaar, desnoods actief op sociale media en is het ingeschreven bij een branchevereniging? Wees voorbereid want zo langzamerhand wordt verduurzamen de norm.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Ben jij al bezig met verduurzamen?

Bron afbeelding: Kunststofkozijn.net

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment