Eind afgelopen jaar worden er op ‘ons’ drukke parkeerterrein plotseling twee plekken gereserveerd. Deze zijn bestemd voor het opladen van elektrische auto’s. Ik zeg plotseling, maar waarschijnlijk heeft het wel ergens gepubliceerd gestaan. In eerste instantie ben ik erg sceptisch. Naar verloop van tijd zie ik tot mijn vreugd dat de plekken met laadpalen druk bezocht worden.
Parkeren in onze buurt.
Onze parkeerplaatsen worden zo druk bezocht, dat het opvalt. We wonen ruim buiten de centrum RING en het betaald parkeren gebied. We zien wel eens auto’s parkeren met fietsen achterop. Dat kan ik verklaren omdat we aan een fietsknooppunt wonen. Na een rondje fietsen stappen de mensen weer in en rijden weg. Hetzelfde geldt voor wandelaars en hondenbezitters. Die lopen richting de heide en het Voetstappenpad.
Sinds kort hebben we er een groep gebruikers bij op ons parkeerterrein. Vooral in de avond tegen 22.00 uur lijken ze naarstig op zoek naar een oplaadpaal. Alsof ze hun auto even moeten uitlaten. Blijkbaar hebben ze geen laadpaal thuis. Zelf hebben we geen elektrische auto, dus ik heb geen idee over de werking en regels omtrent deze laadpalen. Eerst wat feiten.
De feiten.
De Rijksdienst voor het Wegverkeer houdt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij hoeveel elektrische en hybride voertuigen er op de weg rijden en hoeveel laadpunten er zijn. Recente cijfers per april 2021 geven grofweg aan dat er ruim 290.000 elektrische personenauto’s rondrijden. Samen delen ze krap 75.000 openbare (snel)laadpunten….
Laadpalen voor elektrische auto’s.
Onze gemeente legt aardig wat laadpaal-parkeerplekken aan. De eerste lichting is gesitueerd langs de doorgaande wegen en winkelcentra. Tijdens een fietsrit valt op dat deze laadpalen nu de woonwijken intrekken. Wat ook opvalt zijn de verschillende merken laadpalen. Nu word ik toch wel nieuwsgierig naar de werking van deze oplaadpunten. En kan ik er mijn elektrische fiets onderweg ook opladen?
De werking van openbare oplaadpalen.
Uit de achterbak wordt een fel gekleurd elektriciteitssnoer met grote stekker gepakt. Die pluggen ze in de auto en op de openbare laadpaal. De één heeft een stekkerpunt aan de voorkant van zijn auto, de ander ter hoogte van de ouderwetse benzinedop. Vervolgens tikken ze wat op hun telefoon en op het scherm van de laadpaal tot er een licht gaat branden. Dan controleren ze nog of de stekker goed vast zit en lopen weg. Ik heb ook het idee dat er een alarm afgaat wanneer de auto is volgeladen, maar dat kan illusie zijn.
Op Wikipedia lees ik dat er grofweg twaalf laadpasleveranciers zijn. En dat de openbare laadpalen krachtstroom leveren. Ze hebben in heel Europa een Mennekes-type-2-contactpunt met 7 pinnen. Daar kan ik mijn elektrische fiets helaas niet aan opladen.
Het betalen kan met een automatische afschrijving door de laadpas of met een smartphone app. Het opladen schijnt twee uur te duren. Dat zou kunnen verklaren dat ik een alarm hoor wanneer ik net ingeslapen ben.
Snellaadpalen en laadplaten.
Langs de snelwegen zijn snellaadpunten. Die doen er ongeveer een half uur over om de elektrische auto volledig op te laden. Deze auto moet dan wel beschikken over een gelijkstroomaansluiting. De technologie van een inductieplaat is nog volop in ontwikkeling. Dan word je elektrische auto zonder contact, magnetisch opgeladen.
De verschillen met thuis je elektrische auto opladen.
Onze achterbuurman op de hoek heeft een laadpunt aan huis. Hij laadt zijn auto ’s nachts op, dat duurt zo’n 7 tot 8 uren en maakt gebruik van het daltarief. Ook heeft hij een laadpas, anders kan een vreemde ongevraagd zijn laadpunt gebruiken. Hij moet natuurlijk wel vlak voor de deur kunnen parkeren om zijn elektrische auto op te kunnen laden. Dat brengt mij naar de regels omtrent parkeren op een laadpunt dat even verderop in de straat gelegen is.
Wat zijn de parkeerregels omtrent de laadpaal?
Deze parkeerregels worden lokaal bepaald en gehandhaafd. Er zijn vier verschillende parkeerborden voor elektrische voertuigen in de wet opgenomen. Op de plaatsen met een blauw P bord met een zwarte stekker of met het onderschrift ‘Alleen voor elektrische voertuigen’ mogen alleen elektrische auto’s parkeren. Het doet niet ter zake of ze opladen of niet. Het is ooit bedoeld ter promotie van elektrisch autorijden. Dit geeft als vanzelfsprekend wat ergernis bij de bestuurder die juist driftig op zoek is naar een oplaadpunt. Daarom zijn er gaandeweg wat alternatieven bedacht om deze laadpaalklevers te hinderen.
Het verkeersbord met onderschrift ‘Alleen voor opladen’ op bovenstaande foto geeft aan dat er alleen geparkeerd mag worden tijdens het opladen. Zo niet dan riskeer je een boete. Dit verklaart waarom wij de auto’s rond 22.00 uur aan zien komen rijden. De handhavers zijn niet vaak actief in de nachtelijke uren.
Gratis parkeren voor elektrische auto’s.
Het gratis parkeren voor elektrische auto’s op de parkeerplaats voor elektrische auto’s is trouwens in vele gemeentes afgeschaft. Dit was oorspronkelijk bedacht ter promotie van de elektrische auto en wordt niet meer wenselijk geacht.
Ook gaan er stemmen op om naast het betalen voor de afgenomen elektriciteit ook te moeten betalen voor de laadduur aan een openbare laadpaal. Dit om te bewerkstelligen dat de opgeladen auto sneller wordt verplaatst. Sommige gemeentes geven aan dat het parkeertarief, indien van toepassing, enkel en alleen al een motivatie is om snel te verplaatsen.
En wat te denken van sommige oplaadplekken die geen parkeerplaats met een grote P zijn! Ze zijn gereserveerd als oplaadplaats waar de parkeerregels niet voor gelden. Kan jij het nog volgen? Ik ben in ieder geval blij dat de gereserveerde parkeerplekken daadwerkelijk gebruikt worden. We zitten duidelijk in een overgangsfase naar meer elektrisch rijden.
Aanschafsubsidie elektrische auto’s.
Daags na de publicatie van dit artikel worden de nieuwe subsidieregels voor de tweede helft van 2020 bekend gemaakt. Particulieren kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming bij de aanschaf van een nieuwe of een tweedehands elektrische auto. Dit om de kopers sneller over de brug te helpen.
Voor nieuwe modellen tot 45.000 euro bedraagt de aanschafsubsidie 4.000 euro. De subsidie op een tweedehands elektrische auto zal maximaal 2.000 euro bedragen. Deze dient aangeschaft te worden via de vakhandel en er worden nader in te vullen eisen aan de staat van de auto gesteld.
Noot redactie 2023: In 2023 maak je aanspraak op €2.950 subsidie voor een nieuwe elektrische auto en voor een gebruikte elektrische auto is het subsidiebedrag €2.000. Let op: er is kans dat de subsidiepot eerder leeg is dan dat het jaar afgelopen is.
De stand van zaken in de EU.
Zojuist verneem ik op het nieuws ( juni 2021) dat Nederland koploper is in de Europese Unie met de aantallen openbare laadpalen. Dit geeft wel de waarschuwing af, dat je je voor een eventuele vakantietrip ervan moet vergewissen of je je elektrische auto in het vakantieland wel op kunt laden. Anders zou de vakantievreugde wel snel bekoelen.
Lees ook.
- Elektrisch autorijden
- Nut en noodzaak van de Toeristische Overstappunten (TOP).
- Dit zijn de beste elektrische gezinsauto’s
Sociale media.
Tuin- en Buitenleven is ook actief op social media en heeft een eigen Facebook groep. Zien we je daar ook voor een kijkje achter de schermen?
nee wij gaan nu nog een elektrische auto aanschaffen maar altijd handig om ons er eens in de verdiepen
Ik heb sinds vorig jaar een bedrijfswagen dus ik ga niet direct een electrische wagen aanschaffen
Ik wil het best, maar het is te duur. Onze huidige auto kostte 3500,- Als er een elektrische is voor die prijs koop ik ‘m meteen.
Onze auto is ook nog te goed om te vervangen. Mocht het tijdsstip daar zijn zullen we zien
Onze auto is ook nog te goed om te vervangen. Mocht het tijdsstip daar zijn zullen we zien
nee, veel te duur. voor mijzelf lijkt het niet handig. Dan sta ik om de 2 dagen op te laden. Dat komt vele duurder uit dan mijn autootje. Als ze willen dat we er mee rijden, moeten de auto’s goedkoper…
Ik wil ook wel een elektrische maar die krengen zijn stervensduur man…denk dat wij voorlopig gewoon ons cliootje houden
Nee, geen voornemens voorlopig om een elektrische auto aan te schaffen. Ook erg prijzig in aanschaf.
Wij gaan nu nog geen aanschaffen, maar in de toekomst zal dat zeker wel eens gebeuren
Lijkt me echt helemaal niks maar het word helaas wel de toekomst! Eerst nog maar even genieten van mijn trouwe diesel