Het is al ver in de herfst en de meeste blaadjes zijn al gevallen. Het is mistig in de ochtend en waterkoud op de dag. Het motorrijseizoen is voor de meeste liefhebbers wel ten einde. Hoe bereid je je voor op een nieuw seizoen vol motorrijplezier? Er zijn een aantal zaken die je nu alvast op orde kunt brengen. Heb jij bijvoorbeeld je motorkleding op orde?

Motorkleding.

Passen je motorlaarzen nog? Zijn ze niet beschadigt? Net als gewone leren laarzen behoeven de motorlaarzen wat onderhoud. Dit doe je idealiter aan het einde van het seizoen. Vervolgens berg je de laarzen schoon en opgepoetst dan wel gesprayd op op een droge plek.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor je motorkleding. Loop je stiksels en sluitingen na. Wees kritisch en eerlijk tegen jezelf. Past je kleding nog wel? Het is net als je motorhelm en handschoenen bedoeld om je te beschermen. Zo niet, dan is dit het ideale tijdsstip om op zoek te gaan naar nieuwe motorkleding. Je kunt rustig je tijd nemen en je voordeel doen met eventuele aanbiedingen.

De banden.

Een goede bandenspanning draagt bij aan een goede wegligging. Bijkomend voordeel is dat het brandstofverbruik ook lager is. Wees geen dief van je eigen portemonnee en controleer dit regelmatig.
Check het profiel van je motorbanden. Je bent wettelijk verplicht minimaal 1 mm. profieldikte op je banden te hebben. Wees er tijdig bij en vervang versleten motorbanden.

De motor.

Controleer de verlichting, dit vochtige weergetijde kan een nadelig effect op de bedrading hebben. Een goede zichtbaarheid is zeer wenselijk.
Ontkoppel de accu voor je de motor gaat stallen voor de winter. Na een paar maanden stilstaan loopt de accu anders als vanzelf leeg. Zorg er ook voor dat de vloeistoffen ververst zijn voordat je de weg weer op gaat.
Als je toch zo lekker bezig bent kijk gelijk de ketting en tandwielen na. Het tijdig vervangen van deze aan slijtage onderhevige onderdelen voorkomt een grote kostenpost op termijn. Of erger nog een mankement tijdens een motorrit. Dit is wellicht ook een goed moment om je motor voor een onderhoudsbeurt naar een vakman te brengen. De wachttijd zal aanmerkelijk korter zijn dan aan het begin van het seizoen, wanneer alle motorrijders weer graag de weg opgaan.

Poetsen.

Zelf ben ik opgegroeid met het poetsen van mijn spullen. Of dit nu mijn fiets of brommer was, dat maakte niet uit. Radio aan, poetslap erbij en eventueel wat poetsmiddel. Tijdens het poetsen bleek het toch dikwijls geen overbodige luxe te zijn. Menig koplamp of kentekenplaat werd een stuk beter zichtbaar. De standaard werd ontdaan van zand en bagger en scharnierde weer een stuk beter. Dat maakt dat het poetsen als klusje ook deels een veiligheidsaspect in zich herbergt. Dat moet niet onderschat worden.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Ben jij een blijde motorrijder?

Bron afbeelding: pixabay

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment