Het is weer de tijd van het seizoen dat we er met zijn allen op uit trekken. Lekker naar buiten voor de broodnodige vitamine D en de gezonde buitenlucht opsnuiven. Je hoeft daarvoor niet per se op pad, dat kan natuurlijk ook in je eigen achtertuin. Daar heb je vast je eigen paradijs gemaakt met een zitje en een groen gekleurd uitzicht. Om geen looppaadjes in je gazon te slijten heb je wellicht de wens voor een vlonder. Hoe bevestig je die vlonderplanken zodat je lang en maar vooral veilig van je vlonder kunt genieten?

Wat is een vlonder eigenlijk?

Het woord ‘vlonder’ wordt voor meerdere betekenissen ingezet. Het is synoniem voor een plank over de sloot of een loopbruggetje. Een aanlegsteiger voor de boot of springplank wordt ook wel een vlonder genoemd. En wellicht het meest bekend is het vlonder als zijnde het terras. Op de houten vlonderplanken wordt een tafel, wat stoelen en potten met planten gezet. Zo creëer je vrij eenvoudig een gezellig zitje.
Wat alle vlonders gemeenschappelijk hebben is dat door deze constructie direct contact met het water en/of de ondergrond voorkomen wordt. Hoe maak je nu een vlonder die deugdelijk is en tegelijkertijd ook geen storend object in je blikveld is?

Houten vlonderplanken.

Houten vlonderplanken worden vervaardigd van verschillende soorten hout. Het grootste onderscheid zit in hardhout of zachthout als materiaal. Daarna zijn er keuzes te maken in de mate van behandeling, de afmeting, kleur en de afwerking van de planken. Wil je een (on)diepe groef of een vlakke vlonder leggen. Bij de beslissing over al deze keuzes dien je in je achterhoofd te houden of er sprake is van water en de mate van gebruik. Je wilt natuurlijk niet uitglijden of voor onnodig veel onderhoud komen te staan. Dan gaan we nu over naar het stappenplan van het maken van een vlonder als leidraad voor deze leuke tuinklus.

Stappenplan voor het aanleggen van een houten vlonder.

Ten eerste zet je de contouren van je vlonder ter plaatse uit. Dan kan gemakkelijker berekenen hoeveel houten vlonderplanken je nodig hebt. Neem in deze berekening de onderbalken ook mee, die liggen idealiter 40 a 60 centimeter uit elkaar.
Indien nodig kan je de grond zo’n 20 cm. afgraven en aanstampen met zand. Van tegels maak je een fundering waar vervolgens de onderbalken haaks op rusten. Zorg ervoor dat je regelmatig met de waterpas checkt, anders loopt straks je vlonder af.
Haaks op de onderbalken schroef je met vlonderschroeven de houten vlonderplanken vast. Bij hardhouten planken is voorboren vereist. Houdt een dunne naad tussen de planken aan voor afwatering en dat het hout ietwat kan werken.
Als nette afwerking kan je de zijkanten ook bedekken. De houten vlonderplanken zijn afhankelijk van het gekozen materiaal geheel naar eigen smaak af te werken met olie of tuinbeits. Goed laten drogen en je vlonder is klaar voor gebruik!

Tip: leg worteldoek onder je fundering om ongewenste plantengroei tussen de vlonderplanken te voorkomen.

Lees ook.

En ben jij de vlonderplanken nu de baas?

Afbeelding van MadameYavi via Pixabay

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment