De dagen worden langzaam korter, de temperaturen koeler – de herfst staat voor de deur. Wie een tuin heeft, krijgt het er druk mee. Bomen, struiken en heggen worden gesnoeid. De tuinvijver wordt vrijgemaakt van organisch materiaal en wintervast gemaakt. Net als in het voorjaar en de zomer houden gras maaien, bemesten en verticuteren het gazon in goede conditie. Maar in de herfst zijn er enkele speciale dingen om in gedachten te houden bij het verzorgen van het gazon.
Deze vijf tips van de tuinmerken Cub Cadet en WOLF-Garten helpen het gazon sterk en gezond de winter door te komen:

1 Gras maaien in de herfst.

Zelfs als het gras minder hard groeit en ​​de temperatuur daalt, geldt het volgende. Zolang het gazon groeit, blijf je in de herfst maaien met een maaihoogte van ongeveer vier centimeter. Maai het gazon niet te kort. Dit beschermt de bodem en gazonplanten tegen temperaturen onder het vriespunt. Als het gras te lang is, bestaat echter het risico dat de grashalmen afbreken als je over het gazon gaat lopen en gaan rotten op het gazon.

Tip van de expert: Omdat maaisel bij lagere temperaturen niet zo goed vergaat, moet het in de herfst zo veel mogelijk van het gazon worden verwijderd. Gebruik hiervoor een grasmaaier die het maaisel direct opvangt. Grasmaaiers met 3-in-1-functie zoals de modellen van de WOLF-Garten Lycos-serie / Cub Cadet LM5 E 51 R combineren alle opties in één machine: maaien, opvangen en mulchen.

2 Maak het gazon vrij van bladeren.

Terwijl gebladerte andere delen van de tuin in de winter tegen de kou beschermt, lopen gazons het risico op schimmels. Afgevallen bladeren belemmeren de lichtopname van de grassen, bevorderen mosgroei en door het ontbreken van beluchting van de grond begint het gazon onder het gebladerte te rotten. Daarom moet het gazon in de herfst regelmatig worden ontdaan van bladeren om rotting en gazonziektes te voorkomen. Ook gevallen fruit kan beter verwijderd worden.

Tip van de expert: Verwijder één of twee keer per week bladeren van het gazon – ofwel met de hand met een bladhark, bijvoorbeeld uit de WOLF-Garten multi-star®-serie, of eenvoudig en comfortabel met een grasmaaier met opvangzak, zoals de Cub Cadet XT2. Het gazon wordt zoals gebruikelijk gemaaid met de bladeren erop, samen met het grasmaaisel versnipperd, verzameld in de opvangzak. En vervolgens afgevoerd op de composthoop, in de gft-vuilnisbak of, idealiter, als mulch elders in de tuin – bijvoorbeeld op het bed of onder struiken.

3 Onkruid verwijderen en verticuteren.

Diepgeworteld groen zoals paardenbloemen moeten in de herfst samen met de lange penwortel worden weggehaald. Dit moeizame werk kan gemakkelijk worden gedaan met een speciale onkruidsteker, bijvoorbeeld de IW-A Onkruidsteker van WOLF-Garten.

Tip van de expert: Tot eind oktober kan het gazon worden verticuteerd en ontdaan van mos, onkruid en gazonvilt. Dit bevordert de beluchting van de planten, maar wees voorzichtig! Grijp niet te laat naar de verticuteermachine, zodat het gazon nog de kans krijgt om krachtig te groeien en te herstellen voor de winter.

4 Gazon reparatie.

De herfst is een goed moment om kale plekken in het gazon te herstellen. De grond is nog warm genoeg om voor een goede kiemomgeving te zorgen, tegelijkertijd droogt de grond niet zo snel uit als in de zomer.

Tip van de expert: Om te voorkomen dat onkruid zich verspreidt, moeten kale plekken in het gazon met een diameter van meer dan tien centimeter in het najaar opnieuw worden ingezaaid.

5 Duurzaam het gazon bemesten.

Of het nu gaat om temperatuurschommelingen, droge vorstperiodes, gesloten sneeuwbedekking of langdurige wateroverlast – het gazon wordt in de winter blootgesteld aan aanzienlijke stress. In het koudere seizoen is het belangrijk om de weerstand van de gazonplanten te versterken door extra voedingsstoffen. Hier wordt een speciaal op het seizoen afgestemde meststof met een hoog kaliumgehalte aanbevolen, zoals de puur plantaardige WOLF-Garten Natura Bio Gazonmest Herfst (NR-H), die het gazon optimaal voorbereidt op het najaar. Kalium helpt de celstructuur te versterken en daarmee de gezondheid van de grassen. Dit helpt op zijn beurt de weerstand van gazonplanten tegen schimmelziekten en vorst te vergroten. Naast het onmiddellijke effect, zorgt het natuurlijke langetermijneffect voor een voldoende aanvoer van voedingsstoffen tot het volgende voorjaar.

Tip van de expert: Gazonmest voor de herfst kan uiterlijk van augustus tot begin november worden toegepast; op gebieden die in de zomer worden belast, wordt de vroegst mogelijke toepassing aanbevolen. Een regenachtige dag is hiervoor het beste, zodat de meststof zich goed kan verspreiden en snel door de wortels wordt opgenomen.

Lees ook.

Ben jij ook zo druk met je gazon in het najaar?

 

9 Comments

 1. Nicole Orriëns 8 september 2022 at 06:32 - Reply

  Vandaag regent het gelukkig eindelijk, wat heel welkom is voor ons armetierige gazon. Het is helemaal bruin geworden door de droogte. Dankjewel voor de onderhoud tips!

 2. Linda schrijft 't op 26 september 2022 at 07:56 - Reply

  Wat een handige tips, in deze periode maai ik het gras 1x per week. Toevallig een week overgeslagen maar het gras staat nu te hoog. Snel maar weer aan de gang.

 3. Krystle 4 november 2022 at 07:36 - Reply

  Wij hebben geen gras in de tuin. Ben ik aan de ene kant wel blij mee, want een gazon vergt veel werk! Vind het altijd wel heel mooi.

  Bladeren in de tuin waar de planten staan laat ik wel altijd liggen, ter bescherming.

 4. Jouvence 4 november 2022 at 11:42 - Reply

  Nee, ik heb helaas helemaal geen tuin dus er hoeft ook geen onderhoud gepleegd te worden. Ik vind het wel altijd heel mooi staan gras.

 5. Sandra 4 november 2022 at 14:23 - Reply

  Goed overzichtje voor mensen met een gras. Vroeger deden wij dat ook allemaal. Nu ben ik blij dat ik op een appartement met groot terras en geen gazon woon

 6. Renata Feyen 6 november 2022 at 19:14 - Reply

  Wij hebben in onze voorhof enorm veel last van bladeren en omdat onze deur in een kleine inham staat hopen de bladeren zich daar ook op

 7. Nicole Orriëns 9 november 2022 at 07:43 - Reply

  Ehm… dat zou wel beter kunnen moet ik bekennen. Tuinieren is werkelijk niet mijn hobby. Ik zit liever in de tuin te lezen.

 8. Frederique 9 november 2022 at 09:41 - Reply

  Handige tips al heb ik zelf geen gazon. We zijn afgelopen maart verhuisd en hebben nu een mini mini mini balkon :)

 9. Mieke | Miek's Mind 23 november 2022 at 12:51 - Reply

  Wij hebben gelukkig een hele handige schoonvader die graag onze tuin bijhoudt haha

Leave A Comment