Het is een bekend gezegde: het echte lentegevoel begint met het onderhoud van je fiets. Het fietsonderhoud stopt niet in de herfst en in de winter. In dit blogartikel geef ik je daarom een aantal tips voor het onderhouden van je fiets in de winter. Door de toename van het aantal elektrische fietsen en fatbikes in het verkeer besteed ik ook apart aandacht aan het omgaan met je accu in de winter.

Schoonmaken is onderdeel van fietsonderhoud.

Het is belangrijk om je fiets goed schoon te houden. Niet in de laatste plaats om je eigen kleding te beschermen tegen de viezigheid van opspattend water. Check of je spatbord nog op je fiets zit, dat scheelt ook enorm veel viezigheid op je kleding. Omdat het in de herfst en winter veel regent, zal je fiets snel vies worden. Check daarom regelmatig of je fiets nog wel schoon genoeg is. Dit is belangrijk zodat er geen vuil, stof of strooizout in de versnellingen en andere onderdelen komt. Dat kan namelijk leiden tot problemen. Gebruik hiervoor een vochtige doekje of een spons, eventueel met wat fietsreiniger. Het gebruik van een hogedrukspuit is hierbij uit den boze, dat richt meer schade aan dan goed is. Naast je fietsframe moet je ook je ketting regelmatig reinigen, zodat deze niet gaat roesten. Hiervoor is een gewone fietsolie, licht waterafstotende oliespray of speciaal kettingvet verkrijgbaar.

Versleten onderdelen.

Ook is het belangrijk om tijdens het fietsonderhoud je fiets te controleren op slijtage. Vooral voor je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers. Let hierbij vooral op het profiel van de banden, de remmen, de ketting en de versnellingen. Als één van deze onderdelen versleten zijn, is het verstandig om ze te laten maken of vervangen. Net als voor auto´s, zijn er voor fietsen ook robuuste winterbanden verkrijgbaar. Controleer regelmatig je verlichting en de batterij, zodat je maximaal zichtbaar bent in alle weersomstandigheden. Maar ook of ledlamp je tegenligger niet verblind.

Fietsonderhoud is beter dan genezen.

Om slijtage te voorkomen is het belangrijk om je fiets goed te smeren. Gebruik hiervoor een waterafstotende smeermiddel. Dit voorkomt dat je fiets en de bewegende onderdelen gaan roesten. Daarom is het aan te raden om je fiets op te bergen in een droge, warme ruimte. Dit voorkomt dat je fiets beschadigt door condens of vorst. Controleer ook de bandenspanning regelmatig. De bandenspanning moet in de winter hoger zijn dan in de zomer, omdat de banden minder uitzetten door de kou. Het is belangrijk om dit regelmatig te controleren, want als de banden slap zijn dan kunnen deze makkelijker lek raken. En door de regen lopen met je fiets aan de hand gun je niemand.

Speciale aandacht voor je fietsaccu in de winter.

Het dalen van de temperatuur in de herfst en winter heeft zijn weerslag op je accu. De accu presteert minder goed en door de kou is de rol- en luchtweerstand hoger. De actieradius van je fietsaccu neemt hierdoor met wel 20% af. Houd hier rekening mee als je een grote afstand met de elektrische fiets, speed pedelec of fatbike af wil leggen. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je batterij, wat een fietsaccu in feite is, langer meegaat. Aan het aanschaffen van een nieuwe accu voor je elektrische fiets hangt namelijk een behoorlijk prijskaartje.

Opladen van je accu.

Idealiter laat je je accu op bij kamertemperatuur, dan presteert je fietsaccu het beste. Bij sommige elektrische fietsen is de accu geïntegreerd in het frame. Laad je elektrische fiets dan op in de schuur, fietsenkelder of in ieder geval op een beschutte plek. Laad je accu in de winter niet buiten op! En zorg ervoor dat je zicht houd op je accu tijdens het opladen en haal het stroom er zo snel mogelijk na het opladen af.

Diepteontlading voorkomen.

Zorg ervoor dat je accu nooit helemaal leeg raakt. Zeker de wat oudere fietsaccu’s kunnen dan in een soort coma, een winterslaap geraken. Daar kunnen ze in blijven hangen en dat heet diepteontlading. Dit geldt overigens voor alle apparaten met een accu. Mocht je fiets uitgerust zijn met een Battery Management System (BMS), dan wordt deze volledige ontlading automatisch voorkomen.

Stilstaande elektrische fiets.

Haal de accu uit je elektrische fiets wanneer je deze een geruime tijd niet gebruikt. Als je voor langere tijd op vakantie bent of om een andere reden geen gebruik kunt maken van je elektrische fiets. Bewaar de fietsaccu vervolgens op kamertemperatuur. Door zelfontlading loopt de accu langzaam terug. Laad deze vervolgens iedere maand even bij om diepteontlading te voorkomen.

Beschadigde accu.

Ga zorgvuldig om met een beschadigde of opgezwollen accu. Dit kan het geval zijn na een valpartij. Laat deze voor gebruik checken bij een specialist. En mocht de accu daadwerkelijk beschadigd zijn, lever de fietsaccu apart met afgeplakte contacten in bij het regionale inzamelpunt. Elektrische fietsen met een geïntegreerde accu lever je niet in bij het ijzer of schroot, maar ook apart.

Fietsaccu met beschermhoes binnen opladen in de winter.

Fietsaccu met beschermhoes binnen opladen in de winter.

Enkele afsluitende fietsonderhoud tips.

Vergeet niet om je display van je elektrische fiets af te halen. Net als alle andere elektrische apparaten gaat het niet goed samen met vocht. Dit vocht achter het schermpje kan bevriezen en dan barst het scherm.
Bij sommige fietsaccu’s is een accubeschermhoes verkrijgbaar. Hiermee pak je je accu in tijdens gebruik van je elektrische fiets. Ze beschermen gedeeltelijk tegen de dalende temperatuur buiten. Deze hoes heeft een bepaalde maat en hoort bij een bepaalde accu. Ik heb al jaren een FastRider accu beschermhoes in gebruik die hoort bij mijn Bosch accu.

Met de bovenstaande fietsonderhoud tips blijft je fiets en je accu in de winter in topconditie. Zo kun je lekker blijven fietsen in de winter én je bent alvast voorbereid op de lente!

Lees ook.

Neem jij de tijd en aandacht voor je fietsonderhoud?

Uitgelichte afbeelding van beauty_of_nature via Pixabay

 

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment