Op Tuin- en Buitenleven besteden we vaker aandacht aan onze gevederde vrienden. Dit keer wil ik wat tips meegeven aan alle buitenmensen die de vogels een handje op weg helpen binnen de bebouwde kom. In de vrije natuur redden ze zichzelf wel of geldt het recht van de sterkste. In de bewoonde wereld dreigt of is een oneerlijk speelveld ontstaan tussen mens en dier. Het zijn soms maar kleine dingen, zoals stickers printen, die je leefwereld een stukje aangenamer kunnen maken.

De bebouwde kom.

Nederland is een dichtbevolkt land. Daar kunnen we met zijn allen niet omheen. Wel kunnen we aandacht besteden aan de inrichting van onze omgeving om vogels en andere dieren een handje te helpen. Dan doel ik met name op beschutting. Een plek waar vogels een veilig heenkomen kunnen vinden. Vervang je schutting en plant een haag, dat staat gelijk ook een stuk groener in je tuin. Hang een nestkast op en zorg voor een waterschaal waar de vogel even iets kan drinken. Het zijn vaak maar kleine dingen die de grootste verandering bewerkstelligen. Zo heb ik bijvoorbeeld stickers laten maken.

Stickers helpen de vogels.

Het idee komt oorspronkelijk bij mijn grootouders vandaan. Zij hadden in de tuin een aantal grote schermen staan om de wind te vangen. Deze windschermen waren te verplaatsen maar door het hout en het glas enorm zwaar. Ze deden hun werk goed, want we zaten altijd lekker beschut in het lentezonnetje buiten koffie te drinken. Op het glas hadden mijn opa en oma stickers geplakt van vogels. Zodat de tuinvogels niet tegen het scherm aan zouden vliegen. Wie kent het geluid niet van een vogel die met een harde plof tegen je raam aanvliegt? En met alle serres, uitbouwen met raampartijen en doorzichtige terrasoverkappingen van tegenwoordig een zeer bruikbare tip. Die ikzelf gelijk ter harte heb genomen, zoals je op de foto kunt zien.

Stickers op het raam om vogels te waarschuwen.

Houd je kat binnen.

Ook gaan er geluiden op tijdens het broedseizoen je kat binnen te houden of een belletje om te doen. Jaarlijks sneuvelen er vele miljoenen tuinvogels doordat huiskatten ze opjagen. In hun vlucht kunnen vogels tegen de eerder genoemde raampartij aanvliegen. Het gejaag moet stoppen, vindt ook de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW). Met de campagne ‘Kuikens in het land, poes in de mand’ hoopt de bond kattenbaasjes zover te krijgen dat ze hun katten ’s nachts binnenhouden.
Er zijn nog tal van kleine aanpassingen die je in je tuin kunt verrichten om vogels tegen katten (en andere roofdieren) te beschermen. De eerder genoemde haag biedt een veilige haven. Ook kun je de waterschaal of voederplek beter buiten bereik plaatsen. Zodat de vogel tijdens deze broodnodige eet- of drinkpauze minder snel overvallen wordt.

Lees meer.

Heb jij deze waterbestendige stickers wel eens eerder gezien?

 

 

 

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment