Er zijn veel uitdrukkingen met vogels erin. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is bijvoorbeeld. Een hoop van deze uitdrukkingen zijn ook van toepassing op het kiezen van de juiste nestkast. Net als vogels van diverse pluimage, zijn er net zoveel verschillende nestkastjes. Het kiezen van een vogelhuisje kan erg nauw luisteren. Ik help je graag verder op weg.

Vogelnestje.

In een nestkast nestelen de tuinvogels in het voorjaar om eitjes te leggen. Ruim voor die tijd zou je een nestkastje op moeten hangen, zodat de grote keuring alvast kan beginnen. Soms schuilen vogels tegen de regen of winterse omstandigheden in een nestkastje. Ze kunnen dan al in het najaar de omgeving testen en de sfeer proeven. Want vogeltjes kunnen best kieskeurig zijn als het op het kiezen van hun verblijf aankomt. Helemaal als er genoeg keuze is in de wijk. Al staat het vinden van een goed nest en vooral ook het nestmateriaal onder druk. Dit heeft alles te maken met de huidige bouw en isolatie van woningen. De opruimwoede van burgers en de lokale overheid en de verstening van tuinen en de openbare ruimten. We kunnen tuinvogels een handje helpen door een nestkastje op te hangen. Maar welke dan?

Waar let je op bij de keuze van een nestkast?

De keuze van een nestkast luistert nogal nauw. Het gaat hier om millimeters en dan bedoel ik de opening. Als deze iets te groot is, dan kunnen gaaien, zwarte kraaien, eksters en kauwen zich toegang tot de gelegde eitjes verschaffen. Ook bruine ratten, eekhoorns en marterachtigen zijn dol op vogeleitjes. De huiskat wacht liever tot de eitjes uitgekomen zijn.
Idealiter hang je een nestkast op voor tuinvogels die al in je tuin voorkomen. De kans dat je een andere soort vogel met je nestkast lokt, is erg klein. De nestkast sluit aan bij het natuurlijke vogelnest. Deze kan zelfs halfopen zijn voor de vogels die broeden in een holletje. Ook bestaan er speciale dakpannen voor vogels die normaliter in een gat of spleet broeden.

De Vogelbescherming geeft deze aanvullende tips:

  • houtdikte minimaal anderhalve centimeter;
  • nestkast moet open kunnen om schoon te maken;
  • degelijke constructie met stevige ophanghaak;
  • de juiste invliegopening voor de soort die je in de nestkast verwacht.

Bron: Vogelbescherming Nederland.

Wat is de ideale plek voor een nestkast?

Als je meer rekening houdt met de omstandigheden dan vergroot je de kans op een nestje. Wat zijn die ideale omstandigheden dan zul je denken? Een nestkastje hang je niet in de volle zon, de temperatuur kan binnen best vlot oplopen. Zoek een plekje met wat beschutting tegen de wind. De opening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, omdat de wind vaak uit het zuidwesten komt. Anders waait de regen naar binnen en heeft de tuinvogel moeite met het naar binnen vliegen. Kijk even of deze aanvliegroute vrij genoeg is, snoei anders wat takken weg. Hang het toekomstige vogelnest op een veilige hoogte van 1,5 tot 2 meter.

Eén of meer nestkasten?

Je wilt de tuinvogels graag helpen en wees eerlijk, je kijkt ook graag naar het opgroeien van jonge vogeltjes. Toch is het vaak niet verstandig om meerdere nestkasten dicht bij elkaar te hangen. Veel tuinvogels proberen, tijdens de broed, een territorium te verdedigen. Meerdere vogelhuisjes op een kleine oppervlakte dragen hier niet bij. De uitzondering hierop zijn mussen en zwaluwen, die kwetteren graag samen.

Onze nestelmogelijkheden.

Wij wonen in een boomrijke omgeving en kijken uit op levensgrote kastanjebomen. Het nestkastje hangt er al jaren en wordt veelvuldig bezocht door boomklevertjes en koolmezen. Dit is ook de populatie die gelokt worden met nestkasten in de Eikenlaan om de hoek. Waar ze als natuurlijke vijand van de eiken-processierups ingezet worden.
In de achtertuin hebben we een groenblijvende wand met klimop, die we niet te kort snoeien. Vorig jaar waren er al wat voorzichtige pogingen van tuinvogels om daar te nestelen. Wellicht hebben we dit jaar echt succes.

Nestkast hoog in de kastanjeboom.

Nestkast hoog in de kastanjeboom voor de deur.

Hoe help je de tuinvogels nog meer?

Vogels hebben naast water ook beschutting nodig. Het plaatsen van een heg in de tuin zorgt voor beschutting en kan dienen als een broodnodige bron van voedsel. Ook kunnen de jonge vogels, als ze leren vliegen, houvast hebben aan lagere beplanting. Ruim je tuin niet teveel op, vogels hebben nestmateriaal als takjes en blaadjes nodig. Ook vinden ze daaronder insecten die ze graag nuttigen. Je mag vogels het hele jaar rond bijvoeren. Let er wel op dat je dit doet met het juiste vet en/of ongezouten noten.

Lees ook.

Heb jij al een nestkastje hangen?

Uitgelichte afbeelding van Manfred Antranias Zimmer via Pixabay
#dit artikel bevat affiliatielinken

 

 

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment