Ben jij van plan om een houten vlonder te gaan bouwen? Dan zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten. Allereerst is het van belang dat je precies weet hoe je de vlonder moet gaan realiseren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je goed de grootte van de vlonder bepaald en dat je werkt met een worteldoek onder de vlonder. Dit zorgt ervoor dat er geen planten tussen de planken naar boven kunnen komen. In dit blog bericht willen we je graag een handje helpen met het realiseren van een vlonder in je tuin.

Contouren uitzetten van de vlonder.

Voordat je gaat beginnen met het realiseren van de vlonder, ga je de contouren van de vlonder uitzetten. Je zorgt hierdoor voor een afbakening van de vlonder, zodat je precies weet waar het geplaatst moet worden. Je wilt hierdoor voorkomen dat je de vlonderschroeven op de verkeerde plekken plaatst. Je bakent de hele ruimte af met paaltjes en draad. Vervolgens kun je exact berekenen hoeveel materialen je nodig hebt. Voor de onderbalken moet je ongeveer 50 centimeter tussenruimte rekenen. Vervolgens ligt het er ook aan hoe dik de vlonderplanken zijn hoeveel je er precies nodig hebt.

Fundering van de vlonder leggen.

Als je de vlonder gaat realiseren, ga je eerst een stuk afgraven. Je graaft ongeveer 15 centimeter diep en vult het gat met zand. Gebruik eventueel een trilplaat of wals om het zand goed aan te drukken. Vervolgens vlak je het zand met een waterpas in de hand af. Nu kun je namelijk de fundering van de vlonder gaan leggen. Je legt de tegels op het zandbed. Vanaf de eerste tegel kun je langzaamaan naar binnen gaan werken.

Onderbalken en worteldoek plaatsen.

Heb je de tegels gelegd? Dan kun je starten met het plaatsen van de onderbalken. Deze balken leg je namelijk haaks op de tegels. Hierdoor hoef je in een later stadium niet meer veel aan te passen. Vervolgens kun je ook het worteldoek gaan plaatsen. Zorg er altijd voor dat er een overlap is van het worteldoek. Hiervoor wordt altijd ongeveer 15 centimeter voor gebruikt. Je snijdt het worteldoek gemakkelijk op maat met een stanleymes.

Vlonderplanken vastschroeven.

Nu kun je gaan beginnen met het vastschroeven van de vlonderplanken. Je legt hiervoor de planken op de balken. Wil je echter ook een afdekplank monteren? Dan laat je de eerste plank uitsteken over de balken. Zaag de planken vervolgens eenvoudig op maat met een cirkelzaag of decoupeerzaag. Als je de hardhouten balken gaat vastschroeven, is het verstandig om ze eerst voor te boren. Dit kun je doen met een boor die net iets kleiner is dan de schroef zelf. Meestal wordt hier 1 mm voor gehanteerd. Schroef vervolgens de eerste plank vast met 2 schroeven per onderbalk. Dit proces herhaal je totdat je alle vlonderplanken hebt vastgeschroefd!

Afwerking van de vlonder.

De afwerking van de vlonder is uitermate belangrijk. Zorg er in eerste instantie voor dat alle planken goed vastgeschroefd zitten. Het is slim om dit op het einde nogmaals te controleren. Vervolgens kun je aan de slag met het afwerken van het hout. Zorg ervoor dat je het hout gaat behandelen met een goede beits. Dit zorgt ervoor dat je de mooie kleur van het hout kunt behouden. Daarnaast kun je ook de zijkanten van de vlonder afwerken met een extra plank. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet met je voet onder de vlonder kunt blijven hangen. Als de afwerking klaar is, kun je direct de tuinmeubels op de vlonder gaan plaatsen. Nu mag je eindelijk gaan genieten!

Lees ook.

Heb jij wel eens op een houten terras gezeten?

Afbeelding van Marzenna Gaines via Pixabay

Leave A Comment