Nergens wordt zo fanatiek geplandeld als in Utrecht. Vorig jaar kleurden een waar leger van vrijwilligers meer dan 2.000 straten, stoepen, schoolpleinen en steegjes schoon, met hulp van de gratis app WePlog. De gemeente Utrecht, die de Plandeldag een warm hart toedraagt, heeft als slogan #utrechtonsschonestadsie en deelde de afgelopen jaren al meer dan 10.000 afvalgrijpers uit onder bewoners. Op de afgelopen Utrechtse Plandeldag werd meer dan 19 procent van de stad opgeschoond. Een ander opvallend resultaat: het aantal blikjes in het zwerfafval bleek met maar liefst 86% te zijn afgenomen. Voor de aftermovie van het geslaagde evenement (met de Plandelman Rap van Purmerendse rapper Reezz) klik hier.

Plandelen.

Het werkwoord ‘plandelen’ (wandelen + plastic plukken) is al bij veel Utrechters synoniem voor zwerfafval oprapen. Plandelen is gezellig én laagdrempelig. Van klein tot groot, van peuter tot pensionado: iedereen kan het, en steeds meer Nederlanders doen het. In Utrecht promoot Anton Damen het sociale fenomeen met zijn alter-ego Plandelman: optimistischer dan Superman, groener dan de Hulk. Zijn missie? De opruimheld in ieder van ons activeren. Het buurtinitiatief bleek een groot succes in Lunetten en sloeg over naar andere wijken in de stad (en daarbuiten). Inmiddels zijn in o.a. Zuilen, Leidsche Rijn en Witte Vrouwen plandelgroepen actief.

Praktische informatie.

Meedoen is gratis en kan solo of met een groep, overal in Utrecht. De zwerfafvalapp WePlog is gratis te downloaden voor Android en iPhone – maar is niet verplicht. Het volledige programma met locaties en aanvangstijden is terug te lezen op Plandelen.nl/utrecht. Volg Plandelman via Instagram.

Grote Plandel-events in Utrecht, Renkum, Eindhoven en Arnhem.

Plandelen kun je natuurlijk altijd en vooral: overal. Dit jaar keert Plandelman voor de derde keer terug naar Utrecht, waar van 27 t/m 30 juni DE UTRECHTSE PLANDELDAGEN plaatsvinden. Op zaterdag 8 juni wordt DE 2DE RENKUMSE PLANDELDAG georganiseerd. Vorig jaar leverde die dag op de Veluwezoom maar liefst 100 vuilniszakken vol aan zwerfafval uit de natuur op. In het najaar, op zaterdag 14 september, gaat Plandelman letterlijk terug naar zijn roots voor DE 1STE EINDHOVENSE PLANDELDAG. Die wordt georganiseerd samen met stichting TroepTroopers Eindhoven, de lokale club die in alle hoeken van 040 vrijwilligers op de been brengt en die al 5860 kilo aan zwerfafval van straat plukte. Op zaterdag 21 september bundelt Plandelman de krachten met o.a. Heel Arnhem dat 400 vrijwilligers telt, voor DE 1STE ARNHEMSE PLANDELDAG.

Belangrijke Plandeldata 2024.

Zo 21 april: Opgeraumd: Mycelium Dag, Stadlab Raum, Berlijnplein 520 Leidsche Rijn

Za 8 juni: De 2de Renkumse Plandeldag – diverse activiteiten in Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze

Do 27 t/m zo 30 juni: De Utrechtse Plandeldagen

Za 6 juli: Landelijke Peukmeuk @ Utrecht – Plandelman gooit de peuk erin!
Za 14 september: De 1ste Eindhovense Plandeldag

Za 21 september: De 1ste Arnhemse Plandeldag

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, TikTok, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Ga jij wel eens plandelen tijdens het wandelen?

*dit artikel wordt ieder jaar bijgewerkt

4 Comments

 1. Amina 1 augustus 2022 at 15:50 - Reply

  Ik vind het zo’n goede actie en het woord is ook zo goed bedacht! Ook leuk om met kinderen te doen. In plaats van af te wachten tot de gemeente iets opruimt, kunnen we het veel beter en sneller zelf met elkaar doen ❤️❤️❤️

 2. Renata Feyen 31 augustus 2022 at 20:47 - Reply

  Ik had al wel van dergelijke initiatieven gehoord, maar de naam plandelen had ik nog nooit gehoord

 3. Nicole Orriëns 2 september 2022 at 11:50 - Reply

  Wat een grappig woord. En een heel nuttige activiteit ook. Zo wordt het buiten mooier en opgeruimder.

 4. Linda schrijft 't op 3 september 2022 at 07:52 - Reply

  Wat een mooie actie en slim om zo iedereen erbij te betrekken van jong tot oud

Leave A Comment