In het kader van Utrecht 900 trommelt Plandelman een leger van opruimhelden op om in één dag 900 Utrechtse straten zwerfafvalvrij te maken. Van Vleuten, De Meern tot De Uithof, van Lunetten tot Overvecht, van Kanaleneiland tot Zuilen en alles daartussen.

Plandelen.

Het werkwoord ‘plandelen’ (wandelen + plastic plukken) is al bij veel Utrechters synoniem voor zwerfafval oprapen. Plandelen is gezellig én laagdrempelig. Van klein tot groot, van peuter tot pensionado: iedereen kan het, en steeds meer Nederlanders doen het. In Utrecht promoot Anton Damen het sociale fenomeen met zijn alter-ego Plandelman: optimistischer dan Superman, groener dan de Hulk. Zijn missie? De opruimheld in ieder van ons activeren. Het buurtinitiatief bleek een groot succes in Lunetten en sloeg over naar andere wijken in de stad (en daarbuiten). Inmiddels zijn in o.a. Zuilen, Leidsche Rijn en Witte Vrouwen plandelgroepen actief.

Zaterdag 27 augustus 2022.

Op zaterdag 27 augustus roept Plandelman in het kader van Utrecht 900 opruimhelden uit alle wijken op hun krachten te bundelen en in één dag 900 straten zwerfafvalvrij te maken. Meedoen is gratis, net als de speciale WePlog-app waarmee de gelopen routes de stadskaart in realtime groen kleuren. Je eigen straatje, of dat van een ander; een kwartiertje of een uur, dat maakt niet uit.

Welke wijk wordt de groenste van heel 030? Wie tien opruimhelden mobiliseert, verdient een origineel P-shirt. Aan het eind van De 1ste Utrechtse Plandeldag vieren alle plandelaars & ploggers  de verzamelde buit met een klein feestje.

Zwerfvuil opruimen tijdens het wandelen heet plandelen.

Praktische informatie.

Meedoen is gratis en kan solo of met een groep, overal in Utrecht. De zwerfafvalapp WePlog is gratis te downloaden voor Android en iPhone – maar is niet verplicht. Het programma van de dag is nog in wording, kijk voor de meest actuele stand van zaken op Plandelen.nl/utrecht-900. Daar vind je ook instructies hoe je je kunt aanmelden.

Meer informatie: Plandelen.nl/

Lees meer.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, TikTok, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Ga jij wel eens plandelen tijdens het wandelen?