Op zaterdag 26 augustus komt een leger van opruimhelden in actie om in één dag 2000 Utrechtse straten, stoepen & steegjes zwerfafvalvrij te maken. De 2de Utrechtse Plandeldag belooft een feestelijk event te worden dat de hele stad groen kleurt. Tal van organisaties, verenigingen en initiatieven sluiten zich aan. Zo binden de Rangers van het Wereld Natuur Fonds, samen met Het Peukenmeisje, in Overvecht de strijd aan tegen de sigarettenpeuk en deelt Plandelman daar Peukenpockets uit. In Leidsche Rijn en in het Griftpark bakt de WasteBar poffertjes in ruil voor ingeleverd zwerfafval. Bekijk hier de oproepvideo.

Plandelen.

Het werkwoord ‘plandelen’ (wandelen + plastic plukken) is al bij veel Utrechters synoniem voor zwerfafval oprapen. Plandelen is gezellig én laagdrempelig. Van klein tot groot, van peuter tot pensionado: iedereen kan het, en steeds meer Nederlanders doen het. In Utrecht promoot Anton Damen het sociale fenomeen met zijn alter-ego Plandelman: optimistischer dan Superman, groener dan de Hulk. Zijn missie? De opruimheld in ieder van ons activeren. Het buurtinitiatief bleek een groot succes in Lunetten en sloeg over naar andere wijken in de stad (en daarbuiten). Inmiddels zijn in o.a. Zuilen, Leidsche Rijn en Witte Vrouwen plandelgroepen actief.

P is van Plandelen.

Onder het motto ‘opgeruimd, straat netjes’ roept Plandelman Utrechters op om op 26 augustus hun eigen of andermans straatje schoon te maken. Plandelen is een samenvoeging van ‘wandelen’ en ‘plastic rapen’. Samen kunnen de opruimhelden van 030 een reusachtige impact creëren. Vorig jaar lukte het om 900 straten zwerfafvalvrij te maken, dit jaar ligt de lat nog hoger met als doel maar liefst 2000 schone straten, stoepen, steegjes, pleinen en paden.

P van Plattegrond.

In heel Utrecht, van Lunetten en Lombok tot Leidsche Rijn, van Vleuten tot Veemarkt en van Kanaleneiland tot Overvecht gaan bewoners de straat op, met grijpstok en vuilniszak. Bekijk op Google Maps welke locaties nu al zijn geclaimd door mensen, gezinnen, vriendengroepen, wijkclubs en initiatieven: Google Map.

P van P-shirt.

Er is geen officiële dresscode, maar als je iets groens in de garderobe hebt hangen: trek het vooral aan! Heb je helemaal niks groens, dan wil je misschien wel zo’n exclusief P-shirt, gedrukt in Utrecht en gemaakt voor de echte opruimheld. Als je je aanmeldt met een groep van tien man/vrouw/kids, heb je er één verdiend. Zolang de voorraad strekt.

P van Peuk.

In aantallen is de sigarettenpeuk dé onbetwiste zwerfvuiltopper. Het filter bevat gifstoffen en cellulose acetaat, of in gewoon Nederlands: plastic. In Nederland heeft de sigarettenpeuk een eigen opruimheldin die zich al jaren inzet om deze bron van plastic soep te bestrijden: Bernadette Hakken, alias het Peukenmeisje. Op de Plandeldag strijkt zij in Winkelcentrum Overvecht neer en krijgt daarbij hulp van de Utrechtse afdeling van het Wereld Natuur Fonds. Die laatste neemt ook een mensgrote Panda mee als uithangbord. Plandelman is aanwezig om rokers te trakteren op speciale Peukenpockets, handige zakasbakjes die rokers een schoon geweten bezorgd.

P van Poffertjes & Prik.

De WasteBar is een mobiele foodtruck, waar je voor je drankje of hapje betaalt met… geraapt zwerfafval! Speciaal voor De 2de Utrechtse Plandeldag serveert de Wastebar poffertjes voor hongerige opruimhelden; begin van de middag in Leidsche Rijn, eind van de middag in het Griftpark. Eet smakelijk! (En de dorst kan worden gelest met een drankje van fritz-cola).

P van Partij voor de Dieren.

Tal van organisaties en instellingen haken bij De 2de Utrechtse Plandeldag aan. De Partij voor de Dieren is daar één van. Zij organiseren om 11:00 uur een clean-up rond Paardenveld, met aansluitend een lunch.

P van Ploggen.

Voor hardlopers is er Plogging, de sportieve plandelvariant. Snelle Jelle’s kunnen zich gratis aansluiten bij hardloopclub Plogging Utrecht, die vanaf Lepelenburg 4 kilometer gaat ploggen. Uit Haarlem komt de wayoflife, de Instagramplogger die zwerfafval op een ludieke manier onder de aandacht brengt door te rennen…gehuld in een bananenpak. En hardloopgroep Julianapark neemt de cleanup van het park gewoon mee in de training.

P van PARTY!

De 2de Utrechtse Plandeldag wordt om 17:00 uur feestelijk afgesloten in het Griftpark. Daar is de grote groepsfoto, wordt de winnaar van de Plandelbingo getrokken en verzorgt het hippe frisdrankmerk fritz-kola het proost-moment.

Praktische informatie.

Meedoen is gratis en kan solo of met een groep, overal in Utrecht. De zwerfafvalapp WePlog is gratis te downloaden voor Android en iPhone – maar is niet verplicht. Het volledige programma met locaties en aanvangstijden is terug te lezen op Plandelen.nl/utrecht. Volg Plandelman via Instagram.

Gratis filmvertoningen in Slachtstraat Filmtheater.

Om het verzamelen van zwerfafval nog leuker te maken, is er die dag een bijzondere beloning. Wie een Plandelbingokaart inlevert bij Slachtstraat Filmtheater, krijgt daar een ticket voor een gratis voorstelling naar keuze. Dat is Pixar’s animatie-avontuur WALL-E, een filmblok met geselecteerde shorts van het Kaboom Animation Film Festival en de nieuwe documentaire Surfer to Go (2023), waarin kunstenaar/activist Merijn Tinga als de Plastic Soup Surfer gevolgd wordt op een uitzonderlijke expeditie van Brussel naar Amsterdam op een surfboard gemaakt van wegwerpbekers. Kaarten voor dit filmevent zijn NIET te koop: op vertoon van een Plandelbingokaart met minimaal tien stuks zwerfafval krijg je gratis entree. 

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, TikTok, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Ga jij wel eens plandelen tijdens het wandelen?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

4 Comments

 1. Amina 1 augustus 2022 at 15:50 - Reply

  Ik vind het zo’n goede actie en het woord is ook zo goed bedacht! Ook leuk om met kinderen te doen. In plaats van af te wachten tot de gemeente iets opruimt, kunnen we het veel beter en sneller zelf met elkaar doen ❤️❤️❤️

 2. Renata Feyen 31 augustus 2022 at 20:47 - Reply

  Ik had al wel van dergelijke initiatieven gehoord, maar de naam plandelen had ik nog nooit gehoord

 3. Nicole Orriëns 2 september 2022 at 11:50 - Reply

  Wat een grappig woord. En een heel nuttige activiteit ook. Zo wordt het buiten mooier en opgeruimder.

 4. Linda schrijft 't op 3 september 2022 at 07:52 - Reply

  Wat een mooie actie en slim om zo iedereen erbij te betrekken van jong tot oud

Leave A Comment