‘Iedereen een noodpakket in huis!’, kopten de kranten. Met als doel om daarmee twee dagen te kunnen overleven zonder stroom, gas en water. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) raadt iedereen aan om een noodpakket in huis te hebben. Iedere Nederlander moet zichzelf 48 uur kunnen redden als bijvoorbeeld een cyberaanval of milieuramp het land platlegt.

Nood aan de man.

Op Tuin- en Buitenleven besteedde ik al eerder aandacht aan het Ontwateringsset- Eerste hulp bij overstroming! Een handig pakket om in huis te hebben bij een dreigende overstroming. Deze set is specifiek bedoeld voor mensen die daar vaker mee te maken hebben of kunnen krijgen. Dit omdat zij bijvoorbeeld in de uiterwaarden, onder N.A.P. of direct achter een dijk wonen. Een noodpakket wordt nu aan alle burgers in Nederland aangeraden. Dat is andere koek, zeker qua aantallen. Maar wat moet er eigenlijk in zo’n noodpakket zitten?

Weet jij hoe hoog het water bij jou thuis komt tijdens een overstroming? Check het op Overstroomik.nl.

Aanbod noodpakketten.

Bedrijven springen handig in op dit nieuws en bieden allerhande noodpakketten aan. Er is echter een groot verschil in de inhoud én kwaliteit van deze pakketten. Sommige zijn bedoeld om mee te overleven in de buitenlucht, andere zelfs in de onbewoonde wereld. Ik ben op zoek gegaan naar de minimale inhoudseisen van het noodpakket. Met in mijn achterhoofd de aanbeveling om met dit pakket de eerste 48 uur zonder stroom, gas en water te kunnen (over)leven. Een aantal benodigdheden heb je waarschijnlijk in huis liggen. Daarmee wordt het meer een kwestie van bewustwording en het verzamelen van de producten. Wanneer je deze een logische plek geeft, dan ben je pas goed voorbereid.

Inhoudseisen van een noodpakket.

Vanaf dit moment moet je gedurende korte of langere tijd leven zonder water, gas en/of stroom. Wat heb je dan in eerste, tweede en derde instantie nodig om de overheid de tijd te gunnen de noodsituatie op te lossen? En jezelf in veiligheid te brengen?

De eerste levensbehoeften.

De eerste levensbehoeften liggen op het vlak van water en op een stevige tweede plek het voedsel. Vers getapt water is bederfelijk. Zolang er een dop op een flesje water zit bederft het niet, want er zitten geen schimmels en bacteriën in het flesje. Dit geldt zelfs als de houdbaarheidsdatum verstreken is. Alle vocht is overigens wenselijk, dus er ligt vast nog wel ergens een fles of pak drinken. Ga uit van 3 liter per persoon per dag. Qua voedsel kan je wellicht de eerste twee dagen nog je fruitschaal, broodtrommel en kliekjes uit de koelkast eten. Als je de deur van je koeling gesloten houdt dan blijft het voedsel nog wel even gekoeld/ bevroren. Denk ook na over de bereiding van het voedsel. Een snee brood smeren is eenvoudiger dan het opwarmen van een blik soep. Misschien heb je wel een campingstel op zolder liggen, zorg daarbij voor een goedgekeurde gasfles.
Zuurstof hoort ook tot de eerste levensbehoeften. Probeer dagelijks zeker een kwartier de ruimte waar je verblijft te luchten. Helemaal als je er veel kaarsen of waxinelichtjes brandt. In sommige gevallen moet je ramen en deuren gesloten houden.

Communicatie.

De overheid tracht je hiervan op de hoogte te stellen middels een radiofrequentie Mhz. De regionale rampenzenders vind je hier verzameld om te kunnen downloaden. Je kan de frequentie in je (DAB+) radio invoeren. Houd er rekening mee dat de stroom, maar ook het internet uit kan vallen gedurende een noodsituatie. Misschien heb je op zolder een oude transistorradio leggen? Mijn ervaring is dat deze oerdegelijk zijn en de meeste naast een stroomdraad ook een batterijvoorziening hebben. Er zijn ook opwindbare radio’s verkrijgbaar. Zo blijf je in een noodsituatie maximaal op de hoogte.

Warmte, beschutting.

Tot de secundaire levensbehoeften behoren een dak boven je hoofd of in ieder geval een vorm van beschutting. Warmte en droog blijven zorgen voor het noodzakelijke comfort. Een stapeltje dekens, de slaapzakken van de zomervakantie, alles volstaat in een noodsituatie.
Hier komt ook het vuur om de hoek kijken, helemaal als gas en stroom uitgevallen zijn. Een doosje lucifers, een aansteker zorg dat ze binnen bereik liggen. Net als een kaars, waxinelichtjes, knijpkat of een lamp op baterijen voor het hoognodige licht en dus zicht om alles in nood bij elkaar te kunnen zoeken.

Verzorging.

Het kan enorm prettig zijn om jezelf te kunnen blijven verzorgen. Je haar te kammen en je tanden te poetsen is zeker wanneer de situatie langer voortduurt belangrijk. Soms is het van levensbelang om jezelf te kunnen verzorgen. Tijdens het ontstaan van de noodsituatie kan iemand gewond zijn geraakt. Je hebt dan behoefte aan de Eerst Hulp bij Ongelukken producten als verband, pleisters en ontsmettingsproducten. Zorg dat je verbanddoos of een klein EHBO tasje binnen bereik ligt. Deze zijn algemeen verkrijgbaar bij supermarkt of drogist. Zorg ervoor dat je je eigen medicatie in kunt nemen. Een rol toiletpapier,  keukenpapier of tissues zijn te gebruiken als een manusje van alles.

EHBO kit als onderdeel van het noodpakket voor de eerste 2 dagen zonder water, gas en stroom.

Energievoorziening.

Eerder zijn al batterijen, opwindradio en knijpkat aan bod gekomen. Er zijn meerdere manieren om je energievoorziening weer op peil te krijgen. Even afhankelijk van de omstandigheden van je situatie natuurlijk. Denk bij hernieuwbare energie aan apparaten die je op kunt laden middels solar. Dit kan een lamp of zelfs een powerbank zijn. Je kunt ook een aggregaat of generator gebruiken die brandstof omzet in elektriciteit. Een volledig opgeladen elektrische auto is ook een bron van beschikbare elektriciteit. Voor het filteren van regenwater zijn waterfilters verkrijgbaar.

Vluchtpakket.

Mocht er sprake van een ontruiming of evacuatie van een gebied zijn, dan vereist het noodpakket een aantal zaken waarmee je je beter kunt voortbewegen. Denk hierbij aan een GPS of kompas om je de weg te wijzen. Je luchtwegen moet je kunnen bedekken met een mondkapje of in een uiterst geval een lap stof. Brandstof kan nodig zijn voor je auto, brommer of motor. Vergeet op je vlucht niet een hoognodig gedeelte van je noodpakket mee te nemen. Contant geld en belangrijke (identiteit)papieren kunnen handig zijn, zeker in een grensstreek.

Het noodpakket boodschappenlijstje.

  • water in flessen;
  • houdbaar voedsel, denk ook aan de bereiding;
  • lucifers, aansteker;
  • kaars, waxinelichtjes;
  • lamp;
  • radio;
  • batterijen;
  • opgeladen powerbank;
  • deken, slaapzak, warme kleding;
  • EHBO kit;
  • toiletpapier;
  • persoonlijke medicatie en hulpmiddelen;
  • mondkapje;

Voor onderweg in je noodpakket.

  • GPS/ kompas;
  • Brandstof;
  • Gereedschap;
  • Rugtas om alles in te vervoeren;
  • contant geld;
  • (kopie) identiteitspapieren;
  • Waarschuwingsfluitje.

Aanvullende tips.

Het noodpakket pas je aan aan de behoeften van je gezin. Een baby heeft andere behoeften dan een persoon op leeftijd. Houdt ook rekening met eventuele (huis)dieren. Ook zijn hebben behoeften. Mocht je liever een compleet noodpakket aanschaffen let dan op de “Denk Vooruit”-sticker. Dit geeft aan dat het pakket aan de wensen van de overheid voldoet.
Leg je noodpakket op een voor iedereen goed te bereiken plaats. Praat daar ook over met je gezinsleden. Check regelmatig of er geen spullen ‘geleend’ zijn uit je rantsoen of de houdbaarheid of belangrijker nog bruikbaarheid niet verstreken is. Tenslotte niemand verbied je om het tijdens deze noodsituatie ook gezellig te houden. Zorg voor een (voorlees)leesboek, een kaartspel en probeer er samen het beste van te maken.

Lees ook.

Op Thuisleven heb ik een artikel geschreven over het aanleggen en onderhouden van een noodrantsoen met houdbare producten in de voorraadkast.

Ben jij al voorbereid?

Afbeelding van Darko Djurin en Sabine van Erp via Pixabay

 

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

8 Comments

  1. Anita te Gussinklo 10 december 2022 at 12:22 - Reply

    Goede tips, je leest er steeds vaker over.

  2. Nicole Orriëns 7 maart 2023 at 12:43 - Reply

    Ik heb recent net zo’n nood radio gekocht en zo’n dingetje om water mee te zuiveren.

    • Linda schrijft ' t op 7 maart 2023 at 14:43 - Reply

      Hier geen noodpakketvmaarcwel een goede ehbo- doos. Lucifers, kaarsjes en water is altijd in huis.

  3. Jouvence 7 maart 2023 at 15:49 - Reply

    Wij zijn hier een tijd terug serieus mee bezig geweest en missen eigenlijk alleen een radio (opwindbaar) & een kompas.

  4. Tessa 7 maart 2023 at 15:54 - Reply

    Wat een handig artikel met veel bruikbare tips. Veel van deze producten heb ik standaard in huis

    • Linda Meester 7 maart 2023 at 19:17 - Reply

      Dat hebben veel mensen, alleen ligt het verspreid door het huis

  5. Claire 11 maart 2023 at 14:04 - Reply

    Super interessant! Je hoopt inderdaad dat je het nooit nodig zal hebben.

  6. Elisabeth 13 maart 2023 at 11:46 - Reply

    Wat goede tips. En goed uitgelegd ook. Bedankt.

Leave A Comment