Eerder schreef ik al over Hoe je het buitenleven naar binnen kunt halen. In dit artikel wil ik wat verder in de materie van de overkapping duiken. Het blijkt dat er nogal wat verwarring over de terminologie overkapping bestaat. En dat er in de verschillende regio’s binnen Nederland andere synoniemen voor het woord worden gebruikt.

Wat is een overkapping?

Een overkapping bestaat allang niet meer uit een rijtje groezelige golfplaten met poten eronder. Maar wat is het dan wel? Een overkapping is een lichtgewicht constructie die een gedeelte van de tuin, grondgebied of het terras overkapt. Er simpelweg een dak plaatsen waar jij of één of meer objecten droog kunnen blijven.

Synoniemen voor overkapping.

Binnen de verschillende gebieden in Nederland worden voor het woord overkapping ook wel de volgende synoniemen gebruikt:

 • terrasoverkapping;
 • tuinoverkapping;
 • carport.

De overkapping is ook vrijstaand te bouwen, dus los van je huis, schuur of schutting. Het hoeft geen aanbouw te zijn en kan als overkapping tuin geplaatst worden op de ideale plek in je tuin.

Wanneer spreek je van een tuinkamer?

Wanneer je de overkapping uitbreidt met voor- en zijwanden dan wordt er gesproken over een tuinkamer. Let op: dit is niet hetzelfde als een serre. Een serre is een uitbouw van je huis, deze ruimte is net als je huis geïsoleerd.
De uitbreidingen voor de overkapping zijn verkrijgbaar in aluminium (dichte) of glazen delen die te schuiven zijn. Deze schuifwanden kunnen geleverd worden met of juist zonder kozijn, ramen en (schuif)deuren. Kortom er vindt wel een ware transformatie plaats.

Meer extra’s.

Om het geheel nog aangenamer of luxer te maken is de tuinkamer naast het tuinmeubilair aan te kleden met LED verlichting, verwarming, screens voor de wanden en zonwering voor het dak. Voor de zonwering bestaat naast handmatige bediening ook een elektrische variant. Nog heel even en ik wil onder een overkapping wonen.
Voor de handige mensen is deze met alle gewenste toebehoren desgewenst zelf te monteren. Of je kunt ervoor kiezen om het maatwerk, na nauwkeurig inmeten, te laten monteren door vaklieden.

Onze terrasvloer.

Na het ontmantelen en verwijderen van een vervallen schuurtje komt er tot onze grote verrassing een zeer degelijke fundering tevoorschijn. Na een paar keer grondig vegen met een grove bezem komt er een brede tegelvloer in het zicht. Dit terras ligt ook nog eens nagenoeg waterpas. Juist door de omringende bomen hebben we wel het idee opgevat om deze met een zonnedoek te overdekken, maar het plaatsen van een overkapping blijkt ook een reële mogelijkheid.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Zou jij zelf een overkapping plaatsen?

Bron afbeelding: Verasol

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

6 Comments

 1. Als ik een grote tuin zou hebben dan zou ik een tuinkamer zeker een optie vinden. Een eigen werkplek in de natuur.

 2. Nicole Orriëns 14 februari 2022 at 11:40 - Reply

  Ja, ik zou dat best willen! Het lijkt me een geweldige manier om extra ruimte te creëren en bovendien het gevoel van buiten te hebben.

 3. Mieke | Mieks Mind 15 februari 2022 at 08:40 - Reply

  Ik heb geen tuin dus ook geen overkapping haha helaas

 4. Evendelen.be 15 februari 2022 at 14:50 - Reply

  Voor dit jaar staat er veel op onze agenda. Binnenkort gaan we een veranda aanbouwen. Dat zullen nogal wat werken zijn. Ik kijk er naar uit om deze daarna in te richten met ontzettend veel planten. Ook hebben wij een soort overkapping buiten die ik ook volledig opnieuw wil inrichten. Veel werk dus maar wel zaken die ik ontzettend graag doe.

 5. Rachel 21 februari 2022 at 10:56 - Reply

  hier staat nu alles klaar maar nu nog de tijd vinden ervoor!!

 6. Simone 22 februari 2022 at 14:36 - Reply

  Yay wij hebben in ons nieuwe huis vanaf mei een overkapping en een wintertuin. Zo blij mee!!

Leave A Comment