Hoe een Brits tuinprogramma mensen door de lockdown sleept.

Gardeners’ World lijkt in weinig opzichten op de Nederlandse tuinprogramma’s op tv. Het Britse programma draait niet om commerciële samenwerkingen of snelle metamorfoses, maar om de puurheid van het tuinieren. Een oase van rust, waarin de 65-jarige presentator Monty Don, vergezeld door zijn honden, de kijker elke week meeneemt in zijn eigen tuin. De vingers in de grond, modder onder de laarzen, tuinkloffie aan en kijken hoe de natuur zijn werk doet. Er is weinig achtergrondmuziek. Lange shots van de wind die over de tulpenbedden blaast. Het geluid van vogels op de achtergrond is niet gemonteerd, maar live. Als het regent wordt de presentator nat. Langzaam, puur en zonder enige glamour. Alle tv-wetten worden gebroken.

Presentator Monty Don.

“De basis is dat we je weg willen halen van de stress en zorgen van het dagelijks leven”, legt presentator Monty Don uit aan de NY Times. “Tegelijkertijd moet het eerlijk zijn. Niets is in scène gezet.” De tjilpende vogels van de begintune werken als vaccin tegen de slechtnieuwstsunami. De rustgevende stem van Don als de geruststellende vader die vertelt dat alles goed komt.

Corona-uitdagingen.

Toen in 2020 het 53e seizoen van Gardeners’ World begon, leek Covid-19 nog ver weg. Bij aflevering 3 zat Engeland in een strenge lockdown en moest Don zelf filmen, met cameratips van zijn regisseur via Zoom. Het team besloot nagenoeg geen aandacht te besteden aan de pandemie, sprak slechts over “uitdagende tijden” en focuste op de therapeutische kracht van het tuinieren. In plaats van items over tuinshows en -reizen, werden lezers opgeroepen om video’s in te zenden hoe zij tuinierden tijdens quarantaine. Zo werden tuiniers over de hele wereld verbonden, in tijden van sociale isolatie.

Gardeners’ World magazine.

Het succes was overduidelijk. In 2020 noteerde Gardeners’ World de hoogste kijkcijfers sinds jaren, in een landschap waarin reguliere tv het steeds moeilijker krijgt tegen streamingsdiensten. Naast de groei in aantallen, groeide ook de internationale fanschare. Ook steeds meer Nederlanders worden niet afgeschrikt door een taalbarrière en zitten elke vrijdagavond aan de buis gekluisterd voor het vaste uurtje Gardeners’ World. Tekenend voor het succes is dat het bijbehorende en gelijknamige magazine in 2017 de overstap maakte naar Nederland. In vier jaar tijd groeide het Nederlandstalige magazine uit tot één van de grootste tuinmagazines van het land.

Gardeners' World magazi

Gardeners’ World op tv.

Aanstaande vrijdag keert de succesformule terug op tv. Corona speelt nog steeds een grote rol, al is de lockdown minder streng dan vorig jaar. De crew werkt vanuit zeecontainers op Dons landgoed, de camera’s worden op afstand bestuurd. De presentator kijkt reikhalzend uit naar de start, én de lente. “Het was een lange, zware winter. Mensen zijn behoorlijk gedeprimeerd en zijn klaar met deze situatie. Ze willen weer kunnen ademen, willen weer naar buiten. Ze willen weer hoop.” Het zijn dezelfde gevoelens waar de meeste Nederlanders naar snakken. De snelste remedie? Vrijdag 19 maart om 22:00 BBC 2 inschakelen.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

De april-editie van Gardeners’ World magazine ligt vanaf 23 maart in de winkel.

Ga jij weer naar Gardeners’ World kijken?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

9 Comments

 1. Tania 21 maart 2021 at 12:48 - Reply

  Dat lijkt mij een leuk programma. Wij moeten onze tijd nog aanleggen en kunnen alle tips goed gebruiken

 2. Goh, ik kijk weinig tv en ik ken het dus ook niet, maar ik kan me wel indenken dat het fijn kan zijn. Ik ben dit weekend ook in mijn tuintje bezig geweest. Ik ben het eigenlijk aan het klaarmaken om binnenkort te gaan zaaien enzo. :)

 3. lindaschrijfthetop 22 maart 2021 at 12:09 - Reply

  Ik ben dol op de tuin. Nieuwe tuintjes zijn altijd welkom of het nu via de t.v op een blad is.

 4. Nicole Orriëns 22 maart 2021 at 12:31 - Reply

  Ik ken het programma niet, maar het klinkt zeker leuk!

 5. Deborah 22 maart 2021 at 13:26 - Reply

  Mijn kennis van tv (en de series ed) is flink afgenomen sinds ik bijna geen tv meer kijk. Dit lijkt mij dan wel weer een leuk programma. Zeker in deze rare tijd waarin we leven. Iedere vorm van contact met de buitenwereld is er weer 1.

 6. Marushi 22 maart 2021 at 19:41 - Reply

  Ik heb er nog nooit van gehoord, of naar gekeken. Maar lijkt me best interessant.

 7. corrina 29 maart 2021 at 19:51 - Reply

  Ik moet eerlijk zijn had van het hele programma niet gehoord, maar tuin tips zijn welkom

 8. Mieke | Miek's Mind 30 maart 2021 at 07:34 - Reply

  Ik heb het nog nooit gezien en ook nog nooit van gehoord. Ik heb ook geen tuin, enkel een balkon, dus helaas.

 9. Carla Schaap 13 april 2024 at 08:08 - Reply

  Ik kijk het al 35 jaar, ben er altijd een fan van geweest nu nog
  Mijn vorige huis had een grote tuin, meer een cottage tuin.
  En een keer een tuinen reis naar Engeland gemaakt.
  Nu heb ik een klein tuintje, maar toch het gevoel van buiten.
  Zo als Monty Don je meeneemt in zijn tuin en vertelt is rust gevend.
  Dus het is mijn favoriete programma.

Leave A Comment