Het is buiten misschien nog niet zo warm als dat sommige mensen zouden willen, komt de lente toch al snel dichterbij. Waar we de afgelopen maanden de verwarming hebben opgezocht, gaan we dadelijk weer volop naar buiten. En waar mogelijk maakt men natuurlijk ook gebruik van de tuin die zij achter het huis hebben liggen.

En heb je nu een tuin, is het natuurlijk fijn als deze er tip top uitziet zodra je er weer gebruik van gaat maken. Daarom is het raadzaam om de aankomende periode alvast te gebruiken om de tuin op te ruimen, opnieuw in te richten en waar nodig bij te werken. Aan de hand van deze blog geven je een aantal tips gericht op het updaten van jouw tuin, met de verlichting als focus.

1 Het oude eruit, het nieuwe erin.

Hoewel het tegenwoordig niet meer gemaakt wordt en langzaam steeds zeldzamer is, zijn er nog genoeg huishoudens die gebruik maken van halogeen verlichting. Hierdoor heb je natuurlijk wel genoeg licht als het eenmaal te donker is, maar er zitten wel veel nadelen aan verbonden. Zo wordt het al snel een stuk warmer, vreet het energie en ben je enorm beperkt in eventuele uitbreidingen of vervanging.

Daarom raden wij je aan om, zodra je de mogelijkheid hebt, over te stappen op LED verlichting. Er zitten namelijk veel voordelen verbonden aan deze techniek. Denk hierbij aan een lager verbruik, geen oververhitting en een veel langere levensduur. Hierdoor kun je jouw verlichting op veel meer posities kwijt, omdat omringende planten of bloemen geen nadelige gevolgen ondervinden aan een
te hoge temperatuur of extreme lichtopbrengst.

2 Meer keuze dankzij verlichting die ook dimbaar is.

Een ander groot voordeel van LED is dat er ook veel lampen zijn die ook nog eens vloeiend kunnen dimmen. Dit betekent dat jouw planten niet constant volop in de spotlights staan en je zelf ook niet met een overbelichte tuin komt te zitten. Hiervoor is het altijd raadzaam om vooraf te kijken naar de lamp die je op het oog hebt, aangezien deze informatie er tegenwoordig altijd bij vermeld wordt.

Naast een dimbare lamp heb je natuurlijk ook een LED dimmer nodig, zodat je de besturing kunt regelen. Het is raadzaam om de dimmer op een goed beschutte plek te plaatsen, aangezien het niet bepaald een fan is van water. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat niet elke dimmer en lamp een goede match zijn, dus kijk altijd bij de partij waar je spullen koopt wat zij aanbevelen.

3 Een kleurrijke oase maken met bloemen, planten en licht.

Een tuin mag natuurlijk een vrolijke bezigheid zijn en kleur kan hier een grote rol bij spelen. Daarom is het raadzaam om goed te kijken naar de mogelijkheden die je hebt om meer kleur in jouw tuin te verwerken. Denk hierbij aan bepaalde muren die je kunt schilderen, planten of bloemen die je kunt planten of andere elementen die een toegevoegde waarde hebben. Een bloempot met een leuk
printje doet ook al veel. Ook hoef je niet meteen helemaal los te gaan met felle en schreeuwerige kleuren, want een subtiele variatie kan een tuin juist completer maken.

Wat je natuurlijk ook niet mag vergeten, is de rol van verlichting in het aanbrengen van kleur. Tegenwoordig zijn er namelijk tal van systemen die met slimme verlichting aan de haal gaan. Hier zijn de spots het interessantst én het populairst, want naast het gemak van een app kun je ook aan de slag met tal van verschillende kleuren. Hierdoor kun je jouw tuin makkelijk onderdompelen in verschillende kleuren, zonder dat je meteen een kwast hoeft te pakken.

Lees ook.

En op Thuisleven het artikel breng meer sfeer naar jouw slaapkamer met deze tips!

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, TikTok, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij verlichting in de tuin?