Hout is een natuurlijk product. Om deze reden kan het vergrijzen en gaan rotten als het niet juist behandeld wordt. Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop je hout kunt behandelen. Je kunt bijvoorbeeld tuinbeits gebruiken of een hardhout olie. Er zijn echter verschillende manieren waarop je hout kunt behandelen. Als je bijvoorbeeld hout in je woning hebt gemonteerd, dien je dit anders te behandelen dan hout dat altijd buiten in weer of wind staat.

Waarom zou je hout behandelen?

Als je hout onbehandeld buiten laat staan, dan kan het gaan vergrijzen. De mooie houtkleur verdwijnt dan. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen. Dit proces kan erg snel gaan. Zorg er daarom direct voor dat je het hout gaat behandelen, en laat het niet eerst meerdere weken onbehandeld buiten staan. Het is belangrijk dat je hout behandeld met hardhout olie als je het gaat gebruiken voor bijvoorbeeld meubels. Het is wel afhankelijk van het type hout welke behandeling de voorkeur geniet. Ook is de plek waar je de meubels gaat gebruiken van belang. 

Wat kun je allemaal behandelen?

Als je met hout gaat werken is het belangrijk dat je het hout behandeld. Het behandelen gaat om al het hout dat je gebruikt. Het is namelijk niet zo dat je een meubel kunt maken dat je niet hoeft te behandelen. Heb je bijvoorbeeld een houten vloer in huis liggen? Dan kun je ook deze het beste behandelen met een olie, lak of hardwax. De behandeling binnen is anders dan andere meubels, omdat het hout beschut ligt. Het heeft dus minder bescherming nodig tegen de zon, wind of tegen regenwater.

Verschillende soorten hout behandelingen voor buiten.

Er zijn verschillende manieren waarop je hout kunt behandelen. Het is zoals eerder vermeld afhankelijk van de houtsoort en de locatie waar het hout staat. Daarnaast heeft het ook te maken met je eigen wensen, smaak en behoeftes. Ik licht er twee mogelijkheden uit: tuinbeits en hardhout olie.

Tuinbeits als houtbehandeling.

Tuinbeits is een zeer goede behandeling voor hout. Het beschermt het hout namelijk van binnenuit. Hierdoor zorgt de tuinbeits automatisch voor vochtregulering. Ook brengt het pigmenten aan die het hout beschermen tegen de zon. Tuinbeits is een van de beste opties voor hout dat buiten gebruikt wordt. Het is namelijk zeer sterk en voorkomt erg goed dat het hout grijs wordt. Zo is tuinbeits perfect voor onder andere een schutting, tuinmeubels, overkappingen of een tuinhuis. Van tuinbeits heb je veel verschillende varianten. Allereerst heb je kleurloze beits. Deze zorgt ervoor dat de typische eigen houtkleur behouden blijft. Daarnaast kun je ook kiezen voor verschillende kleuren beits. Het voordeel is dan dat je niet nog een keer de planken in een kleurtje hoeft te schilderen! 

Hardhout olie beschermt.

Hardhout olie is een veelgebruikte manier om hout te behandelen. Dit komt doordat het erg goed beschermt tegen vele zaken. Zo is het hout beschermt tegen onder andere schimmel, algen en houtrot. Het behandelen van het hout zorgt daardoor direct voor een verlenging van de levensduur. Daarnaast zal het hout gedurende zijn bestaan ook vlekvrij blijven. Een ander voordeel van hardhout olie is dat het te gebruiken is voor enorm veel verschillende constructies, zoals meubels, schuttingen en vlonders. Zo weet je zeker dat je hout in topconditie blijft!

Lees meer.

Behandel jij het hout wel goed?

Afbeelding van petrus67 via Pixabay

 

 

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment