Klaar met regen, klaar met storm. Klaar voor de lente! Nou, bijna dan. Eerst nog even je huis en tuin klaar maken voor de lente aanbreekt. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je lekker buiten gaat zitten, terwijl het werk nog niet gedaan is.
We hebben een top-5 gemaakt met klussen die je deze tijd echt uit moet (laten) uitvoeren en afstrepen van je to-do lijst.

1. Buitenschilderwerk

Ik snijd wellicht een gevoelig punt aan, maar wordt het niet weer eens tijd? Zo, iedere vijf jaar is het buitenschilderwerk aan de beurt. Dit voor het behoud en het verlengen van de levensduur van je kozijnen, gevel, deuren en boegdelen. Je kunt een schilder inhuren of zelf schuren, plamuren en schilderen. Zorg er wel voor dat je een goede verf kiest, één die bestand is tegen alle weersomstandigheden.

2. Goten legen

Zo tweemaal per jaar pak ik de ladder erbij en klim ik met een emmertje het dak op. Alle bladeren zijn van de bomen gewaaid en het is zaak om de dakgoten schoon en leeg te houden. De bladeren, het mos en het slijk pakt ik met mijn keukenhandschoen uit de goot en onder de dakpannen vandaan. Het regenwater kan dan zijn weg beter vinden van het dak naar de regenton, het gazon of het riool.

3. De buitenkraan

Als de vorst voorbij is, dan kan de buitenkraam weer in gebruik genomen worden. Of ben je vergeten deze voor de winter af te tappen? Dan ben je snel klaar met dit klusje.
Ook de regentonnen herstellen we weer in ere. Die hebben we voor de winter leeg laten lopen om kapot vriezen te voorkomen. Ook deze gootjes, kraantjes en verbindingen lopen we direct even na.

4. Takken rapen

De herfst- en winterstormen hebben niet alleen de bladeren doen vallen. Het gazon en de tuin liggen bezaaid met takken. Deze rapen we en leggen we enige tijd onder een afdak om te drogen. Wanneer er dan een lekker lentezonnetje schijnt, dan jaag ik de takken door de hakselaar om er weer een mooi tuinpaadje van te strooien. Zo geef je weer wat voedingsstof terug aan de bodem. Het paadje beschermt de bodem tegen erosie en het is nog praktisch ook.

5. Tegels reinigen

Wellicht heb je een terras of een tegelpad. Nu is de ideale tijd om de bladeren eraf te vegen en het onkruid tussen de tegels te verwijderen. Als je er te lang mee wacht dan wordt het gelijk een monsterklus. Mocht je mos en algen zien dan doet een hogedrukspuit wonderen. Trek je laarzen en oude broek maar aan. Als je klaar bent voel je je lekker voldaan. Het bijkomende voordeel is dat je tegels niet meer voor de nodige glijpartijen zorgen.

Zelf doen of uitbesteden?

Ik kan niet in je beurs kijken en ik weet niet hoe handig je bent. Verdiep je eens in wat kost een schilder, loodgieter of hovenier eigenlijk? En maak dan de afweging om het zelf te doen of de buiten klussen uit te besteden. Tijd is geld en relaxen in je vrije tijd is ook iets waard. Al is er geen betere sport dan werken in de buitenlucht. 

Lees ook

En op Thuisleven het artikel Tips voor klussers-Je kan het dak weer op!

Heb jij nog één of meer klussen liggen?