Tuinieren in bloembakken en plantenbakken is niet alleen ideaal voor de mensen zonder tuin of toegang tot volle grond. Het kan ook een zeer praktisch middel zijn tot succesvol tuinieren. Zo kan je exoten in plantenbakken gedurende het seizoen verhuizen naar het plekje waar alle omstandigheden op dat moment perfect te noemen zijn. Beschut tegen regen, wind of juist de volle zon. En dat is maar één van de praktische voordelen van planten in potten of bakken houden.

Voordelen van tuinieren in plantenbakken.

Ook kan je de bloem- en plantenbakken eenvoudig op een hoogte zetten zodat je er als tuinier goed bij kunt komen. Dat is niet alleen handig voor mensen met een lichamelijke beperking. Planten die woekeren, bijvoorbeeld bamboe zullen door de plantenbak beperkt worden. Gebruik wel worteldoek aan de binnenzijde, anders wortelen ze toch nog door de afwateringsgaatjes.
Sommige plantenliefhebbers houden van verandering. Om dan iedere keer de vaste planten uit te graven is niet in het belang van de tuinplanten. Het verzetten van een paar plantenbakken leidt al snel tot een hele andere sfeer met bijbehorend uitzicht. Waarom zou je alleen binnen decoreren met planten, dat kan natuurlijk buiten ook met een zomers gevulde bloembak. Er zijn wel een paar aandachtspunten voordat je succesvol kunt tuinieren in bakken.

Het bodemleven.

De planten of bloemen in de plantenbak hebben geen toegang tot de volle grond. Je zult dus aandacht moeten besteden aan een goed en vruchtbaar bodemleven in de bak. Gebruik een goede potgrond of plantenmix als basis. Een scheut wormenthee bij vlagen doet ook wonderen voor je planten en bloemen.

De afwatering.

Als de planten buiten staan dan valt er wel eens een regenbuitje. Zorg voor een goede afwatering in de plantenbakken om wortelrot te voorkomen. Je kunt ook een beetje grind of split door de aarde mixen, dan loopt het overtollige vocht sneller weg.
Aan de andere kant wil je niet al het vocht gelijk kwijt, anders heeft de plant niets te drinken. Bij een groot aantal bloembakken is dat al goed geregeld met een overloop. Dan stroomt de bak niet gelijk leeg, maar blijft er een laagje water in staan. Daar kunnen de plantwortels naartoe groeien en dat geeft ze in droge tijden een kleine buffer. Aan de hand van een spiekgat kun je in sommige bloembakken zien of de buffer nog is gevuld.

De weersomstandigheden.

De zon maar ook de vorst hebben vrij spel in de plantenbakken. Dat heeft ook veel te maken met het materiaal waar het van vervaardigd is. De warmte en dus droogte loopt snel op in bloempotten van aardewerk. Je kunt de bovenlaag voorzien van een laagje mulch, dat beschermt tegen de snelle verdamping van vocht. Plantenbakken van kunststof kunnen barsten in een periode van hevige vorst. Zet deze beschut weg of maak gebruik van vliesdoek of een pak stro om je planten en de bak te beschermen tegen de koude.

Houdt rekening met de wensen van de plant.

Er zijn nu eenmaal bloemen, planten en zelfs bomen die veel ruimte nodig hebben voor hun wortelgestel of behoefte aan voedsel. Pas de maat van de planten- of bloembak hier op aan. Houdt de bakken ook goed schoon en geef schimmels of plagen geen kans. Er zijn genoeg natuurlijke middelen die je hierbij kunnen helpen.

Lees ook:

Tuinier jij al in plantenbakken?

Afbeelding van sandrafkmartin via Pixabay

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment