Kleur met geraniums.

De zomer wordt een feestje, zeker met zwevende geraniums. Juist als je weinig ruimte op het balkon of terras hebt, bieden hanging baskets uitkomst. Geraniums in hangpotten zijn vanaf eind april weer volop verkrijgbaar, maar je kunt natuurlijk ook zelf een zwevend tuintje maken of ze in hangbakken planten. Vier DIY-ideeën om te genieten van geraniums in de lucht!

1. Levend schilderij.

Heb je een schilderijlijst over? Maak een levend schilderij van geraniums. Plant de geraniums in terracotta potten met voorgeboorde gaatjes in de rand. Daar rijg je het touw doorheen zodat je de potten kunt ophangen. Of gebruik lege conservenblikken (waar je met een spijker gaatjes in tikt). Hang de potten in de schilderijlijst op verschillende hoogtes voor een speels effect. Vervolgens is het plantenschilderij klaar om te plaatsen.

DIY Levend schilderij planten
levend schilderij

2. Schommel.

Het basisprincipe is eenvoudig. Je zet drie potten met geraniums op een rij en aan de voor- en achterkant verbind je bijvoorbeeld twee bamboestokken met elkaar. Doe dat strak, zodat de potten (met rand) goed vastgeklemd zitten en er niet tussenuit vallen. Aan de (vier) uiteindes van het frame knoop je touw zodat je de ‘geraniumschommel’ kunt ophangen.

diy planten schommel

3. Verschillende niveaus.

Voor deze DIY heb je een paar plankjes nodig die je onder elkaar hangt (met touw). In elke plankje zaag je een rond gat waarin je pot met geraniums hangt. Doordat het gat in de plank kleiner is dan de bovenrand van de pot, blijft ie goed hangen. Hang het geheel vervolgens op. Geen zin in boren of zagen? Gebruik dan rieten manden of schalen. Daar rijg je eenvoudig een touw doorheen en zet op elk niveau een of meerdere geraniums.

4. Opknopen.

Beheers je de techniek van macramé? Knoop dan een planthanger waarin je een pot met geranium stopt. Voor extra vrolijk effect hang je er drie op een rij en gebruik je felgekleurd touw.

diy planten opknopen

Bloeigarantie geraniums.

Om lekker lang te genieten van geraniums zijn er drie eenvoudige tips:

* Geef regelmatig water. Er zijn ook speciale broezen (met een lange steel) voor hanging baskets.
* Geef plantenvoeding. Dat kan bijvoorbeeld door vloeibare voeding aan het gietwater toe te voegen of met langwerkende voedingskegels.
* Verwijder uitgebloeide bloemetjes. Niet alleen een mooier gezicht, maar de geraniums maken dan ook snel nieuwe knoppen aan!

Genieten van geranium.

Zodra de kans op nachtvorst is geweken, kun je balkon en terras definitief klaarmaken voor de zomer. Vrolijke, kleurrijke zomerbloeiers als geranium mogen daarbij niet ontbreken. Ze zijn er veel verschillende soorten en staan garant voor een uitbundige bloemenzee. De nieuwe generatie geraniums is sterker dan ooit en bloeit tot diep in het najaar. De zonaanbidders zijn bovendien beter bestand tegen droge periodes en dat is voor zomerbloeiers in potten een extra belangrijke eigenschap.

Veelzijdig.

De geranium (Pelargonium) heeft mooi groen blad en prachtige bloemen die felrood en hagelwit kunnen zijn, maar ook felroze, paars, oranje, lila en tweekleurig. De drie belangrijkste groepen zijn de hanggeranium (Pelargonium peltatum), de staande geranium (P. zonale) en de Franse geranium (P. grandiflorum). Behalve bloeiende zijn er ook citroengeraniums en andere geurende soorten.

Vorstvrij.

Vanaf half mei kun je geraniums zonder zorgen buiten zetten. Vaak is het in april al warm genoeg om te genieten op een fleurig terras. Hou voor de zekerheid nog wel de weerberichten in de gaten. Is er (nacht)vorst op komst? Zet de zomerbloeiers dan even binnen.

In potten.

Geraniums worden het meest in bloembakken gezet. Dat kan variëren van vintage koekblikken, zeegras manden, een bolderkar tot een zelf gedecoreerde pot. Belangrijk is dat het wortelgestel voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Dat resulteert in een bloemenzee. Gebruik bij het planten speciale potgrond en zet de geraniums op een zonnig plekje. Let bij de potkeuze er ook op dat er een gat in de bodem zit. Het overtollig gietwater kan dan makkelijk wegvloeien. Een laag hydrokorrels zorgt voor een waterbuffer. Geef regelmatig water en voeg eens per twee weken vloeibare plantenvoeding toe voor een extra uitbundige bloei, die tot diep in het najaar doorgaat!

In de tuin.

Geraniums kun je tevens in de tuin te planten (op een zonnig plekje). Tijdens de zomermaanden kan de plant zich met gemak verviervoudigen qua grootte en hoeveelheid bloemen.

Geraniums zijn vanaf april verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum, bloemist en online. Kijk voor meer informatie en inspiratie op Facebook.com/mijngeranium

Lees ook.

Op Thuisleven kan je meer lezen over Geranium vol kleur en geur op het balkon en terras

Sociale media.

Tuin- en Buitenleven is ook actief op social media en heeft een eigen Facebook groep. Zien we je daar ook voor een kijkje achter de schermen?

Houd je ook van geraniums?

Fotocredit: Pelargonium for Europe (PfE)

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

10 Comments

 1. Jasmina 13 april 2020 at 10:22 - Reply

  Super leuk! Hier heb je van die stalletjes langs de weg…ik denk dat k daar even ga neuzen en ook aan de knutsel ga

 2. Frederique 13 april 2020 at 16:48 - Reply

  De lege lijst vind ik geweldig. Dat ga ik hier zeker doen!

 3. Caroline 15 april 2020 at 17:50 - Reply

  Wauw, wat leuk zeg, ik raak weer helemaal geïnspireerd.

 4. racheltjuh 15 april 2020 at 17:59 - Reply

  er zitten zeker leuke iedeetjes tussen :D

 5. Dat zijn fijne ideetjes ja, ik ben steeds op zoek naar zoiets omdat ik maar een klein stadstuintje heb, dus bedankt!

 6. Globalizious 13 juni 2020 at 09:37 - Reply

  Ik heb nooit echt iets gehad met bloemen en tuinieren, maar nu ik voor het eerste een tuin heb moet ik zeggen dat ik het echt heerlijk vind.

 7. Laura 13 juni 2020 at 13:01 - Reply

  Dat levens schilderij vind ik echt heel leuk. Zou misschien tegen onze schutting kunnen.

 8. mirjam_hart 13 juni 2020 at 15:45 - Reply

  Prachtig allemaal. Helaas ben ik niet gezegend met een stel groene vingers en vooral hangplanten hebben veel aandacht nodig…

 9. Cynthia 14 juni 2020 at 14:12 - Reply

  Het levende schilderij vind ik echt prachtig!

 10. Neeltje | Thoughts in Style 15 juni 2020 at 14:23 - Reply

  Ik vind dit zo leuk eruit zien!

Leave A Comment