Regelmatig bekijk ik foto’s van huizen die te koop staan op Funda. Mijn blik wordt snel getrokken naar openslaande deuren en schuifpuien. Dat is ook niet zo vreemd gezien de lichtinval die een schuifpui teweeg brengt. Er zitten nog meer voordelen aan het plaatsen van een schuifpui, maar ook een aantal aandachtspunten. Ik zet ze op een rijtje.

Informatie over schuifpuien.

In menig gehuurd vakantiehuisje hebben we genoten van het gevoel van vrijheid dat een schuifpui met zich meebrengt. Informatie over schuifpuien is volop te vinden op het interweb. Precies daarin zit hem het punt. Welke informatie is betrouwbaar? Worden alleen de voordelen belicht of ook de eventuele nadelen? Er zijn namelijk flink wat aandachtspunten voor je over kunt gaan tot een daadwerkelijke aankoop en op termijn het laten plaatsen van een schuifpui.

Wat is een schuifpui?

Om te beginnen even een uitweiding over het onderwerp schuifpui. Want wat is een schuifpui eigenlijk? Het onderste gedeelte van een gevel wordt ook wel een pui genoemd. Daarin wordt een raamwerk (kozijn) van hout, kunststof of aluminium geplaatst met daarin de glazen ramen en/ of deuren. Het woord schuifpui zegt het eigenlijk al. Er wordt geschoven in de pui. Dat kan met een enkele of een dubbele schuifdeur zijn. Dat is afhankelijk van de breedte van de gevel en van je wensen en budget.

De voor- en nadelen.

Door de laagdrempelige schuifpui loop je veel eerder van binnen naar buiten. Dat kan voor minder mobiele mensen een enorme vooruitgang zijn. Een schuifpui zorgt door zijn enorme glasoppervlak ook voor veel lichtinval in huis. Dat vinden veel mensen een groot voordeel. Aan de andere kant warmt de ruimte in de hoogzomer snel op.
Je hebt vrij zicht over je tuin maar als dat niet goed afgeschermd is ook veel inkijk. Door het schuiven met een deur in plaats van een openslaande deur blijft er meer (zit)ruimte over op het terras.
Mede afhankelijk van het gekozen materiaal is een schuifpui onderhoudsvriendelijk. En helemaal in combinatie met dubbel glas ook een hoge isolerende werking. Voor je radiator dien je wel een ander plekje te vinden. Maar daar zijn heden ten dage tal van moderne en energiezuinige oplossingen voor te vinden.

Wat kost een schuifpui?

Wat kost een schuifpui eigenlijk? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Met de almaar stijgende grondstofprijzen loont het zeker de moeite om even te kijken naar het materiaal waarvan de schuifpui vervaardigt kan worden. Hout, aluminium en kunststof hebben allen specifieke eigenschappen. Het oogt niet alleen anders, het heeft ook een andere geluid dragende en/ of isolatiewaarde. Het hout dient bijvoorbeeld met enige regelmaat geschilderd te worden. En dan zijn er nog eventuele bijkomende extra kosten wat betreft raamdecoratie, inbraakbeveiliging of een vliegenhor. Gelukkig mag je in je achterhoofd mag ook een waardevermeerdering van je huis in het rekensommetje meenemen.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij interesse in een schuifpui?

Bron afbeelding: Pixabay

8 Comments

 1. 9 Lives Cats Etc - Evendelen.be 25 november 2021 at 13:14 - Reply

  Voor onze veranda die wij volgend jaar gaan plaatsen hebben we ook gekozen voor grote schuiframen, deels in melkglas.
  Uiteraard uitstekend voor een veranda.
  Verder in onze woning zijn het standaard ramen.
  Gelukkig vind ik ramen poetsen nog een leuke bezigheid.

 2. felice veenman 25 november 2021 at 13:29 - Reply

  ik woon in een drive-in woning, op de tweede verdieping, zeg maar onze leef verdieping, hebben we voor en achter een balkon met schuifpui. Ik vind dat heerlijk: zoveel licht!

 3. Krystle 26 november 2021 at 07:30 - Reply

  Onze woning leent zich daar niet echt voor helaas. Ik vind het wel echt een toevoeging voor je huis, prachtig!

 4. De schuifpui staat zeker op mijn wensenlijstje zodra we gaan verhuizen.

 5. Janet 26 november 2021 at 12:00 - Reply

  Ik heb het nu zelf niet in huis, maar we hebben er wel naar gekeken. Ik zou het heel gaaf vinden om een hele grote pui van de kamer naar de tuin te hebben.

 6. Sija Terlouw 29 november 2021 at 08:11 - Reply

  Met een schuifdeur breng je heel veel licht en ruimte in je woning.

 7. Nicole Orriëns 29 november 2021 at 15:48 - Reply

  Ik vind ze niet zo mooi maar wel heel praktisch. Het idee dat je buiten heel makkelijk naar binnen haalt door zo’n schuifpui te openen spreekt me erg aan.

 8. Rachel 22 december 2021 at 11:38 - Reply

  wij zelf hebben er geen een, mijn broer wel en het blijft een mooi systeem

Leave A Comment