Zat er weer geen zomervakantie in naar verre oorden dit jaar? En kon je eigen achtertuin je ook niet echt bekoren? Dan wordt het tijd om de tuin aan een kritische blik te onderwerpen. Waar kan iets veranderd worden zodat het er gezelliger wordt? 

Groen, groen, groen

Bestaat jouw tuin vooral uit steen en hout? Zorg dan eerst voor meer groen. Begin met een groene schutting bijvoorbeeld, door er een klimplant tegenaan te laten groeien. Niet alleen maakt groen de tuin gezelliger, het zorgt er ook nog eens voor dat het er minder warm wordt. 

Spotlight

Heb je deze zomer ervaren dat je tuin vooral uit donkere hoekjes bestaat? Breng dan hier en daar verlichting aan. Een sfeerlampje brengt gezelligheid en, de naam zegt het al: sfeer. Bovendien is het soms gewoon handig dat je ziet wat je doet, als je in de tuin loopt.

Huiskamer buiten

Als je ruimte hebt voor een veranda of een andersoortige overkapping dan kun je in de tuin een heuse buitenkamer, eventueel met bar, maken. Je verlengt het tuinseizoen er enorm mee, omdat je ook buiten kunt blijven zitten als het een paar spetters regent

Een kleurtje

Gebruikmaken van felle kleuren maakt de boel frisser. Dat kan door veel kleurrijke bloemen aan te planten, maar ook door een muurtje te verven in een opvallende kleur. Met elke verfstreek word je tuin al vrolijker.

Smikkelen in de tuin

Heb je fruitbomen in je tuin, dan kun je soms het rijpe fruit er wel uit kijken. Het voordeel van fruit in je tuin is dat je het op zijn rijpst kunt plukken en meteen opeten. Hier word je tuin misschien niet gezelliger van, maar jij wel!

St, ik lees

Wat veel tuinen missen is een plek waar je echt lekker kunt zitten. Schaf daarom voor jezelf een stoel aan waar je in weg kunt zakken. Een boek lezen in de tuin wordt leuker als je er comfortabel bij kunt zitten. 

Nog iets nodig?

Barbecueën met vrienden in de tuin, een haardvuurtje of zelfs een hottub? Je kunt het zo gezellig maken als je wilt met dit soort items. Let op! Het kan alleen wel zo zijn dat je vrienden dan elk weekend langskomen voor jouw gezellige tuin. 

Hoe maak jij het gezellig in je tuin?