De woningmarkt staat onder druk. Daar is bijna geen ontkomen meer aan. Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe en niet alleen door de vergrijzing. Er is een toenemend aantal alleenstaanden die ook graag over een eigen woning met keuken, badkamer en voldoende slaapkamers willen beschikken. De beschikbare ruimte in Nederland is beperkt en dan neemt ook nog eens de zorgvraag van het gros van de bevolking toe. Levensloop bestendig wonen krijgt als mogelijke oplossing meer en meer aandacht. Heb jij je al eens in de optie van een mantelzorgwoning verdiept?
Wat is levensloop bestendig wonen?
Levensloop bestendig wonen doe je in een woning die bestand is tegen het natuurlijke verloop van het leven. Gemeentes hebben potjes voor het uitvoeren van aanpassingen in huizen van zorgbehoeftige bewoners. Denk hierbij aan het plaatsen van een traplift of het verwijderen van drempels. In levensloop bestendige woonhuizen is hier geen sprake van, want daar is van tevoren al aandacht aan besteed. De deuropeningen zijn al breder en een bewoner kan zich zonder opgeworpen hindernissen door zijn woning begeven. Op de begane grond zijn een slaapkamer en badkamer gesitueerd, zodat het gehele leven op dezelfde etage kan worden geleefd. Nu is levensbestendig wonen iets van de laatste jaren, dus er moet nog een enorme inhaalslag gemaakt worden voordat we als maatschappij klaar zijn voor het verzorgen van onze ouderen. Het plaatsen van een mantelzorgwoning op eigen terrein kan hierbij ook een oplossing zijn.
Een mantelzorgwoning op eigen terrein.
Mantelzorg is op dit moment volop in het nieuws. Er wordt erkend dat de regeldruk voor mantelzorgers af moet nemen en overheden raken doordrongen van het feit dat er oplossingen bedacht moeten worden. Het plaatsen van een mantelzorgwoning in de tuin kan hierbij voor een hele familie een uitkomst zijn. Het hoofd van de familie raakt op leeftijd en de zorgen nemen toe. De wens van in je eigen buurt wonen blijft overeind staan. Een kleinkind kan na het afronden van diens studie niet aan een hypotheek of woonruimte geraken. Dan wordt het tijd om de koppen bij elkaar te steken. Het (tijdelijk) plaatsen van een mantelzorgwoning kan hierbij dé oplossing zijn. Het bed van oma hoeft niet in het achterkamertje gezet te worden.
De zorgwoning.
De mantelzorgwoning is een compleet zelfstandige woning voorzien van alle gemakken. De woning is volledig geïsoleerd en voldoet aan de laatste eisen wat betreft comfort en duurzaamheid. De bewoner houdt zijn privacy en kan zelfs invloed op de indeling uitoefenen. Doordat de mantelzorger op hetzelfde terrein woont, wordt de zorgvraag een minder grote belasting. De verhuizing is, door de afstand, in een ochtendje geregeld.
Gemeenten hebben regels opgesteld voor het plaatsen van zorgwoningen. Daar moet vooraf wel even goed naar gekeken worden, want dit verschilt nogal eens. Treed hierover in gesprek met je familieleden en de gemeente!
Lees ook.
- Zonnepanelen brengen het zelfvoorzienend leven beter binnen bereik.
- 12,5, 25 of 50 jarig huwelijksjubileum. Wat geef je cadeau?
Zou een mantelzorgwoning voor jou een oplossing kunnen zijn?
Afbeelding van Mircea – All in collections via Pixabay