Dat wij graag buiten zijn, is geen verrassing. Maar wat nu als je binnen bent. Om wat voor reden dan ook liever beschut zit. Hoe haal je het buitenleven naar binnen, over de drempel? Daar is zeker meer dan één oplossing voor te vinden.

Een buitenkamer, serre.

Door aan je (vakantie)huis een buitenkamer te bouwen. Ook wel een serre genoemd. Meestal een ruimte met openslaande deuren en/of doorzichtige wanden voor meer licht. De mogelijkheden zijn eindeloos en wellicht niet binnen ieders budget te realiseren. Tot aan schuifwanden en schuifdaken aan toe.

Een binnentuin of botanische kamer.

Het omgekeerde van deze buitenkamer zou een binnentuin kunnen zijn. Deze is ergens in het midden van de woning gesitueerd. In warme landen iets bekender dan in ons koude kikkerlandje vanwege het klimaat.
Je zou met lichtkoepels of een lichtstraat ook een centraal gelegen ruimte van extra daglicht kunnen voorzien. Deze kan je openen voor een snuifje buitenlucht en vervolgens inrichten met (tropische) planten als een botanische kamer.

Veranda.

Een veranda kan je voor, naast of achter je huis bouwen. Meestal zijn veranda’s van hout. De platen worden ruim boven de grond bevestigd, dus meestal is de veranda met wat treden te bereiken. Met een afdak erboven zit je al snel droog en in een ideale omstandigheid zie ik zelfs een schommelstoel voor mij. Met wat begroeiing aan de zijkanten en een buitenlamp maak je er al snel een beschut plekje van. En de broodnodige versnaperingen op loopafstand in de keuken.

Tuinhuis, boomhut of kas.

Je kunt een tuinhuis inrichten als een soort theehuisje. Ik zie mezelf daar al een boekje lezen in mijn leeshoekje. Of wat te denken van het oude speelhuisje of de boomhut van de kinderen. Die ruimte laten we toch niet onbenut.
En de kas in de tuin kan je, mits ruim genoeg, ook voorzien van een zitje. Wanneer je verticaal tuiniert houd je misschien genoeg ruimte over. Dan ben je omringt door groen.

Verticaal tuinieren bij Elho

Schuur of carport.

Dit geldt ook voor je schuur en carport. Wanneer je alle spullen eruit haalt en wat aandacht besteed aan de inrichting met bijvoorbeeld robuuste steigerhouten meubels en kussens. Dan heb je al snel een heel knus plekje waar je beschut kan zitten. Mocht het toch wat donker zijn dan kan je een lichtkoepel overwegen. Voor wat meer broodnodig daglicht onder de carport of in je schuur.

Caravan, tent of vouwwagen.

Voor het ultieme vakantiegevoel kun je natuurlijk de tent, caravan of vouwwagen opzetten. Je hebt dan al heel snel het gevoel meer buiten te leven. Ook lijkt de tijd langzamer te gaan en je meer te genieten van de kleine dingen.

Parasol, zweefdoek en partytent.

In het verlengde van de tent kan je met je parasol of zweefdoek ook beschutting creëren. Dit kan midden in de tuin, maar ook langs het huis.
En wat te denken van een partytent. Deze zijn verkrijgbaar met of zonder wanddelen en in verschillende uiteenlopende formaten.
Het voordeel van deze mogelijkheden is dat ze tijdelijk zijn en op te zetten indien gewenst.

Het dakterras of balkon.

En vergeet tenslotte je balkon niet. Je stapt zo van uit je bed het balkon op. Op deze vierkante meters kan het echt genieten zijn van de ondergaande zon en het goede gezelschap.
Heb je al een dakterras dan hoef ik er verder bijna geen woorden aan te besteden. Gezellig met een vuurtje erbij. Wellicht heb je nog een plat dak dat met een paar aanpassingen om te toveren is naar een dakterras. Vergewis je tevoren wel even over de draagkracht van je dakbedekking en balken.

Onze stappen van binnen naar buitenleven.

Voorlopig staat op onze planning nog het opknappen van het buitenhuisje. Daarna gaan we het dak waterdicht maken en van binnen verder opknappen. En de openslaande deuren klemmen nog wat.
Aan dit huis zit een kleine veranda met plantenrekken vast. Eigenlijk een heel leuk en beschut plekje.

Lees ook.

Op Thuisleven kan je meer lezen over Hoe je van je balkon of dakterras een paradijs maakt

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij nog meer (goede) ideeën?

Bron afbeelding: Pixabay

 

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

9 Comments

 1. mamasliefste 16 februari 2020 at 09:21 - Reply

  Ik wil graag een mooie hoge heg, zodat als ik naar buiten kijk, tegen groen aankijk ipv een parkeerterrein

 2. Tania 16 februari 2020 at 10:12 - Reply

  Wij moeten nog onze hele tuin onder handen nemen. Net eerst een deel van het huis verbouwd

 3. racheltjuh 16 februari 2020 at 11:20 - Reply

  wij willen tegen de tijd nog wel een serre aanbouwen, is gewoon heerlijk en je kan lekker lang erin blijven zitten zowel zomer als winter

 4. Nicole Orriëns 17 februari 2020 at 09:15 - Reply

  Lekker veel ramen vind ik ook al fijn. Huizen met kleine ramen schrikken me dan ook altijd af.

 5. Beebs and Moms 17 februari 2020 at 10:10 - Reply

  Wij hebben vorig jaar onze tuin laten doen en dat ziet er zoveel beter uit. Veel buren hebben een veranda en stiekem staat dat ook nog op de wensenlijst, zodat je ook buiten kunt zitten terwijl het regent.

 6. Daisy de Vos Burchart 17 februari 2020 at 11:10 - Reply

  Wij zouden nog graag eens een mooie lounge set willen, maar helaas is onze achtertuin daar te klein voor.
  Wel hebben we een heerlijke hangstoel en een fijne zweefparasol om heerlijk in en onder te vertoeven in de zomer.

  Verder wel een standaard tuinset om heerlijk aan te eten in de zomer!

  Kan niet wachten tot het weer tijd is om in de tuin te kunnen zitten met het lekkere warme weer :D

 7. Jasmina 17 februari 2020 at 11:26 - Reply

  Een serre is iets waar ik altijd al van gedroomd heb, zodat je in de winter toch een beetje “buiten” bent. Helaas zit dat er voorlopig nog niet in :(

 8. strongbodynl 19 februari 2020 at 17:49 - Reply

  Ik heb nu een balkon en vind het leuk om plantjes. Ik ben niet echt een tuin persoon (als ik het zelf moet doen haha) maar vind het wel fijn om buiten te zitten.

 9. Marjolein 4 maart 2020 at 15:43 - Reply

  Ik krijg nu direct zin in een tuinhuisje, waar ik naar buiten kan kijken, me in de natuur voel en m’n boekje kan lezen. Heerlijk! :)

Leave A Comment