Dat wij graag buiten zijn, is geen verrassing. Maar wat nu als je binnen bent. Om wat voor reden dan ook je liever beschut zit. Hoe haal je het buitenleven naar binnen, over de drempel? Daar is, zeker bij Foravida naast een tuinkamer, meer dan één oplossing voor te vinden.

Een tuinkamer, ook wel serre.

Door aan je huis of recreatiewoning een tuinkamer te bouwen. Dat wordt ook wel een serre genoemd. Meestal een ruimte met openslaande deuren en doorzichtige wanden om nog meer daglicht naar binnen te laten schijnen. De mogelijkheden van een tuinkamer kopen zijn eindeloos en binnen ieders budget te realiseren. Tot aan glazen schuifwanden en een polycarbonaat dak aan toe. Vaak kan dit, afhankelijk van de gemeente, vergunningsvrij.

Een binnentuin of botanische kamer.

Het omgekeerde van deze buitenkamer zou een binnentuin kunnen zijn. Deze is ergens centraal in de woning gesitueerd. In warme landen iets bekender dan in ons koude kikkerlandje. Dit heeft alles met het klimaat te maken.
Je zou met lichtkoepels of een lichtstraat ook een centraal gelegen ruimte van extra daglicht kunnen voorzien. Deze kan je openen voor een snuifje buitenlucht en vervolgens inrichten met grote planten als een botanische kamer.

Veranda.

Een veranda kan je voor, naast of achter je huis bouwen. Meestal zijn veranda’s van hout. De platen worden ruim boven de grond bevestigd, dus meestal is de veranda met wat treden te bereiken. Met een afdak erboven zit je al snel droog en in een ideale omstandigheid zie ik zelfs een schommelstoel voor mij. Met wat begroeiing aan de zijkanten en een buitenlamp maak je er al snel een beschut plekje van. En de broodnodige versnaperingen op loopafstand in de keuken.

Tuinhuis, boomhut of kas.

Je kunt een tuinhuis inrichten als een soort theehuisje. Ik zie mezelf daar al een boekje lezen in mijn leeshoekje. Of wat te denken van het oude speelhuisje of de boomhut van de kinderen. Die ruimte laten we toch niet onbenut.
En de kas in de tuin kan je, mits ruim genoeg, ook voorzien van een zitje. Wanneer je verticaal tuiniert houd je waarschijnlijk genoeg ruimte over. Dan ben je omringt door het groen.

Terrasoverkapping of carport.

Dit geldt ook voor je schuur en carport. Wanneer je alle spullen eruit haalt en wat aandacht besteed aan de inrichting met bijvoorbeeld robuuste steigerhouten meubels en kussens. Dan heb je al snel een heel knus, overdekt plekje waar je beschut kan zitten. Mocht het toch wat donker zijn dan zou je een lichtkoepel kunnen overwegen. Voor wat meer daglicht onder de overkapping.

Caravan, tent of vouwwagen.

Voor het ultieme vakantiegevoel kun je natuurlijk ook de tent, caravan of vouwwagen in de tuin opzetten. Je hebt dan al heel snel het gevoel meer buiten te leven. Ook lijkt de tijd langzamer te gaan en je meer te genieten van de kleine dingen. Je eigen tiny house aan huis.

Parasol, zweefdoek en partytent.

In het verlengde kan je met je parasol of zweefdoek ook beschutting creëren. Dit kan midden in de tuin, maar ook langs het huis.
En wat te denken van een partytent. Deze zijn verkrijgbaar met of zonder wanddelen en in verschillende uiteenlopende formaten.
Het voordeel van deze mogelijkheden is dat ze tijdelijk zijn en op te zetten indien gewenst.

Het dakterras of balkon.

En vergeet tenslotte je balkon niet. Je stapt zo van uit je bed het balkon op. Op deze vierkante meters kan het echt genieten zijn van de ondergaande zon en het goede gezelschap.
Heb je al een dakterras dan hoef ik er verder bijna geen woorden aan te besteden. Gezellig met een barbecue erbij. Wellicht heb je nog een plat dak dat met een paar aanpassingen om te toveren is naar een dakterras. Vergewis je tevoren wel even over de draagkracht van je dakbedekking en -constructie.

Onze stappen van binnen naar het buitenleven.

Voorlopig staat op onze planning nog het opknappen van het huisje. Het dak is waterdicht gemaakt maken en van binnen zijn de wanden en het plafond voorzien van platen. De openslaande deuren klemmen nog wat en hebben een likje verf gekregen. Het hout van de veranda en schutting was verrot en hebben we verwijderd. Nu is een beschut plekje ontstaan waar we met een trappetje kunnen komen. Er komt nu door de openslaande deuren veel meer licht binnen vallen.

Veranda weg, tuinkamer met openslaande deuren.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij al een tuinkamer?

 

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment