Om overlast van regenwater tegen te gaan, worden steeds vaker infiltratiekratten ingezet. Helemaal bij de nieuwbouw van panden met een groot oppervlak als parkeergarages. De voordelen van het plaatsen van een infiltratiekrat zijn velerlei, ook voor particulieren. Daar wegen de nadelen van de graafwerkzaamheden en de kosten niet tegen op. Helemaal niet als je lokale overheid bijspringt met een gunstige regeling.

Hoe werkt een infiltratiekrat eigenlijk?

Infiltreren is een ander woord voor doorsijpelen. De infiltratiekratten worden onder de grond aangesloten op de regenpijp en vangen het regenwater op. Dat loopt (optioneel) eerst door een bladscheider, waar het grove materiaal gescheiden wordt het het water. In het zandfilter bezinkt het kleine vuil en het water stroomt vervolgens door. De kratten vormen een soort buffer die heel langzaam het water weer vrijgeeft aan de bodem. Het gefilterde water sijpelt er langzaam uit. Op deze manier spoelt niet al het regenwater direct weg in het riool. Mocht dat al mogelijk zijn tijdens een fikse regenbui.

Onder je buitenkraan kan je een infiltratieput plaatsen.

De voor- en nadelen van een infiltratiekrat.

Het gemeenschappelijke voordeel ligt erin dat enerzijds de druk op het riool wordt ontlast tijdens een hevige bui. En anderzijds het grondwater vervolgens weer langer op peil gehouden kan worden. Daar hebben in je directe omgeving de eventuele struiken en bomen ook baat bij.
Je bent als bewoner van het riool afgekoppeld. Dat kan je in de jaarlijkse heffing van de rioolbelasting schelen. Het aanschaffen en het plaatsen van de infiltratiekratten brengen kosten met zich mee. Onze gemeente komt de inwoners tegemoet en verstrekt tot maximaal vier gratis infiltratiekratten. Voor de plaatsing en het onderhoud blijf je zelf verantwoordelijk.
Onder het mom van ‘elk voordeel heb zijn nadeel’, is het ingraven van de infiltratiekratten wel een grote klus. Ze zijn voor onderhoud, los van het legen van de zand- en de bladvang, moeilijk bereikbaar onder de grond. Bijkomend voordeel is wel dat wanneer eenmaal ingegraven, het infiltratiekrat geen kostbare buitenruimte in beslag neemt. Je hebt er bijna geen omkijken meer naar.

Wat is er allemaal nodig?

Mocht in jouw wijk de grondwaterstand te hoog staan, dan heeft een infiltratiekrat geen toegevoegde waarde. Is dit niet het geval dan heb je in de eerste plaats de ruimte nodig om het infiltratiekrat of de kratten in te kunnen graven. Vervolgens beschik je over dakoppervlak waar het regenwater opgevangen kan worden en door een regenpijp afgevoerd wordt. Dan heb je nog, niet geheel onbelangrijk, geschikte bodem nodig. De grond moet het water wat wegsijpelt wel op kunnen nemen. Om dit eenvoudig te kunnen controleren is de emmertest bedacht.

Neem hier een kijkje voor allerhande klusspullen.

De emmertest.

Vul een emmer met water, liefst uit de regenton natuurlijk. Graaf een paar gaten van dertig centimeter diep verspreid door de tuin. Giet een emmer water in ieder gat. Loopt het water binnen een kwartier weg, dan is de tuingrond geschikt om te infiltreren. Duurt het langer dan een uur voordat het water in de bodem is opgenomen, dan heeft het plaatsen van een infiltratiekrat niet zoveel zin.

Aanschaf en plaatsing.

Infiltratiekratten zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Om dichtslibben te voorkomen worden sommige modellen met geotextiel omwikkelt. Voor een dakoppervlak van zo’n 50m2 zijn drie a vier infiltratiekratten met een inhoud van 200L afdoende. Deze hebben een afmeting van een halve meter bij een meter en zijn veertig centimeter hoog. Het infiltratiekrat wordt onder een laag van dertig centimeter drainzand ingegraven. Controleer de mate van belasting mocht je bijvoorbeeld met een auto erover heen willen kunnen rijden. Plaats een overloop op de regenpijp ter hoogte van het maaiveld. Dit voor het geval dat het infiltratiesysteem onverhoopt vol raakt tijdens hevige regenval.

Infiltratiekratten ingegraven.

Een afsluitende tip.

Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen de tip om een bladvanger op het regenpijp te plaatsen. Deze houdt blaadjes, takjes en ander spul tegen. De lokale bouwmarktspecialist beveelt ons een kunststof bladvanger aan, aangezien de stalen variant, naarmate de tijd verstrijkt, door corrosie, de regenpijp kan beschadigen.

Lees ook.

Zou een infiltratiekrat iets voor jou zijn?

#Dit artikel bevat affiliatielinken

 

 

 

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment