Ben je niet meer helemaal tevreden over je tuin, omdat er te weinig groen in voorkomt? Dan zijn er verschillende dingen punten die je aan kunt pakken. Het toevoegen van groen in de tuin is erg belangrijk. Meer natuur om je heen helpt namelijk veel mensen met het vinden van rust. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit. Je kunt gemakkelijk keuzes maken om je tuin te vergroenen. Zo kun je bijvoorbeeld je de houten schutting vervangen door wintergroene haagplanten. In dit blog bericht geven we je graag meer tips voor het geven van een makeover aan je woning.

Vervang je schutting met haagplanten.

Meer groen toevoegen aan je tuin kan op veel verschillende manieren. Een van deze manieren is het vervangen van de schutting met een haagplant. Haagplanten hebben namelijk veel voordelen ten opzichte van een houten schutting. Allereerst zorgen winterharde haagplanten voor een perfect aanzicht. Je ziet namelijk geen grauwe schutting meer om je tuin heen, maar je ziet overal groen. Daarnaast zorgt de haagplant ook voor een verbetering van de biodiversiteit van de tuin. Er kunnen enorm veel insecten in de haagplant huisvesten en ook de vogels worden zo naar je tuin getrokken. Daarnaast zorgen haagplanten ook voor een verbetering van de luchtkwaliteit. Zo neemt het fijnstof uit de lucht en brengt het meer zuurstof.

Leg een gazon aan in de tuin.

Een andere mogelijkheid die je hebt, is het aanleggen van een gazon. Een grasveld zorgt namelijk direct voor een mooie en groene toevoeging. Je hebt daarnaast ook veel plezier aan een grasveld. Zeker als je kinderen hebt, is het erg leuk om een grasveld aan te leggen. Je kunt hier namelijk perfect op spelen met de kinderen. Daarnaast is het bij een grasveld ook makkelijk om planten ernaast te planten in een border. Zo creëer je nog meer groen in de tuin! Het gazon hoeft echter niet altijd groot te zijn. Een klein gazon zorgt namelijk ook al voor het vergroenen van de tuin.

Creatief omgaan met plantenbakken.

Het kan soms moeilijk zijn om meer groen toe te voegen aan je tuin. Zeker als je een kleine tuin hebt, ga je al snel liever voor een terras dan voor een groene tuin. Je kunt echter door creatief te zijn veel groen toevoegen. Kies er bijvoorbeeld voor om plantenbakken te maken die je vult met allerlei verschillende bloemen. Deze kun je vervolgens ook op wieltjes zetten, waardoor je ze gemakkelijk kunt verplaatsen als ze te veel ruimte in beslag nemen. Ook kun je de keuze maken om de plantenbakken aan de muren van het huis te hangen. Op deze manier voeg je wel groen toe, maar heb je er helemaal geen hinder van!

Een groendak nemen.

Heb je een tuin waar je geen ruimte hebt om nog meer groen toe te voegen? Laat dan een groendak installeren op het dak van je woning of schuur! Dit zorgt er direct voor dat er meer groen in de omgeving is. Hierdoor wordt de luchtkwaliteit beter en geniet je van veel voordelen. Zo zorgt een groendak ook nog eens voor een goede afvoer van het regenwater en brengt het een betere isolatie voor het gebouw. Als dit nog niet genoeg was, krijgt je woning ook nog meer voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat zonnepanelen nog efficiënter zijn als ze op een groendak liggen? Dit komt omdat de temperatuur doorgaans lager is op het groendak. Hierdoor krijgen de zonnepanelen het makkelijker en zijn ze effectiever in het winnen van energie. Zo voel je het ook nog eens in je portemonnee!

Lees ook.

Ben jij al bezig met het vergroenen van je leefomgeving?

Bron afbeelding: Avid clicks

 

6 Comments

 1. Sharon Romijn-Hoekstra 29 oktober 2022 at 20:13 - Reply

  Wat een leuke tips! Ik ben gek op een groene tuin! ?

 2. Linda schrijft 't op 4 november 2022 at 10:21 - Reply

  Mijn tuin is een groene omgeving van klimplanten, gras tot groene struiken. Ik zou in de toekomst nog een groen dak willen.

 3. Linda |Kijkje in huis en tuin 16 januari 2023 at 12:43 - Reply

  Hier in de tuin hebben we een gazon en klimplanten en veel groene borderplanten

 4. Jouvence 18 januari 2023 at 10:32 - Reply

  Wij hebben helaas geen tuin, maar ik zou er wel graag veel planten/bloemen en gras in willen hebben. Niet zo’n saai betegelde tuin.

 5. Nicole Orriëns 19 januari 2023 at 10:26 - Reply

  Mijn leefomgeving is al behoorlijk groen omdat ik op het platteland woon. Mijn favoriete tip is een houten schutting te bedekken met groen.

 6. Mieke | Miek's Mind 22 februari 2023 at 09:39 - Reply

  Wij hebben eindelijk een tuin sinds een half jaar en die heeft zeker een makeover nodig. Alleen eerst binnen alles afmaken en dan komt buiten.

Leave A Comment