Tijdens een rondje fietsen in onze prachtige omgeving letten wij op mooie huizen en tuinen. Het viel ons op dat er een aantal rieten daken opnieuw gedekt werden. Ook zagen we enorm glimmende dakpannen ons tegemoet stralen. En een twee-onder-een kap waarvan één woning nieuwe dakpannen had laten leggen. Op het andere huis lagen de ‘oude’ pannen nog en dat zag er erg vreemd uit. Wat zijn de mogelijkheden wat betreft dakbedekking eigenlijk? En de kosten, want je kan natuurlijk altijd nog zelf het dak op!

Verschillende soorten dakbedekking.

De prijs van dakbedekking hangt sterk af van het materiaal dat je hebt gekozen. Er zijn veel verschillende soorten daken zoals de eerder genoemde dakpannen. Deze gaan lang mee en vergen weinig onderhoud. Op dit moment bestaan er al dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen. Zo ben je in één klap klaar met je dak.
Een rieten dak is ook al ter sprake gekomen. Dat is een andere tak van sport en vergt een zeer professionele benadering.
Niet iedereen heeft een schuin dak, platte daken worden veelal gelegd met het waterdichte bitumen of EDPM dakfolie met een zeer lange levensduur.
Erg in opkomst zijn de groendaken. Hierbij wordt het dakoppervlak belegd met sedum rotsplantjes met als grote voordeel het vergroten van de biodiversiteit en hogere isolatiewaarde van het dak.
Een zinken dak zie je niet erg vaak, dat is exclusiever en niet voor iedereen binnen bereik. Het zink is erg duurzaam en in combinatie met een goede dakisolatie is het minder gehorig.

Schakel je een professional in?

Naast materiaalkosten is er nog een grote kostencomponent wanneer je je dak opnieuw wil laten bedekken. Dan doel ik natuurlijk op de dakdekker kosten. Je hebt het wel over je dak, dat moet goed bestand zijn tegen de verschillende weersomstandigheden. Het geeft je woning identiteit en biedt bescherming voor de rest van je huis en inboedel. Mocht er onverhoopt iets mis gaan, dan kan je altijd nog terugvallen op de installateur of producent van de dakbedekking.

Afvoer van oude dakbedekking.

Een derde en laatste component in de kosten van het (laten) aanleggen van een nieuw dak, betreft de afvoer van de ‘oude’ dakbedekking. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf af te voeren. In onze gemeente is een gedegen milieustraat en mogen inwoners veel afval zelf scheiden en afvoeren. Wat betreft oude dakpannen, daar is een grote tweedehands markt voor. Er wordt zo 7,50 euro voor een ouderwetse dakpan betaald, juist omdat deze niet meer gebakken worden. Tel maar uit je winst!

De voordelen van een nieuw dak.

Niet alleen valt een nieuw dak direct op in de straat. Ook kan je inspelen op de nieuwste technologieën zoals de eerder aangestipte geïntegreerde zonnepanelen. Als je toch je dak gaat vernieuwen besteed dan ook gelijk aandacht aan het verhogen van de isolatie waarde van je huis. Er gaat over het algemeen een hoop warmte verloren en er komt een hoop warmte binnen door je dak. Dat voel je gelijk wanneer je de zolder betreed. Hier kan je mee spelen en zorgen dat de investering van een nieuw dak uiteindelijk weer snel naar je toekomt. Door een besparing op de maandelijkse energierekening. Gemeentes spelen hier ook handig op in en er zijn subsidieregelingen waar je wellicht gebruik van kunt maken. Verdiep je hier eens in.

Lees ook.

Sociale media.

Tuin- en Buitenleven is ook actief op social media en heeft een eigen Facebook groep. Zien we je daar ook voor een kijkje achter de schermen?

Wat is jouw favoriete dakbedekking?

Afbeelding van sxh41920 via Pixabay

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

9 Comments

 1. Linda schrijft 't op 4 oktober 2022 at 07:49 - Reply

  Mijn droom is een rieten dak, hoewel het kostenplaatje daarvoor wel erg hoog is, maar je moet een droom hebben niet?

 2. Caroline 4 oktober 2022 at 09:31 - Reply

  Mooie informatie! Zelf zou ik denk ik het liefst een professional inschakelen bij het vervangen van de dakbedekking.

 3. Gabrielle 4 oktober 2022 at 09:36 - Reply

  Zelf vind ik een rietendak echt geweldig en heb ik dat ook een tijdje gehad. Maar het brengt wel veel zorgen met zich mee..

 4. Tessa 5 oktober 2022 at 14:08 - Reply

  Een rietendak vind ik altijd erg mooi, een beetje nostalgisch gevoel

 5. Wanda 5 oktober 2022 at 18:31 - Reply

  Als kind zei ik altijd dat ik later in een huis met een rieten dak wilde wonen, maar inmiddels hoeft dat voor mij niet meer en vind ik een mooi pannendak net zo functioneel.

 6. Mandy 8 oktober 2022 at 07:18 - Reply

  Ik vind een rieten dak echt super mooi! En ik zou nooit zelf het dak op gaan, ik ben lomp en misschien vind ik het stiekem ook wel eng, laat dat maar aan een professional over!

 7. Melanie Hoogvliet 9 oktober 2022 at 11:46 - Reply

  Mijn droomhuis zou een rieten dak hebben dat vind ik heel mooi maar ook wel weer brand gevaarlijk. Zelf hebben wij een platdak en daar ligt dus gewoon bitumen op

 8. Gemma 9 oktober 2022 at 12:49 - Reply

  Een nieuw dak en dan ook geïsoleerd, kan schelen in de energiekosten!

 9. Karel 19 oktober 2022 at 08:09 - Reply

  Handig. We zijn aan het verbouwen en hebben een plat dak die aan vernieuwing toe is, deze tips komen van pas.

Leave A Comment