Het aanleggen van een tuin is een proces. Bij de één duurt het jaren, de ander laat zijn tuin volgens plan door een professional aanleggen. Vervolgens begint het stadium van het aankleden van je tuin. Ook daarin verschillen mensen weer. Dat brede spectrum loopt van de natuur is de natuur tot aan een weelderige beeldentuin. Ik deel wat mogelijkheden van tuindecoratie waar je wellicht nog niet aan gedacht hebt.

Wat is tuindecoratie?

Het decoreren van je tuin maar dan niet met planten, struiken of bomen maar met spulletjes valt onder de noemer ‘Tuindecoratie’. Sommige mensen scharen er ook sierbestrating en het in vormen knippen van buxusstruiken onder. Ik houd het voor het gemak even bij spulletjes. Met de decoratie fleur je je tuin op en maak je het je eigen. Zo hebben wij wat beeldjes van plaagdieren door de tuin verspreid staan. Daar zien wij de humor wel van in. En iedere zomer hangen we de tuin vol met lampionnen die zich met zonlicht opladen. Nadeel is wel dat ze ver na zonsondergang hun vrolijkheid verspreiden. Wat is er nog meer onder de zon?

Buitenkleden.

De nieuwste vorm van tuindecoratie zijn wel de buitenkleden. Deze springen steeds meer in het oog bij OTTO. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, maten en patronen. Het voordeel is dat ze buiten kunnen blijven liggen en ze je blote voeten beschermen tegen opgewarmde tuintegels. Met het leggen van een kleed markeer je ook de plek van je zitje. En daarbij kan je met de kleur van je buitenkleed aansluiten bij diverse kleinere decoratiematerialen en een eenheid creëren in je tuin. In de winter kan je het buitenkleed naar binnen halen voor meer comfort.

Tuinverlichting.

Zoals eerder benoemd, ben ik dol op solar tuinlampen en dan specifiek de lampionnen. Ik ben dol op de vorm en de verschillende kleuren. Ook voor de minder uitbundige mens zijn er solar tuinstekers verkrijgbaar. Het grote voordeel is dat je ze niet op het elektriciteitsnet hoeft aan te sluiten. Je kunt er eenvoudigweg het tuinpaadje mee markeren. Voor het vergroten van je eigen veiligheid zijn er tuinlampen met een bewegingssensor verkrijgbaar. Deze springen aan bij iedere beweging in de achtertuin. Dus ook als jij ’s avonds laat van een feestje thuis komt. Dat kan heel handig zijn om gemakkelijker je sleutelgat te vinden. Met het licht kan je dus spelen wat betreft sfeer, het uitlichten van een bijzondere boom of struik en gebruik maken van het veiligheidsaspect.

Tuinbeelden en -figuren.

In onze tuin verspreid vind je een aantal mollen en een haas van aardewerk. Een kunststof poes en een papegaai verschuilt zich in de groenblijvende tuinwand. Er lopen wat rode mieren (magneet) over een rek. Deze tuinfiguren hebben we in de loop der jaren verzamelt op braderieën of in tuincentra.
De grootste publiekstrekkers blijven toch wel de vaste planten in volle bloei en het fruit in de fruitboom. Daar kan eigenlijk geen decoratie tegen op!

Hedera, kamperfoelie en Clematis als groene wand.

De papegaai tussen de planten, een poes en tuinkabouter

Tuindierbenodigdheden.

Ik stip toch nog even de vogelhuisjes, insectenhotels en waterschalen aan. Het is een twijfelgeval wat betreft tuindecoratie, maar er zijn zulke mooie exemplaren verkrijgbaar.

Lees meer.

Sociale media.

Tuin- en Buitenleven is ook actief op social media en heeft een eigen Facebook groep. Zien we je daar ook voor een kijkje achter de schermen?

Ben jij fan van tuindecoratie?

Bron uitgelichte afbeelding: OTTO