Het aanleggen van een tuin is een proces. Bij de één duurt het jaren, de ander laat zijn tuin volgens plan door een professional aanleggen. Vervolgens begint het stadium van het aankleden van je tuin. Ook daarin verschillen mensen weer. Dat brede spectrum loopt van de natuur is de natuur tot aan een weelderige beeldentuin. Ik deel wat mogelijkheden van tuindecoratie waar je wellicht nog niet aan gedacht hebt.

Wat is tuindecoratie?

Het decoreren van je tuin maar dan niet met planten, struiken of bomen maar met spulletjes valt onder de noemer ‘Tuindecoratie’. Sommige mensen scharen er ook sierbestrating en het in vormen knippen van buxusstruiken onder. Ik houd het voor het gemak even bij spulletjes. Met de decoratie fleur je je tuin op en maak je het je eigen. Zo hebben wij wat beeldjes van plaagdieren door de tuin verspreid staan. Daar zien wij de humor wel van in. En iedere zomer hangen we de tuin vol met lampionnen die zich met zonlicht opladen. Nadeel is wel dat ze ver na zonsondergang hun vrolijkheid verspreiden. Wat is er nog meer onder de zon?

Buitenkleden.

De nieuwste vorm van tuindecoratie zijn wel de buitenkleden. Deze springen steeds meer in het oog bij OTTO. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, maten en patronen. Het voordeel is dat ze buiten kunnen blijven liggen en ze je blote voeten beschermen tegen opgewarmde tuintegels. Met het leggen van een kleed markeer je ook de plek van je zitje. En daarbij kan je met de kleur van je buitenkleed aansluiten bij diverse kleinere decoratiematerialen en een eenheid creëren in je tuin. In de winter kan je het buitenkleed naar binnen halen voor meer comfort.

Tuinverlichting.

Zoals eerder benoemd, ben ik dol op solar tuinlampen en dan specifiek de lampionnen. Ik ben dol op de vorm en de verschillende kleuren. Ook voor de minder uitbundige mens zijn er solar tuinstekers verkrijgbaar. Het grote voordeel is dat je ze niet op het elektriciteitsnet hoeft aan te sluiten. Je kunt er eenvoudigweg het tuinpaadje mee markeren. Voor het vergroten van je eigen veiligheid zijn er tuinlampen met een bewegingssensor verkrijgbaar. Deze springen aan bij iedere beweging in de achtertuin. Dus ook als jij ’s avonds laat van een feestje thuis komt. Dat kan heel handig zijn om gemakkelijker je sleutelgat te vinden. Met het licht kan je dus spelen wat betreft sfeer, het uitlichten van een bijzondere boom of struik en gebruik maken van het veiligheidsaspect.

Tuinbeelden en -figuren.

In onze tuin verspreid vind je een aantal mollen en een haas van aardewerk. Een kunststof poes en een papegaai verschuilt zich in de groenblijvende tuinwand. Er lopen wat rode mieren (magneet) over een rek. Deze tuinfiguren hebben we in de loop der jaren verzamelt op braderieën of in tuincentra.
De grootste publiekstrekkers blijven toch wel de vaste planten in volle bloei en het fruit in de fruitboom. Daar kan eigenlijk geen decoratie tegen op!

Hedera, kamperfoelie en Clematis als groene wand.

De papegaai tussen de planten, een poes en tuinkabouter

Tuindierbenodigdheden.

Ik stip toch nog even de vogelhuisjes, insectenhotels en waterschalen aan. Het is een twijfelgeval wat betreft tuindecoratie, maar er zijn zulke mooie exemplaren verkrijgbaar.

Lees ook.

Sociale media.

Tuin- en Buitenleven is ook actief op social media en heeft een eigen Facebook groep. Zien we je daar ook voor een kijkje achter de schermen?

Ben jij fan van tuindecoratie?

Bron uitgelichte afbeelding: OTTO

 

11 Comments

 1. Aritha 3 augustus 2022 at 16:46 - Reply

  Wij hebben eigenlijk geen dingen in de tuin staan. Al hebben we mooi glazen vlinders in huis die je op de muur kunt bevestigen. Die liggen al 3 jaar te wachten tot ze naar buiten mogen. Leuke blogpost en mooie foto’s. Ik kwam her via HUISVLIJT Linkparty.

 2. Linda schrijft 't op 19 september 2022 at 07:42 - Reply

  Buiten kleden vind ik erg leuk bij een overkapping maar deze hebben we nog niet. Zelf ben ik niet echt van de kabouters in de tuin.

 3. Claire 19 september 2022 at 19:06 - Reply

  Dat ziet er gezellig uit!! In zo’n buitenkleed heb ik ook direct zin! Jammer dat de zomer weer voorbij is. Ik kan mij zo verheugen op dit soort dingen! Tel nu al af..

 4. Rory 20 september 2022 at 09:38 - Reply

  Heel grote fan van de buitenkleden. We hebben het eerste Corona-jaar onze tuin gepimpt met een opzetzwembad (as we speak moeten we die nog steeds legen en opruimen ?) diverse buitenkleden, lampjes en meer. Het enige wat heel vervelend is dat de kleden van plastic zijn (of materiaal met plastic erin) en dat ze na twee jaar al zo ‘versleten’ zijn dat er allemaal kleine plastic deeltjes vanaf komen. Hartstikke vervuilend en slecht voor het milieu. Maar via de link in jouw blogpost zie ik kleden die volgens mij een stuk milieubewuster en veiliger zijn. Goede optie voor volgende zomer. Want wij moeten alles nu weg gooien (is ook zonde voor de portemonnee).

 5. Tessa 21 september 2022 at 08:00 - Reply

  Ik heb een balkon waar ik allerlei metalen figuren op heb staan en twee grote planten potten. Heb helaas niet een heel groot balkon

 6. Renata Feyen 25 september 2022 at 10:42 - Reply

  Wij moeten die van ons ook nog doen – niet dat onze tuin groot is, maar we willen zowel figuurtjes als planten

 7. EvenDelen.be 26 september 2022 at 07:17 - Reply

  Ik hou er van om de tuin aan te kleden. Zo ben ik gek op speciale bloempotten en beelden. Volgend jaar ga ik een waterpartij maken voor de vogels.

 8. Sandra 26 september 2022 at 09:38 - Reply

  Ik heb op mijn terras enkel planten staan, maar zo een buitenkleed is echt wel leuk. Dat is iets voor volgend jaar!

 9. Nicole Orriëns 27 september 2022 at 09:11 - Reply

  Ik houd van kleur en fleur in te tuin, en ik vind tuindecoratie een prachtige manier om er wat kleur in te brengen. Zeker als je niet zulke groene vingers hebt.

 10. Cynthia 27 september 2022 at 11:42 - Reply

  Ik heb weer eens onder een steen gelegen, ben ik bang. Ik wist niet dat er kleden voor in je tuin bestaan. Maar het ziet er wel knus uit in ieder geval. Ik ben alleen zo bang dat het zo vies wordt. Of is het makkelijk schoon te houden, vind je?

 11. Mandy 2 oktober 2022 at 07:38 - Reply

  I love it!! Wij hebben niet echt tuin decoratie maar ziet er wel super leuk uit. Wij hebben wel een tuinhuisje helemaal leuk gedecoreerd

Leave A Comment