Op het moment dat ik bij elho de Magic Microgreens langs zie komen, denk ik aan de microgreens zaadjes die ik eerder heb aangeschaft. Nu we iets minder vaak buiten de deur eten, fleur ik graag de broodjes bij de lunch op. Microgroenten, kiemgroenten zijn hier goed voor te gebruiken en zijn ook nog eens een stuk gezonder dan een bijpassend sausje.

Meer over microgroenten.

Microgroenten zijn kleine, maar voedzame groenten die je kunt zaaien met weinig moeite. Het is een leuke en gezonde toevoeging aan je maaltijd, omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen en antioxidanten. Bovendien zijn ze makkelijk te kweken en hebben ze weinig ruimte nodig. Je kunt een onderscheid maken tussen baby leaves, je oogst kleine blaadjes of micro leaves, dan oogst je de steel en het kiemblad. Ik heb gekozen voor het Komkommerkruid en de Mizuma. Deze laatste heeft een milde mosterdsmaak. Bij deze keuze had ik de broodjes met gerookte zalm en carpaccio in mijn achterhoofd.

Verbouwen van microgroenten.

Om te beginnen heb je wat zaad, een bakje of pot, aarde, een plantenspuit en een lichte plek nodig. Vul de pot of het bakje met tuinaarde, waarbij je de bovenkant bedekt met een laagje brekerszand. Dat helpt tegen eitjes leggen door die kleine vliegjes. Voeg vervolgens het zaad toe volgens de aanwijzingen op de verpakking. Sproeien met water is noodzakelijk om het zaad te laten ontkiemen. Zet het bakje of de pot in een goed verlichte ruimte, maar vermijd direct zonlicht. Het duurt meestal een paar dagen voordat de microgroenten verschijnen. Als de zaden zijn ontkiemd, moet je ervoor zorgen dat de microgroenten voldoende water krijgen. Gebruik een plantenspuit om het zaad te bevochtigen en let erop dat je niet teveel water gebruikt.

Komkommerkruid in de elho Magic Microgreens.

Komkommerkruid ontkiemd.

Oogsten.

Als het steeltje van de microgroenten lang genoeg is of er zijn genoeg blaadjes, dan kun je deze oogsten. Snijd de microgroenten vlak boven de aarde af en eet je oogst vers op. De microgroenten kan je opnieuw laten opgroeien, indien je ze op deze wijze oogst. Dit kan, los van de seizoenen, het hele jaar rond.

Magic Microgreens.

We zullen in de wereld niet alleen zuinig met water om moeten springen. We moeten ook verantwoordelijk omgaan met de beschikbare (voedzame) bodem. Steeds meer groenten worden met een wortelgestel enkel op water geteeld. Microgroenten lenen zich hier voor. In de Magic Microgreens is het de bedoeling om water toe te voegen tot aan de markering. Op de bak met water komt een schotel met de zaadjes te liggen. De deksel zorgt voor een vochtig binnenklimaat en beschermt de kiemplantjes tegen direct zonlicht. Bijkomend voordeel is dat de plantjes door de sleuven in de richting van de deksel groeien. Wanneer de zaadjes ontkiemen dien je ze regelmatig te besproeien met de plantenspuit. De wortels groeien door de schotel de waterbak in en de microgroenten richten zich op. De afwatering in de zeef zorgt ervoor dat de ontkiemde zaden niet beschimmelen.

Mizuma in de elho Magic Microgreens.

Mizuma in de elho Magic Microgreens.

Mijn ervaring.

Ten eerste vind ik de Magic Microgreens een lust voor het oog. Het is daarbij ook praktisch vervaardigd. De losse onderdelen wijzen zich eigenlijk vanzelf. Ook is het geheel goed te reinigen na ieder zaaiavontuur en dan weer opnieuw te gebruiken.
Na het zaaien van het Komkommerkruid kan ik mijn geduld bijna niet bewaren. Gelukkig zijn op dag 3 al enkele zaadjes aan het ontkiemen. Iedere ochtend spiek ik even onder de deksel. Watergeven kan zoals gezegd alleen met een plantenspuit. Het water uit een gieter spoelt de zaadjes over de zeef heen. Na het geoogste Komkommerkruid door een salade te hebben gedaan, zaai ik een dag later gelijk de Mizuma. Het ontkiemen duurt iets langer, maar ik heb inmiddels ook iets meer geduld. Wat een leuk en lekker project voor in de vensterbank zeg!

Magic Microgreens elho Mizuma oogst.

Lekker hoor Mizuma uit de Magic Microgreens!

Productinformatie.

Magic Microgreens
Van gerecycled plastic;
Kleur: Blad groen of Toffee terra;
Afmeting: 17 x 7 cm;
EAN: 8711904520724.

Lees ook:

Heb jij wel eens microgroenten of kiemgroenten gegeten?

Leave A Comment