Soms, heel soms groeit de berg afval je gewoon boven het hoofd. Het is dan niet meer mogelijk om het gescheiden in de doordeweekse afvalstroom van je huishouding te verwerken. Of het afval mag gewoonweg niet in een kliko aangeboden worden. Ook met één of meer ritjes naar de milieustraat van je gemeente red je het niet meer. Of je auto is daar gewoon niet geschikt voor. Wat doe je dan? Nou, dan kan je bijvoorbeeld een vuilcontainer huren. Wist je overigens dat er containers in allerlei soorten en maten voor je verbouwing of tuinrenovatie bestaan? Voor iedere klus is er wel een passende oplossing denkbaar.

Container

Omdat je er niet als een berg tegenop moet willen zien, is het soms beter om een container te laten plaatsen. Het formaat van de container is meestal afhankelijk van het soort afval of de hoeveelheid ervan. Veel aannemers en hoveniers hebben dit al verdisconteert in de offerte. Het afval moet toch afgevoerd worden. Vergewis je van tevoren bij je gemeente over de regels omtrent het plaatsen van containers op de openbare weg. Liever goed voorbereid dan onaangenaam verrast als er een handhaver op de stoep staat. Mocht je plek hebben op eigen grond of zelf het afval kunnen hergebruiken dan kan dat natuurlijk ook. Zo willen wij de dakpannen die door het plaatsen van een dakkapel overtallig zijn zelf behouden voor het geval dat. We hebben ook de plek om dit op te slaan.

Tuinrenovatie

Voor een gigantische tuinklus, een hele renovatie moet je meer in de richting van een haakcontainer denken. Dit is een platte maar zeer lange container van zo’n 11m3. Hierin kan je na een grote tuinverbouwing de grond-, het groen- en houtafval af laten voeren. Houdt er rekening mee dat deze container bijna net zo lang als de klus duurt nabij je tuin komt te staan. Dit in tegenstelling tot de meer handzame big bag.

Big Bag

Vrij vertaald betekent big bag grote zak. Hiermee kan je 1 kuub bouw- en sloopafval laten afvoeren. De grote zakken zijn geweven van kunststof en hebben hengsels. Hiermee kunnen ze eenvoudig opgehesen worden. Waar niet veel mensen bij stilstaan is dat je er ook benodigdheden mee kunt laten bezorgen, als een soort uit de kluiten gegroeide boodschappentas. Denk hierbij aan kiezelstenen, grind, ophoogzand en zelfs teelaarde. Nu komen we meer in het straatje van de lezers van Tuin- en Buitenleven. Want het gebruik van een big bag scheelt je enorm veel kruien. Helemaal als je locatie goed bereikbaar is voor de vrachtwagen met knijper. Sommige bedrijven hanteren een statiegeldvorm. Over het algemeen blijft de big bag na de levering in je bezit.

Upcycling

Je kunt van de lege big bag zeer eenvoudig een compostsysteem maken. Zoek een goede plek in de tuin, waar de grote zak niet in de weg staat. Leg wat takken of snoeiafval op de bodem. Strooi daaroverheen wat aarde of compost met wormen van een andere composthoop. En vullen maar!
Sowieso zijn veel overblijfselen van een grote klus her te gebruiken. Naast de eerder genoemde dakpannen, die moeten wijken voor een dakkapel, willen we ook het dakraam hergebruiken. Daar willen we graag een koude kas van maken. Het lijkt ons wel handig dat het raam dan open kan door het mechaniek. Scheelt ons ook weer de afvoerkosten!

Lees ook

Op Thuisleven kan je meer lezen over (Bouw)container huren tijdens een verbouwing/verhuizing

Tuin- en Buitenleven op Social Media

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, TikTok, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij wel eens een container of big bag moeten gebruiken?

Bron afbeelding: Pixabay