Toen we het Landje in bezit kregen, zijn we direct begonnen met orde op zaken te stellen. Er lag heel veel vuil en spullen, dat zijn we gesorteerd aan het afvoeren. Ook is er veel achterstand in het snoeiwerk. De hortensia’s hebben we direct over de hele breedte van het land gesnoeid. Daar kwam héél veel snoeiafval van af.

Hout- en snoeiafval.

De takken die we van de hortensia’s hebben geknipt of zelfs gezaagd, hebben we naar één hoek op het landje gesleept. Kruiwagens vol. En toen we toch lekker bezig waren hebben we ook alle losse takken daarop gegooid. De takken die jarenlang uit de bomen zijn gevallen.
In de tussentijd waait er ook nog een hele boom om, die hebben we uit de sloot getrokken en huppakee op de hoop.
Ook alle lange bramentakken gooien we op de berg, om te voorkomen dat onze rondrennende kinderen erachter blijven haken. Wetende dat het de houtstapel zal overwoekeren, maar dan hebben we i.i.g. nog wat lekkers. We letten even niet op en die stapel wordt hoger en hoger.

De stapel met hout- en snoeiafval wordt steeds hoger

De houtstapel.

Gaandeweg zakt de houtstapel wel wat in, maar het blijft een hele berg. Tijd voor een langere termijn visie. Het verbranden van het tuinhout is een economisch delict en terecht. Daar zijn wel wat uitzonderingen op, maar die zijn voor ons niet aan de orde. We hebben (nog) geen bacterievuur of perenvuur, dat is alleen te bestrijden door verbranding.
Je mag wel een vuurschaal of vuurkorf laten branden, maar voordat we onze houtstapel gezellig hebben verbrand, dan zijn we wel een paar jaar verder.

Hout versnipperen.

We gaan op zoek naar een manier om het hout te versnipperen. Zo is er bij de lokale bouwmarkt een hakselaar te huur. Maar dan moeten we een korte periode lang al het hout er doorheen jassen. Wat kost zo’n apparaat eigenlijk? Dat bleek reuze mee te vallen en ook nog eens in de aanbieding, dus snel opgehaald. De reviews waren goed.

Hakselen van de lange slierten van de bramenstruiken. Rechts het begin van de afscheiding met dikkere takken

Hakselaar.

Niet vergeten om gehoorbescherming te dragen tijdens het hakselen en ik draag goede werkhandschoenen met een lederen handpalm tegen de doornen van de bramen en andere doornstruiken.
Dat gaat lekker vlot met de takken tot maar liefst 4,5 centimeter. Al willen we de hakselaar niet te snel over zijn tax helpen. De bramenslierten, hortensiatakken en het raaphout vliegen door de hakselaar heen. De gehakselde snipper vallen in een kunststof bak. En daar vind ik al snel een leuke, nuttige bestemming voor.

We strooien een looppad.

We geven het hout terug aan de bodem door er een paadje van te strooien. Dat paadje hebben we er al in gelopen door het heen-en-weer gesleep met spullen voor de stort. En dat is ook weer goed voor de permacultuur.
Ook kunnen we op termijn de snippers gebruiken ter bescherming van plantjes in de moestuin. Denk aan de aardbeienplanten. Zo zijn we op meerdere vlakken toch lekker bezig.

Het paadje van houtsnippers langs de Kruidenspiraal in aanleg

Een haag vlechten.

Van de dikkere takken, dunne stammen vlechten we een haag. Ideaal als afscheiding en voor de vogeltjes en insecten om zich in te verschuilen. De boomstronken kan ik op termijn wel gebruiken bij mijn nog aan te leggen kruidenspiraal of zullen de meisjes wel slepen naar hun buitenkeuken. De houtstapel is nu gereduceerd tot een beheersbare plek. De lijnen wat betreft het hout zijn uitgezet voor de langere termijn. Nog even en we kunnen niet wachten tot het komende snoeiseizoen zich weer aandient, want de (fruit)bomen zijn in jaren niet naar de kapper geweest.

Lees meer.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Wat doe jij met het snoeiafval uit je tuin? 

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

8 Comments

  1. kiki 12 april 2019 at 14:12 - Reply

    helaas heb ik een ieniemienie balkonnetje, maar mijn vriend heeft wel een grote tuin. maar die doet het hout ed in de groene container.

  2. SofarsoSabine 13 april 2019 at 09:53 - Reply

    Ja dat is een hoop afval wat er vanaf komt. Wij hebben binnenkort ook een tuin met planten maar ik probeer het wel te beperken.

  3. Sofie Katelijne 13 april 2019 at 14:06 - Reply

    Ik woon nog thuis dus moet me hier voorlopig gelukkig nog niks van aantrekken.. :)

  4. LifestylebyLinda 14 april 2019 at 23:48 - Reply

    Hier versnipperen we ook het een en ander wat gelijk weer dient als paadjes of bodem bedenker. Staat gezellig ook! En laten altijd wel een hoekje met takken liggen voor de egeltjes en de overige beestjes ☺️?

  5. Frederique 15 april 2019 at 16:20 - Reply

    Ik ben zelf niet zo goed in tuinieren e.d Ik kan mijn mini stadstuintje al amper bijhouden. Herken niet eens of iets onkruid is of niet (oeps!). Maar leuk dat jullie het doen en er plezier in hebben!

  6. Verena 15 april 2019 at 23:15 - Reply

    Mijn ouders zitten enorm vaak in de tuin! Wij hebben een takkenmaler die regelmatig wordt gebruikt. En de snippers die er uit komen gebruiken we weer voor in de tuin, om zo onkruid e.d. op bepaalde plekken te voorkomen

  7. Debby 18 april 2019 at 13:32 - Reply

    Wat een leuke tip om van de grote takken een haag te vlechten.

  8. lindaschrijfthetop 22 februari 2020 at 15:33 - Reply

    Ik woon nu in de randstad en daar gaat het allemaal in de kliko. Maar over een paar jaar wil ik naar de Veluwe met een grote tuin en daar kan ik zeker je houtsnipper tips voor gebruiken. Ik ben dol op snoeien, moestuin enz

Leave A Comment