Tot mijn grote vreugde lees ik in de nieuwsbrief van Kidsweek dat in steeds meer gemeenten (59) het oplaten van ballonnen wordt verboden.

Ballonnen oplaten.

Mijn vroegste herinnering met het oplaten van ballonnen dateert van de lokale sportvereniging. Vanwege het zoveel jarig bestaan werd er een ballonnenwedstrijd georganiseerd. De wedstrijd was allang ten einde toen ik een ansicht uit West- Duitsland ontving. Mijn ballon met adreskaartje was daar gevonden. Aan de prijsuitreiking kon niets meer veranderd worden, maar ik vond het wel een wonderlijke ervaring.
Afgelopen week zag ik nog onderweg in een bosje een tros gouden ballonnen verstrikt hangen, duidelijk het restant van een bruiloft.

Ballonnen oplaten op steeds meer plekken verboden
Ballonnen oplaten

Ballonnen.

Opgelaten ballonnen bereiken naar schatting een hoogte van 8 kilometer, waar ze door de druk uit elkaar spatten en in kleinere delen naar beneden vallen. Ze breken niet snel af in de natuur, de resten vervuilen land en zee. Er is zelfs Wet- en Regelgeving op het oplaten van ballonnen van toepassing: Regeling kabelvliegers en kleine ballons (artikel 3 en 4). Het is niet verboden, maar i.v.m. het vliegverkeer gebonden aan regels. Met de milieuschade is hierin geen rekening gehouden.

Weetje: In de Top 10 meest gevonden afval items staan ballonnen op plaats 6

Alternatieven?

Afbreekbare ballonnen.

Afbreekbare ballonnen van latex rubber, natuurrubber breken ondanks de natuurlijke oorsprong niet snel genoeg af om dwars te zitten in het spijsverteringskanaal van dieren. Wanneer deze latex ballonnen in zee terecht komen verloopt de afbreektijd nog langzamer door het gebrek aan zuurstof en zonlicht. Dat zal zo’n vier jaar in beslag nemen. Vroeger werden ze allemaal van dit materiaal vervaardigd. En niet alleen de (afbreekbare) ballonnen zorgen voor problemen in de natuur. Dieren raken verstrikt in de touwtjes en lintjes.

Wensballonnen.

Ook resten van wensballonnen vervuilen de wereld om ons heen. De brandende kaarsjes kunnen brand veroorzaken en hinder voor het vliegverkeer veroorzaken. Deze ballon gaat dus duidelijk niet op!

Wat te doen met al die ballonnen?

Voor wie toch wel erg vrolijk wordt van het gebruik van ballonnen, moet deze vooral binnen ophangen. Het vullen met helium verhoogd het risico van naar buiten ontsnappende exemplaren en is af te raden. Na gebruik verwijderen en deponeren bij het restafval. Zo blijft het voor iedereen een feestje! 
Daarnaast zal de informatieverstrekking leiden tot meer bewustzijn bij de kleine en grote mensen. Is die ballon nu wel echt nodig of zijn er andere feestelijke alternatieven? Wanneer de ouders de ballonnen met plastic ophouder van winkeliers niet meer aanpakken, dan zal dat aanbod ook afnemen. De toenemende verbodsbepalingen in gemeenten zullen hier aan bijdragen. Uiteindelijk draait het allemaal om bewustwording.

Voor meer recente informatie kan je een kijkje nemen bij ‘Ban de Ballon’ op Facebook.

Lees ook.

En op Thuisleven het artikel Afbraaktijden zwerfafval

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Waar is dat feestje?

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

9 Comments

  1. Marushi 22 februari 2020 at 21:18 - Reply

    Het is heel leuk om te zien zo ballon. Maar echt verschrikkelijk voor de natuur! :( Maar goed dat het dan steeds meer verboden word.

  2. racheltjuh 23 februari 2020 at 20:12 - Reply

    funest voor de natuur is het zeker, maar toch heeft het wat

  3. lodi 24 februari 2020 at 09:36 - Reply

    Super leuk om te zien, maar zo slecht voor de natuur, wat dat aangaat is het prima dat het niet meer mag. Dan maar gewoon binnen in huis.

  4. Jasmina 25 februari 2020 at 09:50 - Reply

    Ik denk dat veel mensen er niet bij stil staan wat het met het milieu doet…zo zonde

  5. Nicole Orriëns 25 februari 2020 at 11:16 - Reply

    Ik heb hier wel eens over gelezen. Als ballonnen echt zo’n probleem zijn voor het milieu is het misschien wel goed dat ze worden afgeschaft.

  6. mamasliefste 29 februari 2020 at 13:32 - Reply

    Ik had er nooit bij stil gestaan, maar ik snap het wel. Dat plastic blijft dan toch achter in de natuur

  7. Life by - Mandy Eggens 1 maart 2020 at 11:25 - Reply

    Nooit bij nagedacht en wist ook niet dat een balloon knapt na zo veel hoogte! Maar snap het nu inderdaad wel, geeft veel troep in de natuur

  8. Mieke | Miek's Mind 3 maart 2020 at 14:22 - Reply

    Je ziet soms wel een verdwaalde ballon ergens hangen, dus het heeft zeker wel invloed op de natuur

  9. Eliatha Buurmans 22 oktober 2020 at 18:26 - Reply

    Leuk om te zien maar helaas te schadelijk.

Leave A Comment