We kochten ons huis met een mooie heg voor de deur. Een zomer later sloeg de buxusmot toe in de hele wijk. Overal om ons heen zagen we de dood in de pot en in onze haag. Er was sprake van dat de buxushaag zich weer zou herstellen, maar dit konden wij niet langer aanzien. We gingen op zoek naar nieuwe haagplanten.
De voordelen van een haag.
Hagen worden gebruikt als afbakening van terrein en zorgen voor privacy. Voor de natuur heeft de haag meer nut dan een hekwerk, een muurtje of een schutting. Er zijn dikwijls oproepen om het aanplanten van hagen in het nieuws te beluisteren. Het is namelijk een broeinest voor insecten. En zorgt zodoende voor voedsel en beschutting van vogels, reptielen en andere kleine dieren. De kleine takjes worden gebruikt als nestmateriaal.
Op ons Landje hebben we van het sprokkelhout een afscheiding gevlochten, een walhalla voor kleine beestjes.
Wanneer plant je een haag?
Idealiter plant je een haag in de herfst. De (kale) wortels lopen dan het minste risico op uitdroging en de grond is nog warm van de zomer zodat de haagplanten beter wortelen. Er mag in ieder geval tijdens het aanplanten geen vorst zijn.
Mocht je de haag in het voorjaar planten zorg dat voor voldoende water gedurende langere tijd.
Welke haagplanten zijn geschikt?
Eerder noemde ik de Buxushaag al, daarnaast zie je wel Coniferen hagen en de Beukenhaag. Welke je kiest is afhankelijk van een paar factoren:
- Hoe hoog wil je dat de haag uiteindelijk wordt? En hoeveel tijd wil je hier voor nemen?
- Welke grondsoort heb je?
- Moet de haag ondoordringbaar zijn voor dieren, vee of mensen?
- Wil je dat de haag bladhoudend, groenblijvend is in de winter?
- Wil je dat de haag bloeit in de lente of zomer?
- Wat is je budget? Je kunt schipperen met lengtes van haagplanten en kiezen of je ze met kale wortel of juist in pot aanschaft.
Na het bepalen van je wensen vallen er al een paar haagplanten af. Goede voorbeelden van snelgroeiende hagen zijn de Laurier en de klimop.
De Taxus groeit langzamer maar zou je ook als een grotere haagplant kunnen aanschaffen.
Tot de groenblijvende haagplanten hoort de Glansmispel, sterker nog deze haag is robijnrood van kleur en ook gewild als losse plant in menig voortuin.
De Rododendron is een bladhoudende én bloeiende struik. Je haag zal alleen niet erg strak worden van deze struiken.
Het aanplanten.
Graaf over de lengte van de gewenste afscheiding een geul zo diep als de lengte van de wortels met een extra 10 a 20 centimeter. Wanneer het droge grond betreft vul je de geul met water en wacht je tot dit ingetrokken is.
De haagplanten, op de beuk na, zet je met kluit en al geruime tijd onder water. De beuk heeft de bacteriën op zijn wortels nodig, die spoel je er dus liever niet af.
Gooi wat compost of zand in de geul, geen mest. De beukenhaag vaart wel bij wat beukenblad in de geul.
Leg de haagplanten klaar in een rij. Plant ze twee rijen breed als je een brede haag wilt. Spreid de wortels bij het aanplanten en plant ze niet te diep.
Vul de geul weer met aarde en druk dit vervolgens stevig aan. Na het planten geef je de haag veel water. Zo’n 5 liter per plant tot wel 10 liter bij een grotere haagplant.
De verzorging.
De haag mag gelijk na het aanplanten getopt worden. Dit zorgt ervoor dat de haag sneller dichtgroeit. Let op, snoei een conifeer niet te diep in!
Geef nog geen mest aan de nieuwe haag, maar wel veel water.
Enkele weken later snoei je de zijkanten van de haag voor meer vertakking.
Na ongeveer een jaar ga je de haag snoeien met een scherpe snoeischaar. De snellere groeiers behoeven twee snoeibeurten per jaar. Snoei bij voorkeur op een bewolkte, liefst regenachtige dag.
Geef tenslotte ieder voorjaar wat mest.
Onze nieuwe haag.
We hebben er een leuke gezinsactiviteit van gemaakt. Allereerst moest de aangetaste Buxushaag eruit gehaald worden. Deze mocht niet in de gft-bak maar in een gesloten zak bij het restafval gedeponeerd.
We trokken veel bekijks en hebben regelmatig een praatje gemaakt met voorbijgangers. We zijn blij met het resultaat en kunnen een jaar later melden dat de haag goed geworteld is. Alle haagplanten hebben het overleefd.
Lees ook.
Op Thuisleven kan je meer lezen over Haagplanten goed voor tuin én dier
Tuin- en Buitenleven op Social Media.
Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!
Het zou veel leven naar je tuin brengen
Dat is trouwens wel een goed idee, staat je haag in de volle grond? Onze tuinhaag drinkt natuurlijk veel water uit de gleuf op ten koste van de lavendel of andere planten bij de stam
Ja wij hebben een coniferen haag, maar zou wel wat anders willen.
Ja, een beukenhaag. Zowel in de zomer als de winter prachtig. Binnen de haag staan grote buxusbollen. Ik behandel ze drie keer per jaar met een biologisch middel en hoewel ze helemaal kaal waren door de buxusmot, zijn ze er toch weer bovenop gekomen. Gelukkig maar, het is toch wel fijn om ook in de winter iets groens te hebben om naar te kijken ….
Wij hebben zelfs meerdere hagen; aan de voorkant maar ook aan de zijkant. Wel een aantal verschillende, waaronder de beukenhaag.
Wij hebben ook een beukenhaag in de voortuin, een prima haag maar je blijft in de zomermaanden snoeien en in de winter is de haag kaal. Bij een nieuwe woning zou ik gaan voor een Taxus. Deze blijft groen wat ik een groot voordeel vind.
Ja een kleine buxushaag bij onze keuken. Daarnaast heeft mijn man van takken een aantal houtwallen gemaakt als afscheiding.
Wat een leuk en interessant artikel Linda. Helaas niet, wij hebben een balkon. Ga ik wel binnenkort weer mooie planten en bloemen voor kopen ❤️
Leuk om dat samen met het gezin te doen. Wij hebben onze tuin verruild voor een mini balkon dus geen haag hier!
Goeie tips in het artikel. Heb de haag inmiddels ook vervangen.
Ik heb een stuk schutting en laurier. Laurier blijft altijd groen en vind ik echt ideaal. Alleen fat snoeien is niet zo mijn ding…
Ik wou dat ik het had! Had zoveel geld en tijd kunnen schelen. Vind het ontzettend mooi namelijk.
wij hebben geen haag en zijn ook niet van plan er eentje te nemen. persoonlijk houden wij daar niet zo van
Prachtig, zo’n haag! Helaas heeft onze liguster een ziekte onder de leden. Zou je daar een artikel over kunnen schrijven (ziektes bij liguster)
Wat rottig Simone, ik heb momenteel niet genoeg kennis om er een artikel over te schrijven. Ik weet wel hoe het voelt om een prachtige haag te moeten vervangen. We hadden buxusmot in onze haag
Wij hebben een beukenhaag