DRONTEN – Bijen zijn van groot belang op het boerenbedrijf. Het houden ervan vraagt speciale vaardigheden. Leer in een vijfdaagse training de basis van het biodynamisch bijenhouden. Warmonderhof, de vakopleiding voor biodynamische landbouw in Dronten, organiseert in het nieuwe jaar een vijfdaagse training biodynamisch imkeren. Cursisten krijgen een seizoen lang een volk toegewezen om zelf waar te nemen en leren zo vanuit de biodynamische visie kijken, denken en werken. De training wordt voorafgegaan door een laagdrempelige themadag biodynamisch imkeren op 18 januari. Deze themadag is een mooie instapdag over bijenhouden en een kennismaking met imker Jos Willemse.

De trainer is Odin-imker Jos Willemse. Samen met de imker van Warmonderhof, Jan Saal verzorgt hij de training. De locatie is de Warmonderhof aan de Wisentweg 12 in Dronten. Hieronder volgt meer inhoudelijke informatie over de themadag en over de training. Aanmelden via Warmonderhoftrainingen.nl

De themadag biodynamisch imkeren.

Datum: 18 januari 
Tijd: 11.00 – 14.30 uur

Krijg een kijkje in de wondere wereld van de honingbij, haar gedrag en de wijze waarop je als imker kunt inspelen op dat gedrag door intensief waar te nemen. Trainer Jos Willemse gaat met je op bezoek in de bijenstal van Warmonderhof. Deze themadag is los te volgen, maar kan ook als voorbereiding dienen voor de meerdaagse training. Je hoort daarover meer tijdens de themadag.

De training biodynamisch imkeren.

Data: 18 januari (themadag), 22 februari, 7 en 8 mei, 5 juni en 3 juli
Tijd: 9.30 – 16.30 uur

De training biodynamisch imkeren is geschikt voor iedereen die wil leren hoe een biodynamische imker werkt en kijkt én voor mensen die zelf overwegen om vanuit deze visie te leren kijken, denken en werken. Je ontdekt de honingbij in haar natuurlijke jaarcyclus van groeien, zwermen en winterrust. Je leert over de biologie van het bijenvolk, hoe een bijenvolk zich gezond houdt en hoe jij dat als imker kunt ondersteunen.  Ook de zwerm, het zogenaamde scheppen en de zwermverzorging worden behandeld. Je leert waarnemen en een relatie ontwikkelen met het bijenvolk, de Imme. Jos neemt je mee in de relatie tussen het bijenvolk en het landschap en vertelt over het belang van het bijenvolk op het biologisch-dynamisch landbouwbedrijf.

De cursisten worden in kleine groepjes ingedeeld. Met je groep krijg je een volk toegewezen, waarmee je gedurende de hele cursus aan de slag gaat. Zo kan je je echt verbinden met het bijenvolk. We nodigen je dan ook uit om deze cursus niet te zien als vijf losse dagen; je trekt feitelijk een geheel bijenseizoen met elkaar op. Op deze manier kun je heel veel kennis en ervaring opdoen. Na de cursus weet je hoe je het bijenvolk als geheel kunt ondersteunen vanuit een biodynamische visie. Je kunt zelfstandig een bijenkast openen, het volk benaderen en je leert de belangrijkste ‘organen’ herkennen. Ook kun je een selectie maken van drachtplanten voor jouw tuin of erf.

Nieuwe data 2024: 15 maart, 12 april, 10 mei, 31 mei, 14 juni, 5 juli

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

9 Comments

  1. racheltjuh 11 januari 2020 at 12:28 - Reply

    heel interessant maar niet voor mij ben ik bang ;) ik heb niks met beestjes en tuin dingen helaas

  2. Gea 11 januari 2020 at 18:10 - Reply

    Dat lijkt mij best interessant haha

  3. Renata Feyen (@seadbeady) 12 januari 2020 at 01:50 - Reply

    Ik ben nooit gerust als ik een bij in mijn omgeving zie – maar ik zal er nooit een kwaad doen omdat ze zo belangrijk zijn :)

  4. Nicole Orriëns 13 januari 2020 at 10:53 - Reply

    Dat lijkt me heel leuk om eens mee te maken zeggen. Ik ben zelf een beetje bang voor bijen, maar het idee vind ik erg goed.

  5. capitalmonday 13 januari 2020 at 12:25 - Reply

    O wat interessant. Ik ken wel een paar personen die dit superleuk zouden vinden. Thanks voor het delen.

  6. mamasliefste 13 januari 2020 at 16:31 - Reply

    Wat leuk! ik ga van het voorjaar een speciaal bijenperkje aanleggen met speciale bloemen voor de bijen. Zo kan ik ook een steentje bijdragen

    • Linda Meester 15 januari 2020 at 14:32 - Reply

      Wat leuk, bij de verschillende kwekers wordt het eenvoudig aangeduid. We hebben vlinder- en bijenplanten bij elkaar gezet in een perkje

  7. Life by - Mandy Eggens 13 januari 2020 at 16:39 - Reply

    Dit lijkt me best leuk! Ondanks dat ik de beestjes heel eng vind..

  8. Jasmina 14 januari 2020 at 10:46 - Reply

    Wow wat bijzonder zeg! Wist niet eens dat daar cursussen of trainingen voor bestonden haha

Leave A Comment