Wil je een tuin die overal dezelfde uitstraling en sfeer heeft? Met deze vier stijlen om je tuin in te richten creëer je eenheid in je tuin.

1. Cottage tuin

Rozen, lavendel en buxushaagjes. Deze mogen niet ontbreken in de cottage tuin. Eigenlijk kunnen alle bloeiende planten in deze tuin, want op zijn best is het één grote bloemenzee met veel klimmende planten en rozenhagen. Ook grote bloeiende planten als vingerhoedskruid, papavers en stokrozen doen het goed in deze tuin. Net als bloeiende kruiden, waaronder salie, tijm en rozemarijn.

2. Mediterrane look

Bij een mediterrane look horen planten als oleander, citrus, olijf en bougainville. Ook vijgenbomen en zelfs palmen horen in deze tuin. Zet deze vorstgevoelige planten in terracotta bloempotten, zodat je ze in de winter binnen kunt halen. Zet de potten of andere tuindecoratie op strategische plaatsen om een unieke look te creëren. Maak voor de paden gebruik van grind, kies voor het terras tegels of stenen in warme kleuren en maak een pergola en loungehoek voor zwoele zomeravonden.

3. Minimalistische of moderne tuin

Bij deze tuinstijl horen strakke vormen met houten vlonders, rechthoekige vijvers en grote tegels voor het terras. Ook bomen, planten en struiken staan in rechte rijen of als groepje geordend bij elkaar. Het gazon en de border hebben een duidelijke afscheiding. Paden zijn recht en vaak gemaakt van betonnen tegels of natuursteen. Vaak overheersen de kleuren groen en grijs. Dit geheel geeft overzicht en rust. Over het algemeen is dit een onderhoudsvriendelijke tuin.

4. Franse tuin

De Franse tuin kenmerkt zich door haagjes en strakke vormen met daarbinnen weelderige beplanting in zachte kleuren. De haagjes zijn meestal van buxus. Symmetrie is in deze tuin heel belangrijk en beelden mogen niet ontbreken. Door de hagen vraagt deze tuin wel veel onderhoud. Houd rekening met de buxusmot en kies wellicht voor andere beplanting voor de hagen. Taxus, liguster en Japanse hulst zijn geschikte alternatieven voor buxus.

Welke stijl spreekt je het meeste aan?