Het aanleggen van een grindpad is een prima manier om buitenruimtes met elkaar te verbinden. Grind is een duurzaam materiaal en is goedkoper dan de traditionele bestrating of gebruik van terrastegels. Hoewel het van een afstandje eenvoudig lijkt, heeft het aanleggen van een grindpad een aantal stappen waar u rekening mee moet houden. Met de juiste aanpak kan het aanleggen een klusje worden, want met de juiste voorbereidingen kunt u dit karwei gesmeerd laten verlopen. In dit artikel zal ik het proces stapsgewijs doorlopen, waarbij speciale aandacht besteed wordt aan het gebruik van worteldoek om het pad een ​​lange levensduur te bieden.

1: Voorbereiding.

De eerste stap in het aanleggen van een grindpad is het voorbereiden van de ondergrond. U moet ervoor zorgen dat het oppervlak glad, schoon en zo droog mogelijk is. Als er verzakte plekken zijn, vul deze dan op met aarde en hark het pad goed aan. Vergeet ook niet om het oppervlak te bedekken met een laagje zand, zodat de ondergrond stabieler wordt.

2: Afbakenen grindpad.

Voordat u begint met het aanleggen van het grindpad, is het belangrijk dat u het oppervlak afbakent. U kunt dit doen door het gebruik van houten palen of touw om de grenzen van het grindpad te markeren. Als u een kronkelpad wilt afbakenen, gebruik dan kalk om het grindpad te markeren. Heeft u de nieuwste metalen kantopsluiting al eens gezien? Een prachtige uitstekende band van cortens staal of rvs om het grind op het pad en dus uit het gazon of de border te houden.

3: Beschermen met worteldoek.

De laatste stap in de voorbereidingsfase is het gebruik van worteldoek om het grindpad te beschermen tegen wortelgroei. Worteldoek is een dunne stof die wordt gebruikt om de ondergrond te bedekken om te voorkomen dat er onkruid en ongewenste planten groeien. Gebruik een stevig worteldoek dat voldoende sterk is om weerstand te bieden aan het wortelen van planten. Steek dit met grondpennen vast om verschuiving te voorkomen. En bij voorkeur ook vast aan de eventuele afbakening van het pad om een soort kuip te creëren.

Er zullen overigens altijd kleine plantjes groeien in het grindpad, deze komen van bovenaf door tuinvogels of verwaaide zaden. Ook aan de jaarlijks terugkerende bladval is niet te ontkomen. Niets dat een goede harkbeurt niet eenvoudig op kan lossen.

4: Vullen met grind.

Nadat de grond gelijkvloers is, er worteldoek ligt, kunt u beginnen met het aanleggen van het grindpad. Begin met de buitenste randen en werk daarna naar het midden toe. Zorg ervoor dat de kiezelstenen goed aansluiten en let op dat het grindpad zo vlak mogelijk is. Met een hark kan je het grind tenslotte evenwijdig verdelen. Bij Grind-split.nl vind ik een handige rekenhulp om te berekenen hoeveel grind er nodig is om het grindpad te vullen. Er wordt minimaal uitgegaan van zo’n 5 centimeter hoogte. Dan vallen er niet snel kale plekken in het grindpad. Mochten er ook auto’s of zwaarder materiaal van het pad gebruik maken dan wordt 6 a 7 centimeter aanbevolen.

5 Verfraaien.

Als laatste kun je het grindpad verfraaien door planten en/of bloemen erlangs te planten. Je kunt kiezen voor kleurrijke bloemen om het pad op te fleuren, maar je kunt ook kiezen voor stevigere struiken en bomen om meer privacy en beschutting op het pad te creëren.

Het aanleggen van een grindpad met gebruik van worteldoek is een eenvoudig en betaalbaar project dat eigenlijk iedereen aan kan. Met de juiste materialen en een beetje handigheid kun je binnen een paar uur een mooi grindpad creëren dat vervolgens jarenlang meegaat. En ook nog eens weinig onderhoud behoeft.

Lees ook.

Heb jij een grindpad in je tuin?

Afbeelding van JamesDeMers via Pixabay

 

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

Leave A Comment