De Groei & Bloei Nationale Tuinweek, van 10 t/m 18 juni 2023, heeft dit jaar als thema ‘de klimaatvriendelijke tuin’. De Nationale Tuinweek wordt afgesloten met het Nationale Open Tuinenweekend (17 en 18 juni). Het Open Tuinenweekend is voor dit jaar voorbij. Het is een jaarlijks evenement en in het weekend van 15 en 16 juni 2024 zien we je graag weer!

De Klimaatvriendelijke tuin.

Om een tuin zo klimaatvriendelijk mogelijk te maken heeft tuinvereniging Groei & Bloei een tienpuntenplan gemaakt van activiteiten die je als tuinier kunt doen om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Tijdens de Nationale Tuinweek geeft de tuinvereniging ideeën via sociale media en website. Bijvoorbeeld om meer groen toe te passen (tegel eruit, plant erin!) en bewuster om te gaan met water in de tuin. Meer informatie over het tienpuntenplan vind je op Groei.nl, Facebook (GroeiNL) en Instagram (@groei_en_bloei). Op het YouTube-kanaal van Groei & Bloei vind je volop praktische tuinvideo’s om je op weg te helpen.

Groentips voor stads- en balkontuin.

De Groei & Bloei Nationale Tuinweek had in 2022 als thema de Stads- en balkontuin. Speciaal voor iedereen met een kleine buitenruimte geeft Groei & Bloei, dat haar 150-jarig jubileum vierde, praktische tips om een maximaal groen effect te realiseren en de biodiversiteit een boost te geven. Een overzicht van activiteiten die door lokale afdelingen van de tuinvereniging worden georganiseerd is te vinden op Groei.nl/tuinweek.

Tips voor kleine tuintjes.

 • In een stadstuin bieden klimplanten uitkomst. Een kale muur of schutting krijgt met klimop een permanent groene uitstraling en als je klimrozen, passiflora, clematis of kamperfoelie plant, geniet je ook van prachtige bloemen! Bevestig aan de muur een rooster waarlangs de planten omhoog kunnen klimmen.
 • Voor wie denkt geen groene vingers te hebben, zijn vetplanten een uitkomst. Ze vragen nauwelijks verzorging en kunnen zowel op een zonnig als schaduwrijk plekje worden gezet. Er zijn ook soorten, zoals de Kalanchoë Garden, die rijk bloeien. Zelfs tijdens een hittegolf hoef je maar eens in de week water te geven.
 • De makkelijkste en snelste manier om te genieten van vlinders, bijen en andere bestuivers in je stads- of balkontuintje is… met planten. Er zijn volop mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een vlinderstruik (ze zijn er ook in compacte varianten), lavendel, Lantana en Verbena.
  Meer tips om tuinen (groot of klein) te vergroenen vind je op Groei.nl.

Open Tuinenweekend.

Tijdens het Open Tuinenweekend op 17 en 18 juni wappert bij ruim 1.000 leden van de tuinvereniging een ‘Groei & Bloei’-vlag in te tuin. Dat betekent dat hun tuinhekken voor iedereen geopend zijn. Zo ontdek je de mooiste groen paradijsjes van Nederland. In veel regio’s is er zelfs een speciaal routeboekje beschikbaar. Kijk voor een overzicht van alle open tuinen op Groei.nl/tuinweek.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Volg jij de evenementen van de Nationale Tuinweek?

Fotocredit: Groei & Bloei

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

9 Comments

 1. Luus 26 mei 2022 at 08:28 - Reply

  Ook stadstuintjes zijn belangrijk voor de biodiversiteit maar óók om ‘hittestress’ tussen de stenen te verminderen, dus fijn voor mens én dier!

 2. Lonneke Vleugels 27 mei 2022 at 21:10 - Reply

  Altijd mooi om iets met planten te doen ook in een kleine tuin…

  • Linda schrijft ' t op 30 mei 2022 at 15:59 - Reply

   Hier hebben we veel klimplanten maar ook een rotstuin met vetplanten. Graag zou ik een grotere tuin willen waar ik nog meer mijn passie in kwijt kan.

 3. EvenDelen.be 30 mei 2022 at 15:28 - Reply

  Klimplanten zijn echt ideaal voor een kleine tuin. Ze kunnen echt voor een mooie blikvanger zorgen.
  Ik heb er verschillende staan en geniet er elk jaar van.
  Volgende jaar gaan ik en mijn schoonvader een 6 meter lange hoge kruidenbak maken.
  Oh ik kijk er echt al naar uit!

 4. Deborah 31 mei 2022 at 07:53 - Reply

  Nee, ik volg de evenementen van de Nationale Tuinweek niet. Maar ik moet je zeggen dat ik wel steeds meer en meer groene vingers aan het kweken ben.
  Ik vind het heel leuk om met stekjes in de weer te zijn en sinds vorig jaar hebben we ook onze tuin onder handen genomen. Meer groen in de vorm van planten en mooie kleuren door de zomerbloeiers. Ik krijg er steeds meer plezier in dat ik zelfs ons balkon wil aanpakken. Maar daar moet ik nog even goed over nadenken hoe dit zo efficiënt mogelijk te doen.

 5. Jouvence 31 mei 2022 at 07:53 - Reply

  Nee, hebben helaas geen tuin (of balkon). Wel wil ik graag wat plantjes halen voor bij de voordeur.

 6. Nicole Orriëns 1 juni 2022 at 08:58 - Reply

  Nee helemaal niet, maar het lijkt me erg leuk voor tuinliefhebbers. Zelf zit ik vooral in de tuin met een boek.

 7. Mieke | Miek''s Mind 1 juni 2022 at 13:21 - Reply

  Nee, ik volg de evenementen totaal niet. Ik ben meer van de food hotspots dan tuin hotspots.

 8. Jacqueline Koenders 30 juni 2022 at 14:27 - Reply

  Heel fijn dat jullie deze tips geven voor de mensen zonder tuin!
  Ik volg de evenementen nog niet maar ga mij er nu zeker in verdiepen want wij hebben wel een hele mooie tuin!

Leave A Comment