Groentips voor stads- en balkontuin

De Groei & Bloei Nationale Tuinweek, van 11 t/m 19 juni 2022, heeft dit jaar als thema de stads- en balkontuin. Speciaal voor iedereen met een kleine buitenruimte geeft Groei & Bloei, dat dit jaar haar 150-jarig jubileum viert, praktische tips om een maximaal groen effect te realiseren en de biodiversiteit een boost te geven. Een overzicht van activiteiten die door lokale afdelingen van de tuinvereniging worden georganiseerd is te vinden op Groei.nl/tuinweek. De Nationale Tuinweek wordt afgesloten met het Nationale Open Tuinenweekend (18 en 19 juni).

Tips voor kleine tuintjes

 • In een stadstuin bieden klimplanten uitkomst. Een kale muur of schutting krijgt met klimop een permanent groene uitstraling en als je klimrozen, passiflora, clematis of kamperfoelie plant, geniet je ook van prachtige bloemen! Bevestig aan de muur een rooster waarlangs de planten omhoog kunnen klimmen.
 • Voor wie denkt geen groene vingers te hebben, zijn vetplanten een uitkomst. Ze vragen nauwelijks verzorging en kunnen zowel op een zonnig als schaduwrijk plekje worden gezet. Er zijn ook soorten, zoals de Kalanchoë Garden, die rijk bloeien. Zelfs tijdens een hittegolf hoef je maar eens in de week water te geven.
 • De makkelijkste en snelste manier om te genieten van vlinders, bijen en andere bestuivers in je stads- of balkontuintje is… met planten. Er zijn volop mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een vlinderstruik (ze zijn er ook in compacte varianten), lavendel, Lantana en Verbena.
  Meer tips om tuinen (groot of klein) te vergroenen vind je op Groei.nl.

Open Tuinenweekend

De Nationale Tuinweek wordt afgesloten op 18 en 19 juni met het Open Tuinenweekend. In heel Nederland heten ruim 1.000 leden van Groei & Bloei je van harte welkom in hun tuin. Zo ontdek je de mooiste verborgen paradijsjes van Nederland. In een diverse regio’s zijn er speciale fiets- en wandelroutes langs levende tuinen. Kijk voor een compleet overzicht van alle open tuinen op Groei.nl/tuinweek.

Lees ook

Tuin- en Buitenleven op Social Media

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, TikTok, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Volg jij de evenementen van de Nationale Tuinweek?

Fotocredit: Groei & Bloei

Logo Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

De gezichten achter Tuin- en Buitenleven

Linda Meester en Miranda de Jong van TuinenBuitenleven.com.

Links: Miranda
Rechts: Linda.

TuinTuin

9 Comments

 1. Luus 26 mei 2022 at 08:28 - Reply

  Ook stadstuintjes zijn belangrijk voor de biodiversiteit maar óók om ‘hittestress’ tussen de stenen te verminderen, dus fijn voor mens én dier!

 2. Lonneke Vleugels 27 mei 2022 at 21:10 - Reply

  Altijd mooi om iets met planten te doen ook in een kleine tuin…

  • Linda schrijft ' t op 30 mei 2022 at 15:59 - Reply

   Hier hebben we veel klimplanten maar ook een rotstuin met vetplanten. Graag zou ik een grotere tuin willen waar ik nog meer mijn passie in kwijt kan.

 3. EvenDelen.be 30 mei 2022 at 15:28 - Reply

  Klimplanten zijn echt ideaal voor een kleine tuin. Ze kunnen echt voor een mooie blikvanger zorgen.
  Ik heb er verschillende staan en geniet er elk jaar van.
  Volgende jaar gaan ik en mijn schoonvader een 6 meter lange hoge kruidenbak maken.
  Oh ik kijk er echt al naar uit!

 4. Deborah 31 mei 2022 at 07:53 - Reply

  Nee, ik volg de evenementen van de Nationale Tuinweek niet. Maar ik moet je zeggen dat ik wel steeds meer en meer groene vingers aan het kweken ben.
  Ik vind het heel leuk om met stekjes in de weer te zijn en sinds vorig jaar hebben we ook onze tuin onder handen genomen. Meer groen in de vorm van planten en mooie kleuren door de zomerbloeiers. Ik krijg er steeds meer plezier in dat ik zelfs ons balkon wil aanpakken. Maar daar moet ik nog even goed over nadenken hoe dit zo efficiënt mogelijk te doen.

 5. Jouvence 31 mei 2022 at 07:53 - Reply

  Nee, hebben helaas geen tuin (of balkon). Wel wil ik graag wat plantjes halen voor bij de voordeur.

 6. Nicole Orriëns 1 juni 2022 at 08:58 - Reply

  Nee helemaal niet, maar het lijkt me erg leuk voor tuinliefhebbers. Zelf zit ik vooral in de tuin met een boek.

 7. Mieke | Miek''s Mind 1 juni 2022 at 13:21 - Reply

  Nee, ik volg de evenementen totaal niet. Ik ben meer van de food hotspots dan tuin hotspots.

 8. Jacqueline Koenders 30 juni 2022 at 14:27 - Reply

  Heel fijn dat jullie deze tips geven voor de mensen zonder tuin!
  Ik volg de evenementen nog niet maar ga mij er nu zeker in verdiepen want wij hebben wel een hele mooie tuin!

Leave A Comment