Eerder schreef ik al over ‘Hoe je het buitenleven naar binnen kunt halen’. In dit artikel zou ik graag wat verder in de materie van de veranda willen duiken. Het blijkt dat er nogal wat verwarring over het begrip veranda’s bestaat. Daarnaast wil ik jullie wijzen op de mogelijkheid om vrij eenvoudig met een glazen schuifwand van je veranda een tuinkamer te kunnen maken. 

Wat is een veranda?

Een veranda is allang geen volledige houten uitbreiding voor je huis meer. Waar je door de voortuin met een paar treden de houten vlonder richting de voordeur op stapt. Zoals in die Amerikaanse films waar op een schommelstoel iemand de wacht houdt voor het huis of onschuldiger een oudere vrouw met een poes een boek leest. Maar wat is het dan wel? Een veranda is een overkapping van tuin of terras dat heden ten dage van het lichtgewicht materiaal aluminium wordt gemaakt.

Synoniemen.

Binnen de verschillende gebieden in Nederland worden voor het woord veranda ook wel de volgende synoniemen gebruikt:

 • terrasoverkapping
 • overkapping
 • tuinoverkapping

De veranda is ook vrijstaand te bouwen, dus los van je huis, schuur of schutting. Het hoeft geen aanbouw te zijn en de veranda kan geplaatst worden op de ideale plek in je tuin. 

Wanneer spreek je van een tuinkamer?

Wanneer je de veranda uitbreidt met schuifwanden dan wordt er gesproken over een tuinkamer. Let op: dit is niet hetzelfde als een serre. Een serre is een uitbouw van je huis, deze ruimte is net als je huis volledig geïsoleerd.
De uitbreidingen voor de veranda zijn verkrijgbaar in aluminium (dichte) of glazen delen die te schuiven zijn. Deze glazen schuifwand overkapping kan geleverd worden met of juist zonder kozijn, ramen en (schuif)deuren. Kortom er vindt wel een ware revolutie plaats bij de veranda producent.

Meer extra’s.

Om het geheel nog aangenamer of luxer te maken is de veranda of tuinkamer naast je tuinmeubilair aan te kleden met ledverlichting, verwarming, screens voor de wanden en zonwering voor het dak. Voor de zonwering bestaat naast handmatige bediening ook een elektrische variant. Nog heel even en ik wil in de veranda wonen.
Voor de handige mensen is de veranda met alle gewenste toebehoren desgewenst zelf te monteren. Of je kunt er natuurlijk voor kiezen om het maatwerk na nauwkeurig inmeten te laten monteren door vaklieden. Dat scheelt je heel wat kopzorgen en biedt garantie voor de toekomst.

Onze terrasvloer.

Na het ontmantelen en verwijderen van een vervallen schuurtje komt er tot onze grote verrassing een zeer degelijke fundering tevoorschijn. Na een paar keer grondig vegen met een grove bezem komt er een tegelvloer in het zicht. Dit terras ligt ook nog eens nagenoeg waterpas. Juist door de omringende bomen hadden we in eerste instantie het idee opgevat om deze met een zonnedoek te overdekken. Maar het plaatsen van een veranda of beter nog glazen schuifwand overkapping blijkt ook een reële mogelijkheid.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Zou jij de overkapping zelf plaatsen?

Bron afbeelding: Pixabay

5 Comments

 1. reismeisnl 22 maart 2020 at 09:28 - Reply

  Wat ziet die foto er warm en sfeervol uit. Wij hebben zelf geen plek voor een overkapping, maar het lijkt me zo een zalig plekje om te zitten voor jullie.

 2. Linda schrijft ' t op 16 februari 2023 at 15:59 - Reply

  Als ik een grote tuin zou had, dan zou ik zeker voor een overkapping gaan.

 3. Jouvence 17 februari 2023 at 13:47 - Reply

  Een tuinkamer lijkt me ideaal om nog meer van buiten te kunnen genieten!

 4. Krystle 17 februari 2023 at 17:26 - Reply

  Ik vind een veranda echt een toevoeging van je woning! Ik wil er ook graag één. Heerlijk om ook wanneer het weer minder is, buiten te kunnen zitten.

 5. Nicole Orriëns 18 februari 2023 at 09:42 - Reply

  Als ik dat zou kunnen zeker! Maar helaas heb ik echt twee linkerhanden dus dit is niet voor mij weggelegd.

Leave A Comment