Heb jij je al eens verdiept in een groen dak kopen? Het bedekken van je dak met groen draagt enorm bij aan de biodiversiteit en dat niet alleen. Er zijn tal van redenen om over te gaan tot het aanleggen van een groendak. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Ik zet ze voor je op een rijtje. Eerst maar eens beginnen bij het begin.

Wat is een groendak?

Heel letterlijk genomen maak je je dak groen. En dan niet groen van de verf maar groen van de plantjes. Niet alle daken lenen zich hiervoor. Vaak vindt het vergroenen plaats op platte daken, zoals schuurtjes. Een andere benaming voor groendak is Sedumdak, vernoemd naar de sedumplantjes die worden gebruikt.

De voordelen van een groendak.

Het aanleggen van een groendak betekent veel voor de biodiversiteit in de omgeving. Er worden weer heel wat vierkante meters groener gemaakt. Dat heeft positieve gevolgen hebben voor de omgevingstemperatuur die zal dalen. Ook heeft een bedekt dak een isolerende functie. De lucht wordt gezuiverd door de planten en verschillende bestuivers komen op de bloeiende exemplaren af. Ook wordt er meer regenwater opgenomen en langer vastgehouden op een groendak in plaats van dat het allemaal maar afgevoerd wordt in het riool. Nu over naar de aandachtspunten.

Is je dak wel geschikt?

Een groendak is aan te leggen op een plat of licht hellend dak. Vergewis je tevoren in je dakconstructie en hoeveel gewicht je dak mag of kan dragen. Gelukkig speelt de markt hier handig op in en is er voor elk dak wel een oplossing te vinden. Zo zijn er ook lichtgewicht sedumtrays verkrijgbaar. Toch moet even stilgestaan worden bij een toename van het totale gewicht na een regenbui.

Wie gaat het groendak aanleggen?

Het aanleggen van een groendak lijkt eenvoudig en misschien is dat het ook wel. Bij een verkeerde aanleg bestaat de kans op lekkage. Het blijft een keuze om dat risico zelf te dragen en voor lief te nemen of het bij een installateur neer te kunnen leggen.

Welke plantjes?

Het assortiment rotsplantjes neemt een enorme vlucht. Ze variëren in kleur en vorm. Wil je een rustgevend vlak aanleggen dat als een tapijt over je dak ligt? Of wil je een weelderig geheel van je daktuin maken? Dat zal zeker de aandacht trekken en niet alleen van je buurtbewoners, ook de bestuivende insecten zullen je groendak vlot weten te vinden.

Complete sedumtrays voor je groendak.

Onderhoud van een groendak.

Qua onderhoud is je groendak wel kort te belopen zonder schade. Zo’n tweemaal per jaar check je de oppervlakte op aangewaaide zaailingen van bomen, mos en ander onkruid. Ook de rondom aangelegde grindrand maak je vrij van begroeiing. Daarbij check je gelijk de afwatering. Eenmaal per jaar is het zaak om de planten voeding te geven in de vorm van bemesting. Voor het water geven zal als het goed is de natuur zelf zorg dragen. Houd dit wel met een schuin oog in de gaten. Mochten er in grote getale kauwen op je groendak afkomen, dan smullen ze van de larven van de taxuskever. Ze zullen je hele sedummat overhoop halen, dus bestrijding van de larven is het devies.

De kosten en onderzoek de mogelijkheden van een subsidie!

De sedumplanten zijn (online) verkrijgbaar in matten of trays. Dit maakt dat deze kosten erg inzichtelijk zijn. Voor de kosten van het plaatsen van een groendak, in of exclusief planten vraag je een offerte aan. Zorg ervoor dat je deze onderling kunt vergelijken.
Gezien de enorme waarde van een groendak voor de biodiversiteit en klimaatverandering bieden veel gemeenten en waterschappen een subsidie aan. Milieu Centraal verwijst je eenvoudig door.

Lees ook.

Sociale media.

Tuin- en Buitenleven is ook actief op social media en heeft een eigen Facebook groep. Zien we je daar ook voor een kijkje achter de schermen?

Heb jij je al eens verdiept in een groendak?

Bron afbeelding: Rotsplantenshop.nl

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

8 Comments

 1. Melanie Hoogvliet 29 september 2022 at 07:01 - Reply

  Wij hebben een tijd lang nagedacht over een groendak! Alleen toen besloten we om zonnepanelen te nemen en was er geen plek meer voor een groen dak. Op dat moment hadden wij een tuin die zo’n beetje compleet bestond uit tegels. We hebben toen besloten om daar een lekkere groene tuin van te maken met bomen gras planten en bloemen. Dus nu hebben we onze zonnepanelen en toch een stukje bijgedragen aan een groenere wereld.

 2. Nicole Orriëns 29 september 2022 at 11:31 - Reply

  Wat prachtig! Alleen al op basis van de prachtige foto’s zou ik nu per direct zo’n mooi groendak willen hebben. Toen we nog in de stad woonden hadden onze buren ook zoiets.

 3. Claire 29 september 2022 at 14:44 - Reply

  Waaaaaauw die foto’s!!! Daar kan ik helemaal bij wegdromen. Prachtig!!! Ik zou dat ook willen als we een koopwoning zouden hebben.

 4. Li schrijft ' t op 29 september 2022 at 16:12 - Reply

  Buiten dat het erg goed is voor de grote regenbuien ben ik dol op sedum planten. Ik zou hetvin een nieuw huis zeker overwegen.

 5. Uniek overnachten 30 september 2022 at 17:09 - Reply

  Zo’n groendak vind ik echt prachtig maar helaas laat de dakhelling het hier niet toe.

 6. Caroline 2 oktober 2022 at 13:54 - Reply

  Wat fantastisch! Ik ben al fan van de green walls en zo’n groen dak past er dan perfect boven.

 7. Tessa 4 oktober 2022 at 12:01 - Reply

  Ik vind een groen dak altijd erg mooi. EN het is nog eens functioneel ook

 8. Mandy 8 oktober 2022 at 08:59 - Reply

  Ik vind het er vaak wel mooi uit zien alleen soms vind ik het ook echt heel rommelig ofzo..

Leave A Comment